3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mleko ryżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

Mleko

  • 1 litra wody,wrzątek
  • 100 g ryż brązowy
  • 1 laski waniliowej
5

Przygotowanie

    Mleko ryżowe
  1. Składniki na litr mleka ryżowego 100 g ryżu laska wanilii woda do ugotowania ryżu + 3-4 szklanki wrzątku do rozrzedzenia napoju Najpierw ugotować ryż - wsypując ziarna do naczynia miksującego i zalewając je wrzątkiem gotować ok. 20 minut na poz. 1, temperatura 100 stopni. Po czym dodać wrzątek i zmiksować wszystko razem na pozycji 10 lub Turbo przez minutę. Wanilię należy wyciągnąć przed miksowaniem Mleka ryżowego używamy do sporządzania koktajli, naleśników, placków śniadaniowych i ciast, można z nim zjeść poranną owsiankę. Przechowujemy je w lodówce do 5 dni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po więcej informacji o mleku ryżowym zapraszam na mój blog www.quchniawege.blogspot.com


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ania3330607:i co było do picia z tym cukrem...

    Zgłoszony przez Olcia_Misiu na grudnia 28, 2020 at 00:37.

    ania3330607:i co było do picia z tym cukrem waniliowym?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super sprawa ja wykorzystałam biały ryż .....

    Zgłoszony przez princesa116 na listopada 20, 2019 at 11:59.

    super sprawa tmrc_emoticons.) ja wykorzystałam biały ryż .....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hmm...turbo to u mnie działa

    Zgłoszony przez Kawiarenka na stycznia 7, 2016 at 18:08.

    Hmm...turbo to u mnie działa przy max 60 stopniach ale póz 10 spokojnie dała radę. Mleko wyszło dobre ale co ważniejsze zdrowe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się studzi  mnie z

    Zgłoszony przez Wilusz22 na stycznia 4, 2016 at 13:04.

    Właśnie się studzi  Big Smile mnie z podanej ilości wody wyszła bardzo gęsta zawiesina, więc musiałam je rozrzedzić dodając mniej więcej 300ml wrzątku. Powinno być ok  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealne zastapienie mleka

    Zgłoszony przez monika15 na listopada 15, 2015 at 17:04.

    Idealne zastapienie mleka krowiego dla dziecka z uczuleniem na białko koszt w sklepie duży, a tu koszt litra mleka znikomy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre )

    Zgłoszony przez manta6 na czerwca 6, 2015 at 17:11.

    Bardzo dobre tmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę o informację czy ta

    Zgłoszony przez Maksia na kwietnia 14, 2015 at 15:00.

    Proszę o informację czy ta wyjęta laska wanilii idzie już do kosza czy też można ją ponownie wykorzystać przy produkcji następnego mleka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodałam zamiast laski wanilii

    Zgłoszony przez Karolina_M na lutego 4, 2015 at 11:05.

    dodałam zamiast laski wanilii cukier trzcinowy ciemny

    Wyszło ok

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wytłuszczonym drukiem jest

    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 23, 2014 at 17:38.

    Wytłuszczonym drukiem jest napisane, że trzeba wody do ryżu plus 3-4 szklanki do rozrzedzenia napoju. O ile dobrze pamiętam taką ilość ryżu należy ugotować w 250ml wody. Powinno się zgadzać... :/

     

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chciałam zapytać w jakiej

    Zgłoszony przez monika6500 na grudnia 10, 2014 at 19:41.

    smileys Chciałam zapytać w jakiej ilości wrzątku gotujemy ryż, ponieważ nie jest to sprecyzowane ani w składnikach ani w etapie przygotowania. Można zrozumieć,że albo gotujemy w 1litrze wody albo dodajemy do miksowania więc gdzieś tej wody brakuje tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" class="smiley-class smileysProcessed" alt="tmrc_emoticons.(" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png">

    "Najpierw ugotować ryż - wsypując ziarna do naczynia miksującego i zalewając je wrzątkiem gotować ok. 20 minut na poz. 1, temperatura 100 stopni. Po czym dodać wrzątek i zmiksować wszystko razem..."

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy pomysł na

    Zgłoszony przez ania3330607 na grudnia 9, 2014 at 23:31.

    Bardzo ciekawy pomysł na wegetariańskie mleczko tmrc_emoticons.;) Jutro jak zdążę to przetestuję, tylko zastąpię laskę waniliową cukrem wanilinowym - może też będzie pitne ? 

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze