Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Farsz
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 cebule
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 500 g białego sera
- 250 g ugotowanych ziemniakòw
- 200 g boczku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ciasto drożdżowe
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mleka
- 30 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe: mleko, drożdże i cukier podgrzać 2 min. 30s. / 37*C / obr. 1. Dodać mąke i wyrobić ciasto 2 min. /"Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Przełożyć do miseczki, przykryc ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz: na wirujących nożach ("Blokada naczynia miksującego" / obr. 7) rozdrobnić cebulkę, natkę pietruszki lub szczypiorku. Włożyć kawałki boczku i rozdrobnić 5 s. / obr. 5. Dodać oliwę z oliwek i poddusić 7 min. / Varoma / obr. 1. Dodać kawałki białego sera, ugotowanych ziemniaków, przyprawy i rozdrobnić 20 s. / obr. 5.
Z ciasta drożdżowego uformować okrągłe placuszki, a na nie nakładać farsz.
Piec ok. 30 min. 180*C.
Kołoc na ostro
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDziękuję za sugestie. Już
Dziękuję za sugestie. Już poprawiłam przepis
Zrobiłem trochę zmieniając
Zrobiłem trochę zmieniając ten przepis boczku to napewno ma być 200g ,ja dałem surowego pierw go podsmażając na patelni,dusiłem 7 minut bo jedna minuta to nawet TM się nie zagrzeje do Varomy.Farszu jest za dużo wystarczy go na dwie porcje ciasta.Ale ogólnie pyszne danie była kłutnia kto ile zjadł.
Z farszem może być tak, że
Z farszem może być tak, że się go po prostu nałoży na kółka z ciasta albo po nałożeniu brzegi sie ładnie zawinie. Wykończenie zalezy od inwencji twórczej
Witam.Ciekawy przepis napewno
Witam.Ciekawy przepis napewno wypróbuję,ten farsz się zawija w ciasto czy tylko na wierzch go sie kładzie?
Dodaję do wypróbowania
Dodaję do wypróbowania ,pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Wyglada zachęcająco. Do
Wyglada zachęcająco. Do wypróbowania w najbliższym czasie A proporcje w tym daniu są jak najbardziej prawidłowe, no chyba ,że ja żle widzę Pozdrawiam
Ponieważ jestem młodym
Ponieważ jestem młodym użytkownikiem TM 31 i kierując się sugestiami, postanowiłam zmienić proporcje patrawy. Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę. Kołoc jest daniem regionu Podhala - bliskiemu mojemu sercu. Ciasto drożdżowe w swojej prostocie dawniej zadowalało góralki i mam nadzieję, że Państwo się nie przerazicie jego twardością Życzę smacznych wypieków.
To bardzo duża porcja. Czy
To bardzo duża porcja. Czy TM "uciągnie i czy wystarczą tylko 2 minuty? Mam wątpliwości. Czy to jest jakieś danie regionalne? Może to polska pizza?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"