3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Naleśniki na dwa sposoby


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 30 g oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 g mąki pszennej, or wody, mineralnej, niegazowanej
  • 100 g mleka
  • Farsz szpinakowy:
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 500 g liści mrożonego szpinaku, lekko rozmrożonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu białego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 40 g śmietany 18%, UHT
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 100 g sera owczego, pokrojonego w kostkę
  • Farsz meksykański:
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 0,5 papryczki chilli, bez pestek
  • 30 g oleju
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 700 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka kropli Tabasco
  • 140 g kukurydzy, z puszki
  • 120 g fasoli Kidney czerwonej, z puszki
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Naleśniki: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać 30s/obr. 4, przelać do innego naczynia.
    2. Przygotować wybrany farsz. Farsz szpinakowy:
    3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    4. Dodać oliwę, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
    5. Dodać odciśnięty z wody szpinak, przyprawy i śmietanę, gotować 8 min/100°C/ Obroty wsteczne/obr. 1.
    6. W tym czasie na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe.
    7. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju usmażyć cztery naleśniki na złoty kolor, na każdym rozłożyć porcję szpinaku, posypać orzeszkami piniowymi i owczym serem, zwinąć i podawać. Farsz meksykański:
    8. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryczkę chilli, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
    9. Dodać olej, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
    10. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem kukurydzy i fasoli, gotować 10 min/100°C/ Obroty wsteczne/obr. 1.
    11. Dodać kukurydzę i fasolę, gotować 5 min/100°C/ Obroty wsteczne/obr. 2.
    12. Usmażyć naleśniki jak wyżej, wypełnić farszem mięsnym, zwinąć i podawać.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam sos meksykański z

    Zgłoszony przez synthia na maja 19, 2014 at 16:11.

    Zrobiłam sos meksykański z tego przepisu i zawiodłam się, bo wyszedł za rzadki. Zdecydowanie nie nadawał się do naleśników. Musiałam go odparowywać w rondelku, żeby zgęstniał

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze