Tu jesteś:
4
Składniki
- 500 g owoców aronii
- 200 sztuk listków wiśni
- 1250 g wody
- sok z połowy cytryny
- 1 litra czystej wódki lub 0,5 litra spirytusu
- 2 szklanki cukru
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
1. Do naczynia TM wlewamy wodę, dodajemy aronię i listki wiśni. Gotujemy 1 godz/temp.100 st.C/ obr1 2. Przelewamy do innego garnka i odstawiamy do drugiego dnia. 3. Na drugi dzień przelewamy przez koszyczek (odcedzamy) zawartość do naczynia TM, dodajemy cukier, sok z cytryny, podgrzewamy 10min/temp.60st.C/obr.2 -do rozpuszczenia cukru. NIE GOTOWAĆ! 4. Przelewamy do dużego garnka i dolewamy wódkę lub spirytus. Mieszamy i rozlewamy do butelek.
NALEWKI
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSzanowni Państwo. ...
Szanowni Państwo.
Nalewka wychodzi wspaniała! Nie spodziewałam się że będzie tak smaczna
Polecam szczerze
No cóż ,nie mam tych
No cóż ,nie mam tych liści,ale chęć na nalewkearonia mrożona to nie powinna być z goryczką, chyba zrobie eksperyment POZDRAWIAM I DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ
Tak, ponieważ z tego co wiem,
Tak, ponieważ z tego co wiem, liście wiśni łagodzą goryczkę aronii. Może jest jakieś inne wytłumaczenie, ja go nie znam i nie próbowałam robić bez liści.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Kochane Panie , koniecznie
Kochane Panie , koniecznie muszą być te liście z wiśni,czy może być bez nich?
Dziękuję za miłe słowa
Dziękuję za miłe słowa pochwał. Pamiętajcie tylko, że konsumpcja tej naleweczki musi być opóźniona o co najmniej 3 tygodnie. Tak zwykle bywa przy wszystkich tego typu nalewkach domowych. To się musi "przegryźć" (tak mawiał mój tatuś).
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Naleweczka pyszna polecam
Naleweczka pyszna polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
To ja dziękuję za wiadomość:)
To ja dziękuję za wiadomość bo dziś ta informacja będzie mi bardzo potrzebna
Pozdrawiam!
Przepraszam, uciekł mi ten
Przepraszam, uciekł mi ten cukier bo miaam problemy z opublikowaniem przepisu(trudności w dodaniu wiersza). Dodajemy 2 szkanki cukru. Zaraz poprawię w przepisie. Dzięki za zwrócenie uwagi.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Właśnie zabrałam się za
Właśnie zabrałam się za robienie nalewki Mam jednak pytanie odnośnie ilości cukru, który dodaje się na drugi dzień do nalewki bo w przepisie nie ma podanej ilości.
Proszę o wskazówkę.
Aronii nie gotowałabym
Aronii nie gotowałabym dłużej niż pół godziny, moim zdaniem nie ma to sensu.
Po zrobieniu nalewki można wyrzucić liście z wiśni, a do aronii dodać drobno pokrojone jabłka i gruszki i podgotować w TM około 12 minut / temp. 90 , dodając ok. 200 do 500g cukru / xylitolu ( wedle upodobania do słodkości ) lub agaru / cukru żelującego a otrzymamy świetną konfiturę.
Im dłużej stoi - tym nalewka jest lepsza
Pozdrawiam!
[ Myślę , że przy Twojej
[ Myślę , że przy Twojej wersji GaBi można też dać mniej liści wiśni (krótsze gotowanie)
Dziękuję za przepis , pozdrawiam!
[/quote]Tylko powiedz, po co w oryginale takie długie gotowanie? Czy dla "wyciągnięcia" soku? Ja tego nie rozumiem.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
gabi49 napisał:Miałam
Brzmi baaaardzo zachęcająco
Aronii nie można zbyt długo gotować gdyż potęguje to jej gorzki, cierpki smak stąd pewnie w oryginale taka ilość liści wiśni Myślę , że przy Twojej wersji GaBi można też dać mniej liści wiśni (krótsze gotowanie)
Dziękuję za przepis , pozdrawiam!
Miałam problemy z
Miałam problemy z umieszczeniem tego przepisu i dlatego teraz dołączam uwagi: to jest przepis do wykonania domowym sposobem, istnieje nie wiadomo jak długo i kto go wymyślił. W/g oryginału to gotowanie powinno trwać 3 godziny, ale mnie się zdaje , że 1 godzina wystarczy.Potem w butelkach też powinna poleżeć 2-3 tygodni, żeby nabrała mocy. Naleweczka jest jednak doskonała, smak rewelacyjny, żadnej goryczki mimo specyficznego smaku aronii. Nie mam zdjęcia, ale ono i tak nie odda smaku
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"