Tu jesteś:
4
Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
- 120 g jogurtu naturalnego
- 50 g mleka w proszku, (opcjonalnie)
- Jogurt kokosowy
- 100 g wiórków kokosowych
- 1000 g mleka, o temperaturze pokojowej
- 80 g cukru
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1000 g mleka, o temperaturze pokojowej
- Jogurt naturalny
-
6
4min
Czas całkowity 4minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Jogurt naturalny Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, podgrzać 4min/50ºC/obr 4. Wlać masę jogurtową do szczelnych słoików lub pojemniczków i natychmiast owinąć w koc, aby utrzymać ciepło. Owinięty kocem jogurt pozostawić na 8 do 10 godzin. Jogurt przed spożyciem przechowywać w lodówce przez 8 godzin. Jogurt kokosowy
- Do naczynia miksującego wsypać wiórki kokosowe, zemleć 15 s/obr. 9.
- Dodać 500 g mleka, wymieszać 2 min/obr. 9.
- Dodać 500 g mleka, cukier i jogurt naturalny, podgrzać 4min/50ºC/obr. 4. Dalej postępować zgodnie z powyższym przepisem na jogurt naturalny.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzChyba jestem w innym wymiarze. Nic a nic nie...
Chyba jestem w innym wymiarze. Nic a nic nie "kumam" z tego przepisu. Przeczytałam wszystkie komentarze i .... dlaej nic nie wiem. O co chodzi?
Bardzo dobre jogurty, do kosowego nie dawałam...
Bardzo dobre jogurty, do kosowego nie dawałam cukru - i tak smakuje rewelacyjnie
Jogurcik naturalny bardzo
Jogurcik naturalny bardzo dobry, a kokosowy jeszcze lepszy
Ja trzymam w słoikach, a stał u mnie chyba z pięć dni, bo sporo go wychodzi.
Ale chyba warto go robić samemu, biorąc pod uwagę co znajduje się w dziejszych jogurtach, polecam film na ten temat:
https://www.youtube.com/watch?v=Ipp-bZeJfX0
Jak długo i w czym można
Jak długo i w czym można przechowywać taki jogurt?
Nam najbardziej smakuje
Nam najbardziej smakuje kokosowa wersja tego jogurtu. Robię z krowiego i koziego mleka. Niepasteryzowane mleko najpierw przegotowuję i studzę. Ważna jest jakość jogurtu i słoiki muszą być czyste. Polecam ten przepis.
Bardzo dobry jogurt:) Można
Bardzo dobry jogurt Można dodać owoce świeże, suszone, dżem, płatki, musli itp. Zawsze fantastycznie smakuje, idealny na szybkie śniadanie przed wyjśiem do pracy!
przepis jest swietny i robie
przepis jest swietny i robie go nieprzerwanie od 10 lat na różnych typach termomixa.
Polecam zrobic naturalny bez cukru i dodawac przed podaniem dżem lub owoce sezonowe. Swietne sniadanie dla małych i dużych.
Koncówke starego jogurtu używam jako zaczyn i takim sposobem nie kupuję jogurtu od lat.
Ja robiłam wiele razy i
Ja robiłam wiele razy i przekonałam się, że efekt zalezy od jogurtu, który się daje. Mi najlepszy wychodzi z naturalnym danonem.
Meg
Robiłam dwa razy i mi nie
Robiłam dwa razy i mi nie wyszedł. Wyszło jakby lekko skiśnięte mleko Nie wiem dlaczego
Ja robię z UHT o zawartości
Ja robię z UHT o zawartości tłuszczu 3,2% Wcześniej nie gotuję mleka, nie ma potrzeby.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Super
Super
A jakie mleko użyć? Świeże,
A jakie mleko użyć? Świeże, pasteryzowane, czy UHT? Czy należy je gotować przed produkcją, czy bez gotowania?