3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Orzechy wigilijne


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

masę do orzechów

  • 2 paczuszki herbatniki petit bery, małe
  • 1 puszki masa krówkowa, srednia
  • 400 g bakalie( migdały, orzechy ,skórka pomarańczowa rodzynki, rozdrobnione

Ciasto na orzechy

  • 1 łyżeczek octu
  • 1 łyżeczki łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietany kwaśnej 18%
  • 170 g masła
  • 500 g mąki
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. Wszystkie składniki ciasta włożyć doBlokada naczynia miksującego i wyrabiać 8 sek przy pomocy kopystki poz obr 5.Następnie wyrabiać przez 50sekCiasto Formować niewielkie  kulki ,wylepiając foremki do orzechów.  Piec 10-15 min w temp 170 stopni.

    Masę krówkowa włożyć do Blokada naczynia miksującego , dodać pokruszone bakalie i herbatniki.Wymieszać na Obroty wsteczne przez 20sek obr poz 5.Napełnić orzechowe łupinki sklejając po dwie orzechowe połówki

     

     

     

  2. CiastoCiasto

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wlasnie zrobiłam orzeszki sa

    Zgłoszony przez Karla na grudnia 19, 2015 at 15:15.

    Wlasnie zrobiłam orzeszki tmrc_emoticons.) sa pyszne !!!!! opiekacz znalazlam na all i sprawdził się super. Polecam !!!!! Przepis dodany do ulubionych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takie foremki są też do

    Zgłoszony przez xxzxcuzxmex na grudnia 10, 2015 at 09:50.

    Takie foremki są też do kupienia w starszych sklepach z rzeczami do kuchni tmrc_emoticons.;) Strasznie dużo roboty jest przy tym, kiedyś to często robiłem, ale za dużo czasu zajmuje smażenie i później łączenie... Ale są pyszne tmrc_emoticons.D jak ktoś ma czas to polecam, co do masy- ja zawsze robiłem z czekoladą, z mlekiem w proszku, orzechami i jest super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • http://allegro.pl/opiekacz-fo

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 11, 2013 at 00:30.

    http://allegro.pl/opiekacz-forma-do-orzechow-orzeszkow-1400w-i2873066632.html


    Elu, znalazlam cos dla Ciebie Big Smile tmrc_emoticons.;)  To jest dla tych wszystkich osòb, ktòrzy maja plyte, nie maja kuchenki gazowej, a chca orzeszki Big Smile Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;)  Zobacz sama,mam nadzieje, ze sie przyda tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, do piekarnika to sie nie

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 11, 2013 at 00:17.

    Elu, do piekarnika to sie nie nadaje, ze wzgledu na raczki.... rozpolynelyby sie pewnie. Jakis piecyk czy cos takiego ???

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Verciu ale ja mam płytę

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 10, 2013 at 23:58.

    Verciu ale ja mam płytę indukcyjną a nie palniki gazowe   tmrc_emoticons.~  To jak mogłabym rozgrzać tą formę? w piekarniku? 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Patelnia otwarta

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 10, 2013 at 23:28.

    [[wysiwyg_imageupload:303:]]


    Patelnia otwarta

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, to jest taka patelnia -

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 10, 2013 at 23:27.

    [[wysiwyg_imageupload:302:]]


    Elu, to jest taka patelnia - foremki do slodkich orzechòw. Kupuje sie tylko i wylacznie na internecie, przesla do domu lub dostarcza. Calosc trzeba mocno nagrzac, na ogniu, na gazie, nastepnie natluscic (maslo, margaryna) obie czesci ( wewnetrzne), ja wkladam niewieka ilosc przy pomocy 2 lyzeczek. Nie moze byc za pelno, bo wyjdzie potem. Nastepnie dociskasz do siebie obie czesci, 2-3min i zrumienia sie ladnie. Odwracasz patelnie i wyskocza same (ewentualnie lekko pomozesz sobie nozem). Chwilka i ostygna i sa gotowe do napelniania. Formy mozna znalezc ròzne - np. grzybki i inne takie pierdòlki. Patelnia jest zeliwna, wiec - wieczna tmrc_emoticons.;)  Kosztuje pare groszy, ale warto wydac Big Smile Big Smile


     

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak wyglądają takie foremki

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 10, 2013 at 19:46.

    A jak wyglądają takie foremki do orzechów? Może wstawisz zdjęcie, albo napiszesz gdzie je kupilaś? tmrc_emoticons.)  Pierwszy raz słyszę o takich foremkach...

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej mam pytanie,takie foremki

    Zgłoszony przez ewa klinkosch na stycznia 28, 2012 at 15:34.

    Hej mam pytanie,takie foremki orzechowe mozna kupić w sklepie? tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.-~ Puzzled ... Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page." src="http://1.1.1.2/bmi/www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="" height="19" width="19">

    EWA


    "Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni, pół litra słodkiego ryzyka- to cały przepis na niebo w gębie". 


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze