Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Dodatkowo
- Cukier puder, do posypania
- owoce do ozdobienia
- lody waniliowe
- kokilki do pieczenia
Masa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady 70%-towej
- 50 g masła, (plus dodatkowa porcja do wysmarowania kokilek)
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 czubate łyżki mąki pszennej
-
6
28min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200*C. Cztery kokilki (foremki) wysmarować masłem.
Czekoladę rozdrobnić 10s./10obr. Zgarnąć kopystką ze ścianek.
Dodać masło, gotować 3min./80*C/3obr.
Do naczynia dodać jajka, cukier i wymieszać 30s./3obr.
Dodać mąkę, wymieszać na gładką masę - 15s./3obr.
Masę wyłożyć do foremek wysmarowanych wcześniej masłem. Wstawić do piekarnika i piec około 8min.
Podawać posypane cukrem pudrem z lodami i owocami.
Masa czekoladowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDoskonałe! U mnie najlepsze przy pieczeniu przez...
Doskonałe! U mnie najlepsze przy pieczeniu przez 3-4 min.
letka82:...
letka82:
Tak, tylko 1 czubata łyżka mąki
Monika
ejenajej:...
ejenajej:
Jak dlugo maksymalnie trzymasz ciasto w lodówce?
Pyszny! polecam, z tego przepisu kazdemu wyjdzie
Pyszny! polecam, z tego przepisu kazdemu wyjdzie
Rewelacja😊 Polecam😊
Rewelacja😊 Polecam😊
Rewelacja, niezawodny gdy zapraszamy gości na...
Rewelacja, niezawodny gdy zapraszamy gości na wspólne jedzenie. Zawsze robi pioronujące wrażenie
Fantastyczne! Daję 20g mlecznej czekolady i...
Fantastyczne! Daję 20g mlecznej czekolady i resztę gorzkiej Wedla, zmniejszając ilość cukru do 60g. Zwykle przygotowuję wcześniej i chowam pod przykryciem do lodówki, zaskakując potem gości pysznym, ciepłym deserem piekę 12 min w 200st z termoobiegiem, ale rzeczywiście trzeba wyczuć swój piekarnik, miałam kilka prób polecam wszystkim! Prosty, szybki i wspaniały w smaku pomysł na małe co nieco
motocyklistka:...
motocyklistka:
tak, dodaję wtedy tylko połowe porcji czyli 35g. Wydaje mi się, że jak dodasz cukru mniej to i tak wyjdzie. Smacznego !
oska1990 jak smakuje z mleczn czekolad Zmniejszasz...
oska1990: jak smakuje z mleczną czekoladą? Zmniejszasz wtedy ilość cukru?
Sprawdzone, pyszne, wyszło już za pierwszym...
Sprawdzone, pyszne, wyszło już za pierwszym razem bez zarzutu!
Tylko 1 łyżka mąki?
Tylko 1 łyżka mąki?
Pychotka. W końcu natrafiłam na super przepis...
Pychotka. W końcu natrafiłam na super przepis 😀
Bardzo dobry, lejący w srodku. Pycha! Zrobilam z...
Bardzo dobry, lejący w srodku. Pycha! Zrobilam z mleczną czekolada też. trzymałam nieco ponad 10min w piekarniku. polecam !
Jest w przepisie, na samym
Jest w przepisie, na samym poczatku, 200 stopni
Monika
Pyszności. Ja robiłam w
Pyszności. Ja robiłam w kokilkach o średnicy 9 cm, wychodzą 4 ciasteczka. Dałam 40 gram cukru ale czekolady pół na pół czyli gorzka i mleczna... Dzieciom bardzo smakowało... Czas pieczenia 10 minut w 200 stopni bez termoobiegu. Rewelacja, w środku plynne ....Polecam!
Monika
W jakiej tmp. piec?
W jakiej tmp. piec?
Czy mozna przygotować masę -
Czy mozna przygotować masę - wlać do foremek i zaczekać z pieczeniem np godzinę? Tak aby upiec juz przy gościach?
Bardzo dobre, wczoraj robiłam
Bardzo dobre, wczoraj robiłam i dziś robię ponownie Ja daję 60 g cukru bo nie lubię bardzo słodkich ciast
Cieszę sie bardzo, że
Cieszę sie bardzo, że smakowało. Myślę, że każdy sam musi wyczuć swój piekarnik metodą prób i błedów pozdrawiam
Rewelacja!!!!!! Super
Rewelacja!!!!!! Super przepis. Robilam juz dwa razy-za pierwszym nieco "przeciagnelam" ale wyszlo pyszne delikatne ciastko mocno czekoladowe. Za drugim razem wyszlo z lawa w srodku-obie wersje sa swietne. U mnie najlepszy czas to 10 minut.Gratuluje i polecam.