Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 100 g cukru
- 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30%
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 15 s/obr. 8. Przy pomocy kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
- Dodać cukier puder i śmietanę, podgrzać 4 min/50°C/obr. 2.
- Oddzielić żółtka od białek, dodać żółtka do naczynia miksującego, wymieszać 15s/obr.4. Przełożyć masę do średniej wielkości miski. Dokładnie umyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Wrzucić białka do naczynia miksującego, dodać sól, ubić 5min/obr.3 (dopóki piana nie będzie sztywna). Ubite białka dodać to masy czekoladowej i dokładnie wymieszać kopystką. Przed podaniem włożyć do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzBardzo dorby przepis przepyszne
Bardzo dorby przepis przepyszne
Po raz kolejny nie ubila mi się piana w...
Po raz kolejny nie ubila mi się piana w thermomixie. Naczynie było suche, żółtka dokładnie oddzielone. Co robię nie tak?
Super przepis. Sprawdza sie z każdym rodzajem...
Super przepis. Sprawdza sie z każdym rodzajem czekolady.
Ja daje mniej cukru, żeby był bardziej czekoladowy niż cukrowy smak
Myślicie, że przepis sprawdzi się także w...
Myślicie, że przepis sprawdzi się także w przypadku musu z białej czekolady?
Właśnie zrobilam, jest w lodówce
Właśnie zrobilam, jest w lodówce
rewelacja ...
rewelacja
Polecam
Bardzo dobry mus czekoladowy.
Bardzo dobry mus czekoladowy. Ja daję maksymalnie 80 g cukru.
Jeżeli ktoś lubi eksperymentować, to proponuję dodać szczyptę chilli w proszku, a na górę (do dekoracji) wiśnie z nalewki i listki mięty.
Robiłam jest pyszne choć za
Robiłam jest pyszne choć za drugim razem dodam mniej cukru
pyszne, chociaż troszke za
pyszne, chociaż troszke za słodkie jak na mój gust