Wyślij do wydruku
Miodownik

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Miodownik Przepis jest nieprzetestowany
user icon przez AgaM
utworzono: 14.12.2012 Zmieniono dnia: 16.12.2012
3

Składniki

Ciasto

  • 300 g miodu
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki
  • 1 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Masa

  • 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
  • 1/2 litra mlaka 2%
  • 150 g cukru
  • 1 kostki masła
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki wódki 40 %
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31

Przygotowanie

Ciasto i masa

W rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika. Wystudzić. na noże założyć motylek i z białek ubić pianę 3 min./obr. 3,5.Małymi porcjami dodajemy żółtka i cukier, mieszamy 1 min./obr.2. Nastepnie porcjami dodajemy ostudzony miód, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na dwie blachy 37x25cm. Piec 30 min. w 180*C. Po upieczeniu ostudzone ciato ponczujemy ( 1/2 szkl. przegotowanej letniej wody z sokiem z połowy cytryny i 2 łyżki wódki 40%).

Masa:

Założyć motylek. Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną 7 min./100*C/obr.2. Przełozyć do innego naczynia. Wystudzić.Do naczynia dać masło, rozcierać 1 min./obr. 2-3. Powoli dodawać porcjami wystudzoną masę grysikową, sok z cytryny oraz wódkę. Wymieszać 1 min./obr.3.

Powstałą masę wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, polać polewą, schłodzić.

 



5

Przygotowanie

Ciasto i masa

W rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika. Wystudzić. na noże założyć motylek i z białek ubić pianę 3 min./obr. 3,5.Małymi porcjami dodajemy żółtka i cukier, mieszamy 1 min./obr.2. Nastepnie porcjami dodajemy ostudzony miód, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na dwie blachy 37x25cm. Piec 30 min. w 180*C. Po upieczeniu ostudzone ciato ponczujemy ( 1/2 szkl. przegotowanej letniej wody z sokiem z połowy cytryny i 2 łyżki wódki 40%).

Masa:

Założyć motylek. Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną 7 min./100*C/obr.2. Przełozyć do innego naczynia. Wystudzić.Do naczynia dać masło, rozcierać 1 min./obr. 2-3. Powoli dodawać porcjami wystudzoną masę grysikową, sok z cytryny oraz wódkę. Wymieszać 1 min./obr.3.

Powstałą masę wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, polać polewą, schłodzić.

 



Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz

Wskazówki

Najlepszy jest na drugi dzień Uśmiech

11

Wskazówki

Najlepszy jest na drugi dzień Uśmiech

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…