3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makaron szpinakowy


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu, typu penne
  • 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 100 g sera Lazur błękitnego
  • 60 g śmietany 18%
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku, ser pleśniowy jest dosyć słony, więc proszę uważać z solą
  • 100 g ser parmezan lub inny twardy ser, (opcjonalnie)
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. W międzyczasie ugotować w garnku makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

  2. Do naczynia miksującego włożyć pokrojony na kawałki (3 cm) ser parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10 Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Czosnek zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

  4. Do naczynia miksującego włożyć szpinak i dusić 9 min/100°C/obr. 1

  5. Dołożyć ser pleśniowy i dusić kolejne 8 min/98°C/obr. 1

  6. Dodajemy gałkę, pieprz, sól do smaku i śmietanę, dusimy kolejne 3 min/90°C/obr. 1

  7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotowanym makaronem. Ugotowany, gorący makaron można wrzucić do naczynia miksującego do gotowego sosu i delikatnie wymieszać na obrotach wstecznych.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Makaron penne można zastąpić kolankami lub świderkami.

Podawać posypane startym parmezanem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Polecam!

    Zgłoszony przez abdenago na lutego 27, 2020 at 23:41.

    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makaron zawsze gotuję osobno i po próstu...

    Zgłoszony przez abdenago na lutego 27, 2020 at 23:39.

    Makaron zawsze gotuję osobno i po próstu później przekładam sos do garnka i mieszam wszystko razem, natomiast zamiast lazura daję pikantną gorgonzolę ( i daję jej tak... aaa z całe opakowanie tmrc_emoticons.;)), żeby było bardziej aromatycznie i serowo tmrc_emoticons.;)
    Nie zmienia to faktu, że przepis to petarda, korzystam z niego często (dziękuję za ten przepis autorowi!). Danie jest przepyszne i szybkie w przygotowaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak zmienić proporcje, aby móc zrobić ten...

    Zgłoszony przez alealeksandra95 na października 3, 2017 at 12:20.

    Jak zmienić proporcje, aby móc zrobić ten przepis w TM31 ? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zamiast mietany dodaam mascarpone a co do gakinie...

    Zgłoszony przez 810423IS na czerwca 29, 2017 at 14:54.

    zamiast śmietany dodałam mascarpone, a co do gałki...nie byłam do niej przekonana, ale dodałam i teraz stwierdzam, że nie dodam więcej. makaronu jest za dużo, żeby wymieszać w TM5, wymieszałam kopystką w garnku. niemniej jednak duży plus za wskazówki dotyczące duszenia szpinaku w TM, do tej pory zawsze używałam patelni i tłuszczu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny przepis na

    Zgłoszony przez Orma na stycznia 18, 2016 at 14:22.

    Fantastyczny przepis na szybkie, smaczne i syte danie. Moja rodzinka zajadała się. tmrc_emoticons.)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda całkiem apetycznie.

    Zgłoszony przez Jacek Wendolowski na grudnia 24, 2015 at 12:47.

    Wygląda całkiem apetycznie. Odkładam do przetestowania w niedalekiej przyszłości.

     Jacek


    "Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brawo Karolciu cieszę się,

    Zgłoszony przez margolak na czerwca 24, 2015 at 22:23.

    Brawo Karolciu tmrc_emoticons.;) cieszę się, że Cię tak Thermomixowo wciągnęło, same składniki, które lubię, więc z pewnością wykorzystam przepis tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze