3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

NALEWKA ARONIOWA


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 g owoców aronii
  • 200 sztuk listków wiśni
  • 1250 g wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 litra czystej wódki lub 0,5 litra spirytusu
  • 2 szklanki cukru
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    NALEWKI
  1. 1. Do naczynia TM wlewamy wodę, dodajemy aronię i listki wiśni. Gotujemy 1 godz/temp.100 st.C/ obr1 2. Przelewamy do innego garnka i odstawiamy do drugiego dnia. 3. Na drugi dzień przelewamy przez koszyczek (odcedzamy) zawartość do naczynia TM, dodajemy cukier, sok z cytryny, podgrzewamy 10min/temp.60st.C/obr.2 -do rozpuszczenia cukru. NIE GOTOWAĆ! 4. Przelewamy do dużego garnka i dolewamy wódkę lub spirytus. Mieszamy i rozlewamy do butelek.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Szanowni Państwo. ...

    Zgłoszony przez meggis na listopada 3, 2016 at 10:21.

    Szanowni Państwo.


    Nalewka wychodzi wspaniała! Nie spodziewałam się że będzie tak smaczna tmrc_emoticons.)
    Polecam szczerze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No cóż ,nie mam tych

    Zgłoszony przez ...ewa... na października 14, 2013 at 23:48.

    No cóż ,nie mam tych liści,ale chęć na nalewketmrc_emoticons.)aronia mrożona to nie powinna być z goryczką, chyba zrobie eksperyment tmrc_emoticons.~ POZDRAWIAM I DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, ponieważ z tego co wiem,

    Zgłoszony przez gabi49 na października 10, 2013 at 18:12.

    Tak, ponieważ z tego co wiem, liście wiśni łagodzą goryczkę aronii. Może jest jakieś inne wytłumaczenie, ja go nie znam i nie próbowałam robić bez liści.  Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochane Panie , koniecznie

    Zgłoszony przez ...ewa... na października 10, 2013 at 00:59.

    Kochane Panie , koniecznie muszą być te liście z wiśni,czy może być bez nich?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za miłe słowa

    Zgłoszony przez gabi49 na września 2, 2013 at 23:54.

    Dziękuję za miłe słowa pochwał. Big Smile Pamiętajcie tylko, że konsumpcja tej naleweczki musi być opóźniona o co najmniej 3 tygodnie. tmrc_emoticons.;) Tak zwykle bywa przy wszystkich tego typu nalewkach domowych. To się musi "przegryźć" (tak mawiał mój tatuś). Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naleweczka pyszna  polecam 

    Zgłoszony przez magi1 na września 2, 2013 at 12:48.

    Naleweczka pyszna  Big Smile polecam  tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ja dziękuję za wiadomość:)

    Zgłoszony przez sonko20 na sierpnia 28, 2012 at 09:32.

    To ja dziękuję za wiadomośćtmrc_emoticons.) bo dziś ta informacja będzie mi bardzo potrzebnatmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, uciekł mi ten

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 27, 2012 at 22:50.

    Przepraszam, uciekł mi ten cukier bo miaam problemy z opublikowaniem przepisu(trudności w dodaniu wiersza). Dodajemy 2 szkanki cukru. Zaraz poprawię w przepisie. Dzięki za zwrócenie uwagi.Big Smile  

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zabrałam się za

    Zgłoszony przez sonko20 na sierpnia 27, 2012 at 21:18.

    Właśnie zabrałam się za robienie nalewki tmrc_emoticons.)  Mam jednak pytanie odnośnie ilości cukru, który dodaje się na drugi dzień do nalewki bo w przepisie nie ma podanej ilości.

    Proszę o wskazówkę.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Aronii nie gotowałabym

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 26, 2012 at 09:34.

     

    Aronii nie gotowałabym dłużej niż pół godziny, moim zdaniem nie ma to sensu.

    Po zrobieniu nalewki można wyrzucić liście z wiśni, a do aronii dodać drobno pokrojone jabłka i gruszki i podgotować w TM około 12 minut / temp. 90 , dodając ok. 200 do 500g cukru / xylitolu ( wedle upodobania do słodkości ) lub agaru / cukru żelującego a otrzymamy świetną konfiturę.

    Im dłużej stoi - tym nalewka jest lepsza tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • [ Myślę , że przy Twojej

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 25, 2012 at 17:09.

    [ Myślę , że przy Twojej wersji GaBi można też dać mniej liści wiśni (krótsze gotowanie)

    Dziękuję za przepis , pozdrawiam!

    [/quote]
    Tylko powiedz, po co w oryginale takie długie gotowanie? Czy dla "wyciągnięcia" soku? Ja tego nie rozumiem.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gabi49 napisał:Miałam

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 25, 2012 at 13:54.

    gabi49Miałam problemy z umieszczeniem tego przepisu i dlatego teraz dołączam uwagi: to jest przepis do wykonania domowym sposobem, istnieje nie wiadomo jak długo i kto go wymyślił. W/g oryginału to gotowanie powinno trwać 3 godziny, ale mnie się zdaje , że 1 godzina wystarczy.Potem w butelkach też powinna poleżeć 2-3 tygodni, żeby nabrała mocy. tmrc_emoticons.;) Naleweczka jest jednak doskonała, smak rewelacyjny, żadnej goryczki mimo specyficznego smaku aronii. Nie mam zdjęcia, ale ono i tak nie odda smaku tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.D

    Brzmi baaaardzo zachęcająco tmrc_emoticons.D

    Aronii nie można zbyt długo gotować gdyż potęguje to jej gorzki, cierpki smak stąd pewnie  w oryginale taka ilość liści wiśni tmrc_emoticons.)  Myślę , że przy Twojej wersji GaBi można też dać mniej liści wiśni (krótsze gotowanie)

    Dziękuję za przepis , pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miałam problemy z

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 25, 2012 at 12:13.

    Miałam problemy z umieszczeniem tego przepisu i dlatego teraz dołączam uwagi: to jest przepis do wykonania domowym sposobem, istnieje nie wiadomo jak długo i kto go wymyślił. W/g oryginału to gotowanie powinno trwać 3 godziny, ale mnie się zdaje , że 1 godzina wystarczy.Potem w butelkach też powinna poleżeć 2-3 tygodni, żeby nabrała mocy. tmrc_emoticons.;) Naleweczka jest jednak doskonała, smak rewelacyjny, żadnej goryczki mimo specyficznego smaku aronii. Nie mam zdjęcia, ale ono i tak nie odda smaku tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.D

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze