3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 4 żółtka
  • 80 g margaryny, pokrojonej na kwałaki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypty soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • dżem, do nadzienia
  • oleju, o neutralnym smaku, do smażenia
  • 200 g mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, drożdże, mleko, żółtka i margarynę,podgrzać 1 min 30 s/37°C/obr. 5.

  2.  

    Dodać mąkę i sól, wyrabiać 2 min/ Blokada naczynia miksującego/ Ciasto. Dodać spirytus, wyrabiać dalej 1 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

     

     

     

  3. Ciasto przełożyć do większego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (na ok. 30 minut). Ciasto wyjąć z naczynia, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy ok. 6 cm wycinać krążki, uformować kuleczki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć na złotobrązowy kolor. Wyjąć pączki łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik. Do szprycy nałożyć dżem i nadziewać ciepłe pączki.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Oleju do smażenia nie należy bardzo mocno rozgrzewać, w przeciwnym razie pączki spalą się na zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Łagodnie rozgrzać olej, wrzucić pączek, obserwować stopień wysmażenia i kontrolować temperaturę (jeśli zostanie osiągnięta właściwa temperatura, nie podgrzewać bardziej oleju).

 

Pączki można nadziać dowolnym ulubionym dżemem, zimnym budyniem lub ajerkoniakiem. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję za przepis. Pączki są pyszne.

    Zgłoszony przez TermoJoanna na lutego 14, 2021 at 14:36.

    Dziękuję za przepis. Pączki są pyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam właśnie . Są Przepyszne

    Zgłoszony przez Miiriam na lutego 11, 2021 at 20:11.

    Zrobiłam właśnie . Są Przepyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, delikatne pączusie. To był mój...

    Zgłoszony przez Joasika na stycznia 19, 2017 at 19:43.

    Pyszne, delikatne pączusie. To był mój debiut pączkowy i w stu procentach udany tmrc_emoticons.)

    Gratulacje dla Twórczyni przepisu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skladniki juz sa. W sobote beda paczusie. Mam...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na stycznia 10, 2017 at 14:56.

    SmileSkladniki juz sa. W sobote beda paczusie. Mam nadzieje ze pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pączki są rewelacyjne.

    Zgłoszony przez gabi49 na lutego 7, 2016 at 21:48.

    Pączki są rewelacyjne. Wszystkie sklepowe się umywają.  Cooking 1

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pączki wyszły super a jakie

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lutego 5, 2016 at 18:00.

    Pączki wyszły super a jakie szybkie w przygotowaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne.Wszyscy

    Zgłoszony przez eula na lutego 4, 2016 at 23:37.

    Przepyszne.Wszyscy zadowoleni. Ja też.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez grayeyse na lutego 4, 2016 at 19:09.

    pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie dzisiaj wyprubowałam

    Zgłoszony przez malina11 na lutego 4, 2016 at 16:04.

    Właśnie dzisiaj wyprubowałam przepis. Jest rwelacyjnie szybki , a pączki są smaczne i pozbawione wyczuwalnego tłuszczu... Polecam wszystkim

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pączki 'niebo w gębie' PYSZNE

    Zgłoszony przez MARZENA-MACIURA na lutego 4, 2016 at 15:02.

    Pączki 'niebo w gębie' PYSZNE Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Przepis jak najbardziej na

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na lutego 4, 2016 at 10:26.

    tmrc_emoticons.)Przepis jak najbardziej na dziś więc do dzieła. Zaraz piekę Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi bardzo dziękuję za

    Zgłoszony przez konstancja na lutego 12, 2015 at 14:55.

    Mixi bardzo dziękuję za przepis, właśnie upiekłam są pyszne. Pierwszy raz w życiu piekłam pączki tmrc_emoticons.;).Oto i one na zdjęciu. Pozdrawiam, miłego pączkowania![[wysiwyg_imageupload:2282:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi dzięki za przepis

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 12, 2015 at 04:21.

    Mixi dzięki za przepis tmrc_emoticons.p Zamieniłam margaryne na masło (bo tylko masło miałam) i wyszły super Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • @kkasieńka możesz dodać

    Zgłoszony przez gufo na lutego 8, 2015 at 14:20.

    @kkasieńka możesz dodać wódkę, albo sok z cytryny. Pączki wg tego przepisu robi się błyskawicznie i są przepyszne. Ja swoje szprycuję, kiedy są jeszcze ciepłe, musem malinowym.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Najlepsze jeszcze

    Zgłoszony przez adfer11 na lutego 8, 2015 at 11:06.

    Rewelacja. Najlepsze jeszcze ciepłe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Pączki rewelacja polecam

    Zgłoszony przez weronkaw7 na lutego 27, 2014 at 12:53.

     

    Pączki rewelacja polecam każdemu łatwo się robi  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a co mozna dac zamiast

    Zgłoszony przez kkasiennka na lutego 27, 2014 at 11:44.

    a co mozna dac zamiast spirytusu? nie mam akurat w domu...moge zamiast tego dac wodki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W ciągu ostatniego tygodnia

    Zgłoszony przez jajciucha na lutego 16, 2014 at 17:20.

    W ciągu ostatniego tygodnia zrobiłam te pączuszki 4 razy!!!!!

    Są wspaniałe - wszyscy się zachwycają Big Smile

    Dziękuję za przepis!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi upiekłam 27 pączków.

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 7, 2013 at 16:47.

    Mixi upiekłam 27 pączków. Big Smile  Pychotka Big Smile Pozdrawiam Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pączki są REWELACYJNE!  To

    Zgłoszony przez gabi49 na lutego 16, 2012 at 18:34.

    Pączki są REWELACYJNE!  To tylko dzięki TM i spaniałemu przepisowi. Uwaga do smażenia: oleju nie musi być tak bardzo dużo, byle pączki pływały. Wystarczy 1/2 litra i niezbyt duży garnek (1,5l)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pączki smaży się w głębokim

    Zgłoszony przez gochagan na lutego 16, 2012 at 12:17.

    Pączki smaży się w głębokim tłuszczu, najpierw z jednej strony, później z drugiej. Trzeba pilnować żeby się nie przypaliły. Powodzenia. Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam tylko jedno pytanie,

    Zgłoszony przez ziutka na lutego 15, 2012 at 11:37.

    Mam tylko jedno pytanie, odnośnie smażenia pączków. Nigdy ich nie robiłam, czy smaży się tak normalnie jak kotlety czy mają być smażone na głębokim oleju jak frytki w frytkownicy?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Już nie mogę się doczekać by zrobić je samej w domu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pązki są pyszne! super

    Zgłoszony przez gochagan na lutego 9, 2012 at 12:18.

    Pązki są pyszne! super przepis a wygląd po upieczeniu znacznie ładniejszy niż na zdjęciu. POLECAM!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze