Tu jesteś:
4
Składniki
24 porcja/porcje/porcji
- 300 g masła, miękkiego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (60 g)
- 500 g mleka
- Krem
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g mąki pszennej
- 100 g margaryny, do pieczenia
- 250 g wody
- Ciasto
- 150 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
- 2 żółtka
-
6
1h 5min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ciasto: Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać margarynę, gotować 4 min/100ºC/obr. 2.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 3, wystudzić.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC.
- Dodać jajka, wymieszać 1,5 min/obr. 3.
- Na wyłożonej pergaminem dużej blasze (35x35 cm) cienko rozprowadzić ciasto, piec 20 min.
- Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Krem:
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń, gotować 6 min/100ºC/obr. 2, przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i żółtka, wymieszać 1 min/obr. 3.
- Założyć motylek.
- Dodając porcjami masę budyniową, wyrobić 1-2 min/obr. 1.
- Powstały krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, schłodzić.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzKrem zrobiłam z gotowca i błąd, bo za słodki ...
Krem zrobiłam z gotowca i błąd, bo za słodki następny raz lecę z przepisu. Ciasto wg tego przepisu i naprawdę fajnie wyrosło. Całość na plus.
Niesetye ale w przepisie jest bałagan i to...
Niesetye ale w przepisie jest bałagan i to straszny :/. Polceam ten przepis
https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/wariant-karpatka/3re5hvlz-b4909-942735-f60be-ca9sqhu3
R. K:wystarczy budyniu.tam jest 60g a zwykłe...
R. K:wystarczy budyniu.tam jest 60g a zwykłe opakowanie ma 35g.ja użyłem delecta smietankowa 64g(1 opakowanie)
Co do spisu produktów to faktycznie lekkie...
Co do spisu produktów to faktycznie lekkie zamieszanie i spory bałagan.Co do przepisu to rewelacja.Krem się udał,ciasto też.Czemu innym nie wychodzi krem? Otóż też byłem bliski popełnienia błędu.Napisane jest jedno opakowanie budyniu i ja tak też kupiłem,jednak standardowe opakowanie budyniu to 35g a tu w przepisie jest 60g.Ja użyłem Delecty 64g i na 500g mleka budyń wyszedł w punkt.
yaro771: nic dodać nic ująć
yaro771: nic dodać nic ująć
Przecież do zrobienia kremu jest za mała ilość...
Przecież do zrobienia kremu jest za mała ilość budyniu, a jeszcze lepiej gdyby użyć mąki ziemniaczanej. Po ugotowaniu budyń powinnien być bardzo gęsty, bo łączony jest z miękim masłem, to krem wyjdzie OK. Wogóle bałagan z tymi składnikami.
Tragedia...
Tragedia
Szkoda czasu, szkoda skladników i moich nerwów.
masa, nigdy wiecej, a ciasto... lepiej nie...
masa, nigdy wiecej, a ciasto... lepiej nie komentowac. NIE POLECAM
Za słodki pewnie dlatego, że nie jest napisane...
Za słodki pewnie dlatego, że nie jest napisane czy budyń słodzony czy bez cukru. A dlaczegi nie Budyń-TM ? W cieście brakuje soli , no i lista składników dla wytrawnych układaczy puzzli a przecież TM oznacza łatwość.
Pozdrawiam autorkę i życzę determinacji mimo komentarza
Niestety krem wyszed lejcy pomimo tego e zrobiam...
Niestety krem wyszedł lejący, pomimo tego, że zrobiłam wszystko jak w przepisie. Pomimo, ze ciasto wyszlo super, krem wszystko zepsuł. Nie polecam.
Wyśmienita
Wyśmienita
potwiedzam wszystko co napisala pani...
potwiedzam wszystko co napisala pani magda341....nic nie wyszlo az wstyd podac komukolwiek ciasto
super!zrobilam wg.przepisu i wyszla...
super!zrobilam wg.przepisu i wyszla extra😊.Tylko budyń gotowalam troszkę dłużej żeby zgęstniał.zrobilam z podwójnej porcji- czyli piekłam 2 oddzielne placki.Masa pyszna!polecam😊
Ciast ok, krem lejący...
Ciast ok, krem lejący...
Karpatka wyszła pyszna Tak jak w uwagach dodałam...
Karpatka wyszła pyszna Tak jak w uwagach dodałam tylko 100 gram cukru pudru i budyń gotowałam normalnie w garku. Ciasto piekłam na dwóch blaszkach z tego przepisu :http://www.kielkismaku.pl/index.php?m=menu&t=przepis&g1=1&pm=1&id=99 , gdyż nie wiedziałam czy podana ilość z dużej blaszki starczy na dwie małe.
Przepyszne, tylko troche za słodkie
Przepyszne, tylko troche za słodkie
Zrobilam po przeczytaniu
Zrobilam po przeczytaniu komentarzy niektórych z mniejsza ilością mleka 400 gr. Jak był ciepły był trochę rzadki, ale jak całkowicie wystygł to był gęsty.
Jak dla mnie jednak za dużo masła, czuć go jak się je. I chyba za dużo cukru.
Ten przepis to jakaś pomyłka,
Ten przepis to jakaś pomyłka, po pierwsze to budyń trzeba ugotować w 250 ml mleka bo wychodzi za rzadki krem i możemy sobie go wyrzucić chociaż ja dodałam drugi budyń do powstałej rzadkiej masy i gotowałam 6 min/100'C/obr.2. bo szkoda mi było wyrzucić i czasu nie miałam żeby zaczynać od początku, co prawda pomogło ale to już raczej krem-budyń... Po drugie cukru pudru dałam tylko 50 g bo 150g to przesada no chyba, że ktoś lubi taki ulepek... Po trzecie ciasto podzieliłam na dwie części i piekłam oddzielnie... Nie rozumiem jak takie przepisy mogą być wysoko oceniane, już nie raz się naciełam... Szukasz przepisu na dobre danie, zaznaczasz sortowanie od najwyżej ocenianych żeby mieć pewność, że bedzie ok a tu... klops!
dzis robilam,piklam dwa
dzis robilam,piklam dwa osobne placki i wyszly dobrze,ale krem za rzadka,wylala mi sie,nie chce stezec...szkoda bo milam taka oochote
Moja pyszna
[[wysiwyg_imageupload:2627:]]Moja pyszna
Super ciasto nie miałam z nim
Super ciasto nie miałam z nim żadnych problemów .Zrobiłam z kremem czekoladowym ,bo taki miałam budyń
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Super. Zmieniłam proporcje do
Super. Zmieniłam proporcje do kremu i wyszła bardzo dobra. Pierwsza karpatka w moim życiu i sukces
niestety przepis fatalny,
niestety przepis fatalny, krojenie na pol ciasta karpatkowego? hmm no chyba w poprzekmasa mdląco słodka i rzadka jestem strasznie rozczarowana bo robiłam ją na urodzinowe zamówienie a tu lipa nie do uratowania i z 15zl do kosza nie mowiac juz o czasie ktory nad tym spedzilam
niestety przepis fatalny,
niestety przepis fatalny, krojenie na pol ciasta karpatkowego? hmm no chyba w poprzekmasa mdląco słodka i rzadka jestem strasznie rozczarowana bo robiłam ją na urodzinowe zamówienie a tu lipa nie do uratowania i z 15zl do kosza nie mowiac juz o czasie ktory nad tym spedzilam
Witam serdecznie polecam
Witam serdecznie polecam przepis
zamiast karpatki wyszły
zamiast karpatki wyszły karpaty albo i nawet tatry w smaku hmmmm pychotka, u mnie zamiast kremu śmietana mniam,polecam!!!
Trochę rzadki krem wychodzi.
Trochę rzadki krem wychodzi. I chhba mialam trochę za zimne masło bo grudki byly
Super przepis polecam!!!
Super przepis polecam!!!
Budyń robiony w TM wg tego
Budyń robiony w TM wg tego przepisu jest za rzadki, należy zrobić na gazie w garnku.
Poza tym wszystko ok, do masła trzeba dać mniej cukru pudru, np zamiast 150 g dałam 100 g, i tak jest słodki.
nic sie nie udalo (
nic sie nie udalo
budyń wyszedł za rzadki ale
budyń wyszedł za rzadki ale gotuje tradycyjnie na gazie drugi a tak to ok
Właśnie zrobiłam tą
Właśnie zrobiłam tą karpatkę,ciasto wyszło bardzo fajne ale krem tragiczny strasznie żadki i słodki.Tylko zmarnowałam produkty.Ciasto polecam a krem lepiej zrobic z innego prepisu i nie na termomixie
Właśnie zrobiłam i jest
Właśnie zrobiłam i jest przepyszna, dziękuję ...
Właśnie zrobiłam, przepyszna,
Właśnie zrobiłam, przepyszna, dziękuję...
jak na pierwszy raz wyszlo
jak na pierwszy raz wyszlo super tylko dalam wiecej budyniu i zrobilam dwa placki
poprawny przepis, to jest to
poprawny przepis, to jest to
najlepsza jaką jadłam
najlepsza jaką jadłam
ja swoją Karpacicę przekładam
ja swoją Karpacicę przekładam frużeliną wiśniową i masą z bitą śmietaną likierem jajecznym
krem smakowo dobry, ale
krem smakowo dobry, ale strasznie rzadki.....
Wspaniały przepis. Karpaty
Wspaniały przepis. Karpaty wyszły faktycznie bardzo okazałe. Ciasto upiekłam w dwóch blaszkach jednakowej wielkości, a krem zrobiłam wg własnego przepisu. Polecam, bowiem wizualnie robi duże wrażenie. Smakowo oczywiście też
super przepis, ale chyba
super przepis, ale chyba trzeba ciasto podzielic na pol i upiec 2 osobne placki bo u mnie nie dalo sie przekroic
Wszystkie przepisy dotyczące
Wszystkie przepisy dotyczące TM 31 można zastosować w nowym TM 5 Pozdrawiam
Czy ten przepis można zrobic
Czy ten przepis można zrobic na najnowszym termomixie?
Rewelacyjnie... A jeszcze na
Rewelacyjnie... A jeszcze na własnym budyniu...palce lizać.
Wyszla super juz sladu nie
Wyszla super juz sladu nie ma.pozdrawiam
i jak wyszla ? ja pieke dwa
i jak wyszla ? ja pieke dwa placki bo wygodnirj
Biore sie za robienie
Biore sie za robienie karpatki u mnie w domu uwielbiaja zobaczymy
juz dwa razy ja robilam w
juz dwa razy ja robilam w tym tygodniu smakuje rewelacyjnie
Moje dzieci kochają karpatke,
Moje dzieci kochają karpatke, ale po niektórych komentarzach boje sie spróbować ja zrobić
Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!
Wszystko zrobiłam według
Wszystko zrobiłam według przepisu.OCHYDNE!!!!!!!!!!!!!!
Nikt nie chciał go zjeść.Nie polecam