Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 20 g rozpuszczonego bezwonnego oleju kokosowego), lub oleju winogronowego lub innego który używasz w kuchni
- 100 g wody
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki gryczanej, (lub mąki z amarantusa, mąki z quinoa, mąki kasztanowej, lub pomieszać te mąki)
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
PRZYPRAWY
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 szczypta kozieradki
- 1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
-
6
40min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Jedzenie na wynos Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny dziecka Piknik Grill Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Przystawka Starter Pierwsze danie Drugie danie Dodatek Deser Śniadanie Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Łatwe Naturalne Niedrogie Ciastka Chleb
5
Przygotowanie
- 1. do naczynia miksującego dać olej kokosowy, założyć miarkę, rozpuścić olej 3 min temp. 80st/obr 1 (jeżeli używasz oleju w postaci płynnej - pomiń ten krok z podgrzewaniem)
2. do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki z wyjątkiem czarnuszki (lub sezamu czarnego), miksować przy nałożonej miarce 8s/obr.10, zgarnąć wszystko na dno naczynia; ponownie miksować 5s/obr. 10
3. do przygotowanej masy dodać czarnuszkę lub sezam, delikatnie wymieszać 5 s/ obr.2
4. całą masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozsmarować na całej powierzchni blachy tak, aby powstał cienki placek,
4. piec w piekarniku 180st termoobieg przez 25 -30 min, będzie wówczas bardziej chrupki. Czas suszenia można przedłużyć o 10-15 min, zmniejszyć temperaturę na 170 st. termoobieg.
5. po lekkim ostudzeniu placek można połamać na kawałki, a gdy całkowicie ostygną przechowywaćw słoiku
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zamiast wody można dodać świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy .
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy włożyć do koszyczka i przelać 2 razy wrzącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczne, tym bardziej,
Bardzo smaczne, tym bardziej, że jestem fanką kaszy jaglanej w każdym wydaniu!!
Bardzo smaczne i szybkie w
Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu
Bardzo zachęcająco sie
Bardzo zachęcająco sie zapowiada. Muszę wypróbować
Dodaję do wypóbowania.
Dodaję do wypóbowania. Świetna przekąska.
przepyszna przekąska
przepyszna przekąska
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi