3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Keks z cukinii


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 50 g startego ementalera
  • pieprz też szczypta
  • szczypta gałku muszkatałowej, - duża szczypta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 3 jaja
  • 200 g cukinii
  • 150 g miękkiego masła
  • olej do wysmarowania blachy
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. cukinię pokroić na plasterki grubości 2 mm i 2 minuty niech spędzą we wrzącej wodzie, potem dobrze odcedzić

    1łyżeczkę cukru i masło ucierać w Blokada naczynia miksującego 3 minuty/obr 3, pod koniec ucierania np po 2 min. wbić jajka - po jednym

    wsypać mąkę i proszek do pieczenia - 2 minuty/ obr 3 ( do uzyskania jednolitej masy)

    dodać cukinię/ ser/ sól/ gałkę muszkatałową i pieprz - 2 minuty/ obroty 2

    przelać do natłuszczonej formy - keksówki, piec ok 40 minut w piekarniku- 200stopni, góra -dół

    jeszcze ciepłe wyjąć z formy

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

danie piknikowe

 przepis z "Wysokich obcasów" chyba


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczny i szybki

    Zgłoszony przez Afroddytta na września 6, 2016 at 13:48.

    Bardzo smaczny i szybki chlebek. Cukinia fajnie pozostaje w tych plasterkach, nie jest zmiksowana na masę. Zrobiłam jako dodatek do mięsa z grilla, wszystkim bardzo smakował tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze