3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lody vaniliowe z malinami i bezikami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

sos malinowy

  • 50 g cukru
  • 100 g świeżych malin

Beziki

  • 100 g cukru
  • 3 białka
  • 1 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5 kropli soku z cytryny

masa lodowa

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g świeżych, malin
  • 0,2 litra śmietanki 30 %
  • 1 laska vanilii, lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • 3 żółtka
  • 100 gramów mleka, 3,2 procent
  • 6
    4h 20min
    Czas całkowity 3h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    masa lodowa
  1. Do naczynia miksujące dodajemy kolejno: oddzielone żółtka, cukru, mleko. Jeśli używamy vanilii należy ją przkeroić i pestki ze środka dodac do naczynia. Jeśli cukru- dodajemy go do składników, Zakładamy motylek i całośc mieszamy 8 minut/temp 90 st. C/obr.2Do gotowego kremu angielskiego dodajemy pokruszona biała czekoladę, mieszamy 1 min./obr 2/Masę wylewamy do innego naczynia aby się wystudziłaDo czystego naczynia wlewamy śmietankę, ubijamy za pomocą motylka na sztywną pianę.(czas do momentu ubicia się śmietany/obr.3) Do śmietany dodajemy wystudzony krem, mieszamy 1 min./ Mieszanie.Umyte i osuszone maliny wykładamy do naczynia, w którym będziemy mrozić lody. Ja użyłam silikonowych foremek do muffinek aby nadać lodom charakterystyczny kształt. Z mieszanki postanie ok 0,5 l. lodów ( dużo zalezy od tego jak zmieni objętość śmietana). Na maliny wylewamy masę i wstawiamy na dwie/trzy godziny do zamrażalnika.

     

  2. sos malinowy
  3. Maliny i cukier wsadzamy do naczynia miksującego, mieszamy 8 s/obr. 5. polewamy gotowe lody.

  4. Bezy
  5. Z pozostałych białek wykonujemy małe beziki, które posłuża jako dodatek od lodów lub na inne okazję. Do naczynia wlewamy białka, ubijamy na sztywną pianę za pomocą motylka. Pianę ubijamy bez zakrywania miarką thermomixa, gdy juz będzi epowoi widac efekt stopniowo dosypujemy cuker. Cukier moze być wczesniej lekko rozdrobniony jednak puder nie jest wskazany bo rozrzedza pianę.Do ubitych białek dodajemy kilka kropel soku z cytryny i czubata łyżeczkę mąki ziemniaczanej. można dodać kilka kropli soku malonowego, beza zabarwi się na lekko różowy kolor.

    Gotowa piankę wyłożyć na scuchy papier do pieczenia, suszyć godzinę w piekarniku w temp. 100 st. C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz