3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kołoc na ostro


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Farsz

  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g białego sera
  • 250 g ugotowanych ziemniakòw
  • 200 g boczku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Ciasto drożdżowe

  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mleka
  • 30 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
5

Przygotowanie

    Kołoc na ostro
  1. Ciasto drożdżowe: mleko, drożdże i cukier podgrzać 2 min. 30s.  / 37*C / obr. 1. Dodać mąke i wyrobić ciasto 2 min. /Blokada naczynia miksującego / Ciasto. Przełożyć do miseczki, przykryc ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Farsz: na wirujących nożach (Blokada naczynia miksującego / obr. 7) rozdrobnić cebulkę, natkę pietruszki lub szczypiorku. Włożyć kawałki boczku i rozdrobnić 5 s. / obr. 5. Dodać oliwę z oliwek i poddusić 7 min. / Varoma / obr. 1. Dodać kawałki białego sera, ugotowanych ziemniaków, przyprawy i rozdrobnić 20 s. / obr. 5.

  3. Z ciasta drożdżowego uformować okrągłe placuszki, a na nie nakładać farsz.

    Piec ok. 30 min. 180*C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję za sugestie. Już

    Zgłoszony przez Luberdowie na października 4, 2013 at 19:31.

    Dziękuję za sugestie. Już poprawiłam przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłem trochę zmieniając

    Zgłoszony przez jaroslaw.sz na października 3, 2013 at 08:36.

    Zrobiłem trochę zmieniając ten przepis boczku to napewno ma być 200g ,ja dałem surowego pierw go podsmażając na patelni,dusiłem 7 minut bo jedna minuta to nawet  TM się nie zagrzeje do Varomy.Farszu jest za dużo wystarczy go na dwie porcje ciasta.Ale ogólnie pyszne danie była kłutnia kto ile zjadł.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z farszem może być tak, że

    Zgłoszony przez Luberdowie na października 2, 2013 at 07:40.

    Z farszem może być tak, że się go po prostu nałoży na kółka z ciasta albo po nałożeniu brzegi sie ładnie zawinie. Wykończenie zalezy od inwencji twórczej tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam.Ciekawy przepis napewno

    Zgłoszony przez jaroslaw.sz na października 2, 2013 at 06:42.

    Witam.Ciekawy przepis napewno wypróbuję,ten farsz się zawija w ciasto czy tylko na wierzch go sie kładzie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaję do wypróbowania

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na września 28, 2013 at 21:24.

    Dodaję do wypróbowania ,pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Wyglada zachęcająco. Do

    Zgłoszony przez smoczek na września 28, 2013 at 12:27.

     Wyglada zachęcająco. tmrc_emoticons.) Do wypróbowania w najbliższym czasie tmrc_emoticons.) A proporcje w tym daniu są jak najbardziej prawidłowe, no chyba ,że ja żle widzę tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ponieważ jestem młodym

    Zgłoszony przez Luberdowie na września 28, 2013 at 11:10.

    Ponieważ jestem młodym użytkownikiem TM 31 i kierując się sugestiami, postanowiłam zmienić proporcje patrawy. Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę. Kołoc jest daniem regionu Podhala - bliskiemu mojemu sercu. Ciasto drożdżowe w swojej prostocie dawniej zadowalało góralki i mam nadzieję, że Państwo się nie przerazicie jego twardością tmrc_emoticons.) Życzę smacznych wypieków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To bardzo duża porcja. Czy

    Zgłoszony przez gabi49 na września 28, 2013 at 09:25.

    To bardzo duża porcja. tmrc_emoticons.~ Czy TM "uciągnie i czy wystarczą tylko 2 minuty? Mam wątpliwości. tmrc_emoticons.;) Czy to jest jakieś danie regionalne?  Może to polska pizza?  tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze