Składniki
0 porcja/porcje/porcji
masa budyniowa
- 30 g cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki, 2 ziemniaczanej, 2 wrocławskie
- 450 g mleka
- 1 kostki masła
- 1 cukier waniliowy 1 opakowanie
masa orzechowa
- 2 łyżki miodu
- 120 g margaryny lub masła
- 100 g cukru
- 200 g orzechów
ciasto
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki Sody spożywczej
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka kurze
- 3 łyżki oleju
- 200 g margaryny
- 500 g mąki tortowej
- 200 g cukru
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
wszytkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksujacego (margarynę pokroic na kawałki), wymieszać przy pomocy kopystki 50s/ obr 5. Ciasto podzielić na 3 części ,rozwałkować na wielkość blaszki, 2 części upiec w piekarniku temp 170 C 15-20 minut. Trzecią cześć upiec z masą orzechową.
MASA ORZECHOWA: orzechy włoskie rozdrobnić 2s/obr 5 , dodać pozostałe składniki , smażyć 15 min/80 C/ obr 2, przełożyć masę na trzecią cześć ciasta i upiec.
W tym czasie przygotować masę budyniową
wszystkie składniki , oprócz masła wrzucić do naczynia miksującego, podgrzewać 8 minut/ 90c/"Obroty wsteczne" obr 3. wystudziic budyń, wyłożyć na miseczkę , ucierać masło obr 4-5 , powoli dokładać budyń , utrzeć na pulchną masę
PRZEKŁADAĆ W KOLEJNOŚCI OD DOŁU
- 1 placek
-2 powidła śliwkowe
-3 masa budyniowa
-4 placek
-5 powidła śliwkowe
-6 masa budyniowa
-7 placek z orzechami
smacznego, najlepszy jest za parę dni
przygotowanie ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Kilka orzechów zostawiam i kroje nożem w większe kawałki które posypuję na górę trzeciej części ciasta.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzAcha moglby ktos jeszcze powiedziec, gdzie...
Acha moglby ktos jeszcze powiedziec, gdzie przechowuje ciasto przez te trzy dni?
czy ono powinno stac w lodowce?
czy np. Piwnica wystarczy? Lub po prostu w kuchni niech sobie stoi.
Zaznaczam, iz ciasto dopiero prawie gotowe, ale...
Zaznaczam, iz ciasto dopiero prawie gotowe, ale mam pare uwag co do przepisu:
- brakuje mi informacji do czego jest potrzebny motylek, moze do budyniu? W ktoryms momencie jest tez mowa o kopystce, w ogole mi to nie pasowalo, zeby tak to miesZac...jest ta informacja prawidlowa?
- w skladnikach nie ma wymienionych powidel
- orzechy nie mielilam jak w przepisie tylko polamalam na drobne kawalki a i tak zrobila sie taka maź, nie tak wyglada oryginalnie orzechowiec. Mysle, ze nastepnym razem smazylabym normalnie na patelni, moze to by pomoglo?
widze w komentarzach, iz niektorzy posypuja jeszcze wiecej tych orzechow w kawalkach, aby ladnie wygladalo, ale teraz mam wierzch wyschniety, co najlepiej posmarowac aby sie kleily?jakis karmel? (Jak robicie?)
Bardzo pyszny orzechowiec. Przypomina mi ten,...
Bardzo pyszny orzechowiec. Przypomina mi ten, który robiła moja Babcia
- Masa zaraz po zrobieniu była lekko płynna, dopiero po włożeniu orzechowca do lodówki stężała.
- Nie do końca wiedziałam czy używać motylka do ubijania tej masy (?) czy nie?
- Ciasto od spodu było wilgotne i trochę przy przekładaniu się rozwalało. Jak myślisz trzeba je ostudzić, a może dłużej piec?
- Uwaga, potrzebne są blachy tego samego rozmiaru
- Posmarowałam obie warstwy bardzo cienką warstwą powidła śliwkowego domowej roboty. Było prawie niewyczuwalne i tak było dla mnie super, choć niektórzy woleliby więcej :P
- Czy górę ciasta posypujecie pokruszonymi orzechami przed czy po pieczeniu? Bo faktycznie poprawiłoby to estetykę ciasta.
Biorąc pod uwagę, że to moje drugie ciasto jakie robiłam w życiu, nie wyszło źle, ale musiałam się sporo nagimnastykować i nie wszystko dla laika w tym przepisie jest oczywiste
Zrobiłam to ciasto po raz drugi na święta....
Czy można spytać ile trzeba mieć powideł na te...
Czy można spytać ile trzeba mieć powideł na te dwie warstwy? I jaki najlepiej mieć rozmiar blaszki? Pozdrawiam
PRZEPYSZNE
PRZEPYSZNE
Pyszne ciacho
Pyszne ciacho
Orzechowca robiłam na święta. Powidła...
Orzechowca robiłam na święta. Powidła doskonale łamią słodycz. Cudowny smak, niezbyt trudny do przygotowania. Wyszedł dość wysoki - takie królewskie ciasto. Wszystkim bardzo smakowało!
Rewelacja.Moja córcia uwielbia to ciasto.
Rewelacja.Moja córcia uwielbia to ciasto.
NAJLEPSZY ORZECHOWIEC JAKI JADŁAM
NAJLEPSZY ORZECHOWIEC JAKI JADŁAM
Bardzo pyszne ciasto! Przepis serdecznie...
Bardzo pyszne ciasto! Przepis serdecznie polecam!!!
Bardzo pyszne ciasto! Polecam przepis!!!
Bardzo pyszne ciasto! Polecam przepis!!!
Oceniam jako bardzo dobry bo całej rodzinie...
Oceniam jako bardzo dobry bo całej rodzinie ciasto bardzo smakuje. Dla mnie jednak masa budyniowa jest zbyt maślana, kojarzy mi się z masą maslaną do tortu, a takowej nie lubię Po za tym ciasto smaczne i bardzo syte. Orzechów wcale nie mieliłam - podczas smażenia same lekko się rozpadają. Wierzch ciasta jest boski - jadłabym sam Też mi się wydawało, że się wierzch podczas pieczenia przypalił, ale jak się okazało to tylko boski karmel
To ciasto pieklam zawsze z moim tata na swieta ....
To ciasto pieklam zawsze z moim tata na swieta . Milo wspominam ten czas, moze i ja zostawie jakies mile wspomnienia. Robilismy je mikserem, troche to trwalo a tu prosze..chwilka i juz jest. Dziekuje za dodanie tego przepisu.
Rewelacja, przepyszny placuszek !
Rewelacja, przepyszny placuszek !
Ciasto wyszło pyszne, trochę
Ciasto wyszło pyszne, trochę zmodyfikowałam przepis: dodałam dzem porzeczkowy zmiast powideł i budyn zrobiony wg ABC. Orzechy tylko zmieliły sie na pył, następnym razem zmniejsze obroty.
Placki po upieczeniu skrapiam
Placki po upieczeniu skrapiam słabą herbatą bez cukru z odrobiną cytryny i dopiero przekładam.Szybciej mięknie i nie jest suchy.
Robiłam po raz drugi i
Robiłam po raz drugi i orzechy zmiksowałam tak by były większe kawałki i wtedy wierzch ciasta nie wygląda jak spalony tylko widać fajne kawałeczki orzechów robiłam na mniejszej blaszce.
Ciasto zrobione na Wielkanoc
Ciasto zrobione na Wielkanoc 2016, jest sobota wieczór a mój mąż zjadł już ponad polowe tego ciasta (i to jest z dużej blachy), CIASTO REWELACYJNE I NA PEWNO BĘDZIE U NAS CZĘSTO GOŚCIŁO - mąż już go zamówił na nastepny weekend
Extra. Robiłam taki jeszcze
Extra. Robiłam taki jeszcze zanim miałam TM.
Wsrod akcesoriow jest
Wsrod akcesoriow jest motylek, ale w przepisie nie zostal użyty. Uzylam go do budyniu alenie wiem czy slusznie. Masa orzechowa wyszla beznadziejnie. Tradycyjnie wychodza orzechy w karmelu a tu mi wyszla prawie jednolita masa o kremowej konsystencji
Ciasto ogólnie dobre.
Ciasto ogólnie dobre. Wierzch chyba się troszkę nie dopiekł i mogłam dać na wierzch większe kawałki orzechów bo wygląda jak spalony
Przepyszne!!!!!
Przepyszne!!!!!
Ciasto pyszne, ale faktycznie
Ciasto pyszne, ale faktycznie orzechy za bardzo zmielone, zrobię po swojemu i pokroję tradycyjnie nożem, dodam tylko sodę, moja mama dodaje na 700 gram mąki łyżeczkę sody i wtedy placki bardziej cieńsze i kruche.
ja robilam w blasze 40 na 24
ja robilam w blasze 40 na 24 cm
Ciasto pychotka! Rewelacja.
Ciasto pychotka! Rewelacja. Robilam z orzeszkow ziemnych niesolonych I ich nie mielilam. A w masie budyniowej nie przekladalam budyniu do miseczki tylko po przestygnieciu do masy dodawalam kawalki margaryny I tez sie dobrze wymieszalo. Polecam wszystkim, choc rzeczywiscie jest czasochlonne
Wygląda smakowicie, a
Wygląda smakowicie, a komentarze zachęcają, chciałabym wypróbować przepis, ale proszę o poradę co do wielkości blaszki.
cieszę się że smakował ,
cieszę się że smakował , pozdrawiam
Przepyszny. Nigdy w zyciu nie
Przepyszny. Nigdy w zyciu nie jadlam lepszego orzechowca .
Witam serdecznie zrobiłam
Witam serdecznie zrobiłam orzechowca parę dni temu niebo w gębie bardzo polecam ten przepis
tydzień temu zrobiłam próbę ,
tydzień temu zrobiłam próbę , to ciasto jest boskie w poniedziałek piekę już teraz na święta polecam
dziękuje za komentarze ja
dziękuje za komentarze ja zawsze zostawiam kilka orzechów i kroje ręcznie żeby posypać na masę orzechową
Robię drugi raz to ciasto. I
Robię drugi raz to ciasto. I mowię! Ostatni! Jestem zła bo znów z orzechów zrobiła sie sieczka. Zdjęcie chyba nie jest ciasta które było robione w thermomixsie. Mogłam zrobic to z ziemnych orzeszków mniejsze kosztY. Co do stwierdzenia ze ostatni raz go robię żartowałem bo smak jest niepowtarzalny ! A nad robieniem masy orzechowej muszę wymyślić patent. Nawet wsteczne obroty dzis nie pomogły .
Ciasto troche pracochłonne
Ciasto troche pracochłonne ,ale warte zachodu.Bardzo smaczne .Lubimy orzechowiec
wygląda pysznie i napewno tak
wygląda pysznie i napewno tak smakuje . Przepis do wypróbowania
uwielbiam to ciasto :love:
uwielbiam to ciasto jest poprostu pyszne polecam i dziękuje za przepis
Dziękuje za komentarze ,
Dziękuje za komentarze , cieszę się że smakuje Wam to ciacho pozdrawiam
orzechowiec jest boski ,
orzechowiec jest boski , takiego jeszcze nie jedliśmy , dziękujemy za przepis
Ilonko ciasto rewelacyjne
Ilonko ciasto rewelacyjne bardzo smaczne dziękuję za przepis zrobiłam z orzechami laskowymi i migdałami i dałam masło zamiast margaryny polecam wszystkim
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bardzo smaczne ciasto :D :D
Bardzo smaczne ciasto polecam
Witajcie! Potwierdzam, że
Witajcie!
Potwierdzam, że wychodzi równie niebiański z innymi orzechami - robiłam mix laskowych, migdałów i włoskich. Natomiast co do masła - zdecydowałam się na masło do kremu oczywiście i do masy orzechowej, z margaryną natomiast zrobiłam ciasto. Nic nie wyszło absolutnie rzadkie, a zapach był...mmmmm...same wiecie..
Co też potwierdzę, że po dwóch dniach był dobry, ale dopiero "przegryziony" i miekki był na trzeci dzień.
Ciasto naprawdę chyba jedno z lepszych na przepisowni. U mnie stanowi już obowiązkowe ciacho na ważne okazje.
Polecam!
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Przepraszam cię Marzenko że
Przepraszam cię Marzenko że Ci nie odpisałam ale nie widziałam tego komentarza oczywiście że możesz dać inne orzechy wypróbuj i daj znać czy smakowało ciacho pozdrawiam
Dzięki Meg tak myslałam ze
Dzięki Meg tak myslałam ze to bez różnicy mam go w planach na ten wekend napewno będzie pyszny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Witaj Magi. Może nie do mnie
Witaj Magi. Może nie do mnie było pytanie ale pomyslałam, że odpowiem Ja go robiłam z orzechów ziemnych niesolonych (kupowałam w Biedronce), i robiłam ten wierzch z 1,5 porcji. Przy podanym czasie rozdrabniania, orzechy sie prawie zmieliły, ale nie przeszkadzało to, gdyż placka mogły zjeść nawet osoby, które miewają problemy z gryzieniem
Meg
Ilonko mam pytanko
Ilonko mam pytanko przymierzam się do Twojego ciasta i zrobię go w ostatni wekend wakacji czy mogę dać inne orzechy niż włoskie - na włoskie mam ostatnio uczulenie tylko się zastanawiam czy nie straci na smaku myślę nad laskowymi ale chyba będzie równie dobre wypróbuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziękuje za podpowiedź
Dziękuje za podpowiedź nastepnym razem zrobię z masłem pozdrawiam
Nie był za rzadki, a placek
Nie był za rzadki, a placek robiłam na upałach po 30 stopni. Zawsze robię tę masę budyniową. Grunt to dobre masło 82% tłuszczu i podczas kupowania twarde jak kamień.
Meg
Niestety nigdy nie robiłam
Niestety nigdy nie robiłam kremu na maśle ale wydaje mi się że wtedy byłby zarzadki a w szczególności latem pozdrawiam
Robiłam to ciasto z pewnymi
Robiłam to ciasto z pewnymi modyfikacjami. Masę orzechową robiłam z 1 i 1/2 porcji, a masę budyniową z mojego przepisu na Tort Nutelka http://www.przepisownia.pl/przepisy/tort-nutelka/461443. Orzechowiec był bardzo dobry.
Meg
Dodaję do wypróbowania
Dodaję do wypróbowania ,kiedyś jadłam w wykonaniu przyjaciela rodziny mam nadzieję ,że będzie również pyszny
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa