Wyślij do wydruku
Makówki wigilijne

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Makówki wigilijne Przepis jest nieprzetestowany
przez Vigosz
utworzono: 01.12.2012 Zmieniono dnia: 01.12.2012
3

Składniki

Portions4
Makówki

  • 200 gramów maku
  • 0,8 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 100 gramów rodzynek
  • 100 gramów orzechów włoskich, połówki
  • 2 opakowania herbatniki petit bery
  • wiórki kokosowe
  • 2 krople olejku migdałowego
6
40 min
Przygotowanie 40 min
Pieczenie / Gotowanie
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Przygotowanie

Makówek

1.

Do naczynia wsypać mak ,wlać 0,5 litra mleka

gotować 25 min temp.100st. obroty poz. 2

Odsączyć mak, następnie wsypać go ponownie do naczynia

ucierać 30sek. obroty poz. 9,kopystką zebrać mak ze ścianek

i znowu ucierać 30 sek. obroty poz. 9

Dodać masło,cukier,miód 2 krople olejku migdałowego

gotować 90 stopni 3minuty obroty poz. 4

następnie dodać 0,3 litra mleka i zagotować

obroty poz 2Wsteczne,temperatura 100 stopni czas około 3 minuty

"mleko makowe" przelać do naczynia .Dodać rodzynki i zgniecione w dłoni orzechy

w miseczce na przemian kłaść herbatniki i polewać "mlekiem makowym" nie za rzadkim

warstwami na końcu można posypać rodzynkami kokosem orzechami

odstawić do przestygnięcia

znakomicie smakują wyjęte przed wieczerzą z za okna




2.

Składniki na makówki



3.

mak i mleko gotować razem



4.

ugotowany mak odcedzić



5.

na przemian w miseczce układać herbatniki i polewać" mlekiem makowym"



5

Przygotowanie

Makówek

1.

Do naczynia wsypać mak ,wlać 0,5 litra mleka

gotować 25 min temp.100st. obroty poz. 2

Odsączyć mak, następnie wsypać go ponownie do naczynia

ucierać 30sek. obroty poz. 9,kopystką zebrać mak ze ścianek

i znowu ucierać 30 sek. obroty poz. 9

Dodać masło,cukier,miód 2 krople olejku migdałowego

gotować 90 stopni 3minuty obroty poz. 4

następnie dodać 0,3 litra mleka i zagotować

obroty poz 2Wsteczne,temperatura 100 stopni czas około 3 minuty

"mleko makowe" przelać do naczynia .Dodać rodzynki i zgniecione w dłoni orzechy

w miseczce na przemian kłaść herbatniki i polewać "mlekiem makowym" nie za rzadkim

warstwami na końcu można posypać rodzynkami kokosem orzechami

odstawić do przestygnięcia

znakomicie smakują wyjęte przed wieczerzą z za okna




2.

Składniki na makówki



3.

mak i mleko gotować razem



4.

ugotowany mak odcedzić



5.

na przemian w miseczce układać herbatniki i polewać" mlekiem makowym"



Akcesoria, których potrzebujesz

KopystkaKopystkakup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

KopystkaKopystkakup teraz

Wskazówki

Ja od zawsze stosuję herbatniki

ale mągą być kromki chałki,batonu ,bułki

11

Wskazówki

Ja od zawsze stosuję herbatniki

ale mągą być kromki chałki,batonu ,bułki

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (6)

na pewno smakowało bedzie jak dawniej

dziekuję za serduszko

Uśmiech

5
5

Super wspomnienie smaku z dzieciństwa, dziękuję, zrobię w tym roku na święta Głośny śmiech

Uśmiech

tak sobie pomyślałem że TM parzenie i mielenie maku zrewolucjonizował

i to chciałem podkreślić w tym przepisie

dzięki  wielkie za uznanie

przykro mi bardzo ale ta wersja konkursowa juz została wchłonieta

następna dopiero bedzie na wigilię Mrugnięcie

5
5

Podam adres, to mi przeslesz Mrugnięcie ;) Ahahaha Głośny śmiech :D :D  Swietne Język :p

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Uśmiech :) Mrugnięcie                            

5
5

Szeroki uśmiech Gotowanie Świetnie, że zamieściłeś ten przepis, bo makówek to jeszcze tutaj nie było. To bardzo dobre i słodziutkie danie swiąteczne.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"