Składniki
0 porcja/porcje/porcji
kruszonka
- 100 g wiórki kokosowe
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 100 g mąki
- opcjonalnie:, płatki migdałowe do posypania zamiast kruszonki
owoce
- 300 g opcjonalnie:, wybranych owoców sezonowych
- 300 g śliwki węgierki, wypestkowane przekrojone na pół
ciasto
- 1 opakowania cukier waniliowy (16 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajka
- 300 g mąki
- 300 g masła, roztopione
- 250 g cukru
-
6
1h 0min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Masło roztopić , 3min/37st./obr.2 . Zostawić chwile do ostudzenia .
Dodać cukier , żółtka, cukier , cukier waniliowy . Ubić 40 sekund/obr.7.
Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać 20sekund /obr.5.
Białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( lub wysmarowana masłem i wysypana mąką ) przełożyć ciasto, równo rozłożyć, na wierzchu poukładać śliwki przecięciem do góry .
Kruszonka
Skladniki na kruszonke włożyć do naczynia 10 sek .obroty 6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C piec 40 -50 minut. Po ok 15 minutach od wstawienia do piekarnika posypać przygotowana kruszonką .
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Zakładamy motylek i do naczynia dajemy białka ze szczyptą soli.Ubijamy na sztywną pianę czas ok.3 min/obr.4. Gotową piane przekladamy do miseczki i odstawiamy.
Ciasto
Pieczenie
Piana
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Porcja jest na dużą , prostokątną blache . Na tortownice ok.20 cm , mozna zmiejszyć proporcje o 1/3. Ciasto wychodzi dośc słodkie , polecam ew. zmniejszyć ilosc cukru .
Zamiast kruszonki , można śliwki przed pieczeniem posypać płatkami migdałowymi.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto przepyszne polecam
Ciasto przepyszne polecam
Uwielbiam te ciasto ale...po długiej przerwie...
Uwielbiam te ciasto ale...po długiej przerwie pieczenia przeoczyłam jako 1 krok ubić białka...dobrze by było to edytować ..Bo z automatu wrzuciłam bezmyślnie nieubite🙈 hehe.. mam nadzieję że mimo wszystko wyjdzie😊
Upieczone, zjedzone. Zrobiłam ze śliwkami,...
Upieczone, zjedzone. Zrobiłam ze śliwkami, wyszło lekko zakalcowate, prawie nie było tego widać, ale w smaku pyszne, wilgotne. Kruszonkę będę musiala nastęnym razem nieco dłużej miksować, ewentualnie chwię zagnieść ręką, bo w połowie była całkiem sypka. Na pewno będzie powtórzone.
Pieklam wczoraj wiec czekalam z opinia na...
Pieklam wczoraj wiec czekalam z opinia na domownikow. Rewelacja, swietny nie skomplikowany przepis. Ciasto wysmienite.
własnie upiekłamale jakies
własnie upiekłamale jakies śliwki miałam mało soczyste i brakuje smaku, a i tak dałam ich dużo więcej niż w przepisie. Ciasto smaczne kruszonka niekoniecznie
Rewelacyjne ciasto. Kierując
Rewelacyjne ciasto. Kierując się opiniami zrobiłam podwójną kruszonkę. Pyszne, puszyste, chociaż piana trochę siadła a kruszonkę nasypałam przed pieczeniem ( nie doczytałam). A i cukier do kruszonki dałam kryształ.
przepyszne ciasto !!! ja od
przepyszne ciasto !!!
ja od razu zawsze robię podwójną porcję kruszonki (rodziną ją uwielbia), owoców śmiało też można dać podwójną porcję. Zawsze wychodzi, a jak pachnie podczas pieczenia ....
Czy ciasto też ucieramy z
Czy ciasto też ucieramy z motylkiem czy już bez?
Pyszne, nie docztytałam o
Pyszne, nie docztytałam o dużej blasze, musiałam dłużej piec.
zrobiłam ze świeżymi
zrobiłam ze świeżymi truskawkami - pychotka
Ciasto przepyszne, ja dodałam
Ciasto przepyszne, ja dodałam świeże brzoskwinie pocięte na plasterki. Napewno je jeszcze raz zrobię.
Ciasto pycha !
Ciasto pycha !
Właśnie upiekłam z wiśniami i
Właśnie upiekłam z wiśniami i jabłkami, zwiększyłam proporcje na kruszonkę, bo bardzo w domu ją lubimy. Ciasto pycha
ciasto bardzo pyszne ja
ciasto bardzo pyszne ja zastapilam sliwki morelami.
ciasto super, chociaż z braku
ciasto super, chociaż z braku śliwek wzięłam mrożoną czerwoną porzeczkę. Uwielbiam kruszonkę z kokosem - smak wymiata
Wygląda tak samo jak na
Wygląda tak samo jak na zdjęciu i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto rewelacja! Niebo w gębie
Zdecydowanie super ciasto.
Zdecydowanie super ciasto. Piekłam już kilka razy i znika szybko.
Polecam
Ja upieklam te ciasto z
Ja upieklam te ciasto z wisniami. Wisnie mi sie utopily. Nastepnym razem najpierw podpieke ciasto a pozniej wyloze owocami i posypie kruszonka.
W smaku rewelacja!
ja zrobilam te ciasto z
ja zrobilam te ciasto z wisniami i niestety wisnie mi sie utopily. nastepnym razem podpieke najpierw ciasto, a pozniej poukladam owoce i posypie kruszonka.
W smaku rewelacja!
Ciacho zrobiłam..dodałam
Ciacho zrobiłam..dodałam mniej cukru ok 170 g..(i tak słodkie)..troszkę mi kokos nie pasuje do tej kruszonki ale ogólnie bardzo dobre.
Gościł i u mnie w ten weekend
Gościł i u mnie w ten weekend :
POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ciasto rewelacja, polecam
ciasto rewelacja, polecam
super; zrobiłam w dwóch
super; zrobiłam w dwóch odsłonach - ze śliwkami i jabłkami; właśnie pachnie w całym domy
Ciasto łatwe i bardzo dobre,
Ciasto łatwe i bardzo dobre, dałam tylko więcej śliwek
To ciacho jest pyszne,
To ciacho jest pyszne, zrobiłam ze śliwkami .
Przepyszne
Przepyszne
Ciasto bardzo łatwe i bardzo
Ciasto bardzo łatwe i bardzo smaczne. Można tylko dodać więcej śliwek, 400g. nie będzie wcale za dużo.
Ogromnie sie cieszę ! Dla
Ogromnie sie cieszę ! Dla mnie to ciasto ideał , smak dzieciństwa , ktorego szukalam Pozdrawiam!
w dniu dzisiejszym upiekłam
w dniu dzisiejszym upiekłam ciasto - polecam , ciasto rewelacyje.