3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KWADRATY DYNIOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

35 porcja/porcje/porcji

POLEWA

  • 100 g czekolada biała, połamanej na kawałki
  • 30 g śmietany kremówki 30%

CIASTO

  • 100 g orzechy włoskie, łuskane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g cukru brązowego
  • 1 opakowania cukru waniliowego lub
  • 1 jajo kurze
  • 50 g masła roztopionego lekko przestudzonego
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g miąższu dyni
  • 1 łyżeczek cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczek imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka proszu do pieczenia
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    POLEWA
  1. 7. Do Blokada naczynia miksującegowlac śmietanę kremówkę, podgrzać 1 min30sek /80 st.C/obr.1

    8. Dodać białą czekoladę, rozpuścić 2 min/80 st.C/obr.Mieszanie. Polewę rozprowadzić na cieście i posypać pozostałymi orzechami, odstawić do ostygnięcia.

  2. CIASTO
  3. 1.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st.C

    2. Do naczynia Blokada naczynia miksującegowłożyć orzechy, rozdrobnić 4s/obr.5, przełożyć do innego naczynia

    3. Do Blokada naczynia miksującego włożyć miąższ dyni, rozdrobnić 5s/obr.5

    4. Dodac cynamon, imbir, cukier brązowy i waniliowy, jajko, stopione masło, wymieszać 10s/obr.4

    5. Dodac mąkę, proszek do pieczenia i 70 g orzechów, wymieszać 10s/obr.4

    6.Ciasto wyłożyć płaską warstwą do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach ok. 25x 35cm (lub mniejszej), piec ok. 35-40min, odstawic do ostygnięcia

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis pochodzi z Kalendarza Thermomix na 2014 rok (wiszącego), z miesiąca pażdziernika. 

Zdjęcie dodałam swoich wypieków dyniowych kwadratów.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardo dobre ciasto, choć u mnie wyszedł niestety...

    Zgłoszony przez ejenajej na stycznia 10, 2018 at 14:19.

    Bardo dobre ciasto, choć u mnie wyszedł niestety zakalec. Spróbuję następnym razem może dłużej piec? Robiłam w blaszce 28x23cm i wyszło i tak niskie. Na pewno powtórzę!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakowo ciasto bardzo smaczne, zmniejszyłabym...

    Zgłoszony przez agatan8 na listopada 4, 2017 at 15:05.

    Smakowo ciasto bardzo smaczne, zmniejszyłabym nieco ilość cukru a przede wszystkim wszystko zrobiła z podwójnej porcji, bo wychodzi mega plaskate Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę zmodyfikowałam: mąkę

    Zgłoszony przez rybafishh na września 28, 2016 at 19:20.

    Trochę zmodyfikowałam: mąkę dalam kokosową, zamiast masła też olej kokosowy. W bezglutenowej wersji trochę się kruszy, ale smakuje świetnie! Zamiast polewy syrop klonowy sprawdził się znakomicie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto jest fenomenalne !!!!

    Zgłoszony przez dasiawyd na listopada 6, 2015 at 14:15.

    ciasto jest fenomenalne !!!! u mnie starczyło na jedno popołudnie dla trzech głodomorów tmrc_emoticons.) dziś robie ponownie ale z podwójnej porcji !!!! tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne jest to ciasto ! I

    Zgłoszony przez Ananaska007 na listopada 3, 2014 at 01:14.

    Pyszne jest to ciasto ! I koniecznie musi byc z polewa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masz racje Wojtas. Nie wiem

    Zgłoszony przez gabi49 na października 21, 2013 at 22:07.

    Masz racje Wojtas. Nie wiem jak się to stało, ale uciekła mi ta część składników. Zaraz poprawiam. Oczywiście przepis jest na kartce październikowej. Dzięki wielkie za uwagi. Juz poprawiam.  tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już od kilku dni spoglądam na

    Zgłoszony przez ilonaw na października 21, 2013 at 19:34.

    Już od kilku dni spoglądam na ten przepis w kalendarzu , ale u mnie on jest w październiku 2013 Big Smile  czas wypróbować to pyszne ciacho Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej, wydaje mi się Gabi, że w

    Zgłoszony przez Wojtas na października 21, 2013 at 19:09.

    Hej, wydaje mi się Gabi, że w twoim przepisze brakuje drugiej części składników, a mianowicie: 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM, 1 jajko, 50 g masła stopionego, wystudzonego, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bułka tarta do posypania formy. tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu ciacho już robiłam

    Zgłoszony przez magi1 na października 5, 2013 at 22:55.

    Gabrysiu ciacho już robiłam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) jest bardzo smaczne tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem dlaczego, ale ten

    Zgłoszony przez gabi49 na października 5, 2013 at 20:57.

    Nie wiem dlaczego, ale ten przepis gdzieś znikł z pierwszej strony. Może dlatego, że nie ma zdjęcia?  tmrc_emoticons.~ Opublikowałam go celaowo dla zainteresowanych osób bo nie każdy ma kalendarz ścienny Thrmomixa. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze