3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffinki z likierem jajecznym


Wydrukuj:
4

Składniki

40 porcja/porcje/porcji

na wierzch

  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 czekolada gorzka
  • płatki migdałowe

na ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g Miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany, 12%
  • 120 g likeru jajecznego
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 °C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.

    2. Do naczynia miksującego włożyc masło, dodać cukier, utrzeć 1 min/obr.4.

    3. Dodać jajka, śmietanę i likier, wymieszać 20s/obr.4.

    4. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczanąi proszek do pieczenia, wymieszać 10s/obr.4.

    5. Ciasto nakładać równomiernie do foremek, piec 25 min na środkowej szynie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika pozostawic muffinki w formie ok 5 min do ostygnięcia, a nastepnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.

     

  2. przygotowanie polewy
  3. 1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 7s/obr.6, dodać masło i mleko i podgrzewać 3min/80°C/obr.2.

    2. Polać polewą muffinki i posypać płatkami migdałowymi.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

U mnie średnica papilotek wynosiła 3,5 cm.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy