3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

malionowo - miętowe orzeźwienie w wersji "na szybko"


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Pozostałe składniki

  • 1,4 litra wrzątku
  • 4 galaretki w kolorze czerwonym
  • 4 łyżki syropu miętowego własnej roboty, jeżeli nie mamy - nie dodajemy sklepowego
  • 40 malin, mniej lub więcej, to zależy ile idzie na formę

Masa serowa

  • 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
  • 3 galaretki w kolorze zielonym
  • 270 g wody wrzącej
  • 250 g serka mascarpone, (opcjonalnie, gdy duża forma i mamy pewność, że się zmieści)
  • 6 łyżek syropu miętowego własnej roboty, lub 1-2 łyżki syropu kupionego w sklepie, będzie miał intensywniejszy kolor
  • 6 łyżek cukru pudru zrobionego w Thermomix
  • 350 g śmietany 12%
  • 750 g sera białego półtłustego, 3 x 250 g
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie sernika
  1. Przygotowuję kwadratową formę o wymiarach: 27/27cm  wys: 7cm.

    KROK 1:

    Najpierw rozpuszczamy 2 czerwone galaretki w 700 ml gorącej wody. Nalezy mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wylać do prostokątnej dużęj formy, lub dużej miski, lub dwóch dużych misek, w zależności od tego, czym dysponujemy (najlepiej w takim naczynku w którym będzie wygodnie pokroić galaretkę w kostkę). Galaretki muszą ostygnąć, po czym wkładamy do lodówki by stężały.

  2. KROK 2:

    Rozpuszczamy 3 galaretki w 270 g wrzącej wody. Mi łatwiej rozpuścić każdą z osobna w 90 g wody. Galaretki muszą przestygnąć i być zimne ale nie mogą być tężejące.

    Rozpuszczamy w dwóch kubeczkach po 1 łyżeczce żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia

    KROK 3:

    Do naczynia miksującego wrzucamy połowę sera białego, śmietany i cukru, zakładamy miarkę na pokrywę, ustawiamy 2min/obr.5. Po minucie, zatrzymuję obroty, otwieram pokrywę i zgarniam ze ścianek ser. Ustawiam obroty znowu na 5 i nie otwieram do końca pozostałego czasu.

    Dodaję 1/2 serka mascarpone zakłądam miarkę na pokrywę i ustawiam 30s/obr. 5, po 10s zmniejszam oroty na 2 i wlewamy przez otwór w naczyniu zimną galaretkę oraz żelatynę i 3 łyżki syropu miętowego. Nie należy wlewać zbyt szybko ani nadmiernie wolno. Dlatego wylewam na pokrywę bez założonej miarki. gdyby zabrakło czasu na wlanie wszystkich składników, należy nieco zwiększyć czas aż do połączenia wszystkich składników.

    Wylewam masę serową do formy.

    Czynności z kroku 3 powtarzam z drugą połową sera i również wylewam do formy.

    Z lodówki wyjmuję stężałą wcześniej w naczyniu czerwoną galaretkę. Kroję ją w kostkę i wrzucam do sera, który jest w formie, mogę delikatnie zamieszać łyżką, ale galaretki opadną delikatnie na dno. Wkładam formę do lodówki by masa stężała.

  3. KROK 4

    Rozpuszczam w dwóch naczyniach 2 czerwone galaretki w 350 ml wody każda, do każdej dodaję po 2 łyżki syropu własnej roboty. czekamy aż ostygną.

    Wyjmuję formę z masą serową z lodówki, układam maliny w miarę równych odstępach. Na tak przygotowany wierzch wylewam jedną z czerwonych galaretek (delikatnie, by owoce się nie uniosły) i wstawiam do lodówki. Gdy owoce będą już zastygnięte, wylewamy drugą galaretkę na wierzch i znowu wstawiamy do stężenia.

    Podajemy po całkowitym stężeniu.

    Smacznego!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Gdy macie inną formę można zwiększyć lub zmiejszyć ilość sera lub galaretek i oczywiście proporcjonalnie innych składników. Również forma 25/25m powinna te ilości pomieścić, ale lepiej samemu skalkulować składniki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy