3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Fondant czekoladowy - Lava Cake


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Dodatkowo

  • Cukier puder, do posypania
  • owoce do ozdobienia
  • lody waniliowe
  • kokilki do pieczenia

Masa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%-towej
  • 50 g masła, (plus dodatkowa porcja do wysmarowania kokilek)
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 czubate łyżki mąki pszennej
  • 6
    28min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Masa czekoladowa
  1. Piekarnik nagrzać do 200*C. Cztery kokilki (foremki) wysmarować masłem.

     

    Czekoladę rozdrobnić 10s./10obr. Zgarnąć kopystką ze ścianek.

    Dodać masło, gotować 3min./80*C/3obr.

    Do naczynia dodać jajka, cukier i wymieszać 30s./3obr.

    Dodać mąkę, wymieszać na gładką masę - 15s./3obr.

    Masę wyłożyć do foremek wysmarowanych wcześniej masłem. Wstawić do piekarnika i piec około 8min. 

     

    Podawać posypane cukrem pudrem z lodami i owocami. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Doskonałe! U mnie najlepsze przy pieczeniu przez...

    Zgłoszony przez MariolaR. na sierpnia 30, 2021 at 11:25.

    Doskonałe! U mnie najlepsze przy pieczeniu przez 3-4 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • letka82:...

    Zgłoszony przez Żelka76 na listopada 23, 2019 at 19:30.

    letka82:
    Tak, tylko 1 czubata łyżka mąki

    Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ejenajej:...

    Zgłoszony przez kasik125 na lutego 18, 2019 at 11:59.

    ejenajej:
    Jak dlugo maksymalnie trzymasz ciasto w lodówce?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny! polecam, z tego przepisu kazdemu wyjdzie

    Zgłoszony przez cytrynooowaaa na sierpnia 27, 2018 at 12:06.

    Pyszny! polecam, z tego przepisu kazdemu wyjdzie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja😊 Polecam😊

    Zgłoszony przez Marzena2374 na maja 9, 2018 at 20:36.

    Rewelacja😊 Polecam😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, niezawodny gdy zapraszamy gości na...

    Zgłoszony przez mpaczkowska na kwietnia 20, 2018 at 11:29.

    Rewelacja, niezawodny gdy zapraszamy gości na wspólne jedzenie. Zawsze robi pioronujące wrażenie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczne! Daję 20g mlecznej czekolady i...

    Zgłoszony przez ejenajej na stycznia 24, 2018 at 16:17.

    Fantastyczne! Daję 20g mlecznej czekolady i resztę gorzkiej Wedla, zmniejszając ilość cukru do 60g. Zwykle przygotowuję wcześniej i chowam pod przykryciem do lodówki, zaskakując potem gości pysznym, ciepłym deseremtmrc_emoticons.) piekę 12 min w 200st z termoobiegiem, ale rzeczywiście trzeba wyczuć swój piekarnik, miałam kilka próbtmrc_emoticons.;) polecam wszystkim! Prosty, szybki i wspaniały w smaku pomysł na małe co niecotmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • motocyklistka:...

    Zgłoszony przez oska1990 na sierpnia 14, 2017 at 14:59.

    motocyklistka:
    tak, dodaję wtedy tylko połowe porcji czyli 35g. Wydaje mi się, że jak dodasz cukru mniej to i tak wyjdzie. Smacznego ! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • oska1990 jak smakuje z mleczn czekolad Zmniejszasz...

    Zgłoszony przez motocyklistka na maja 16, 2017 at 16:25.

    oska1990: jak smakuje z mleczną czekoladą? Zmniejszasz wtedy ilość cukru? Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawdzone, pyszne, wyszło już za pierwszym...

    Zgłoszony przez karlinnee na kwietnia 10, 2017 at 23:40.

    Sprawdzone, pyszne, wyszło już za pierwszym razem bez zarzutu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tylko 1 łyżka mąki?

    Zgłoszony przez letka82 na lutego 11, 2017 at 18:53.

    Tylko 1 łyżka mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka. W końcu natrafiłam na super przepis...

    Zgłoszony przez azjac72 na lutego 7, 2017 at 21:33.

    Pychotka. W końcu natrafiłam na super przepis 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry, lejący w srodku. Pycha! Zrobilam z...

    Zgłoszony przez oska1990 na stycznia 20, 2017 at 21:05.

    Bardzo dobry, lejący w srodku. Pycha! Zrobilam z mleczną czekolada też. trzymałam nieco ponad 10min w piekarniku. Big Smile polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest w przepisie, na samym

    Zgłoszony przez Żelka76 na października 11, 2016 at 17:51.

    Jest w przepisie, na samym poczatku, 200 stopni

    Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności. Ja robiłam w

    Zgłoszony przez Żelka76 na października 11, 2016 at 17:50.

    Pyszności. Ja robiłam w kokilkach o średnicy 9 cm, wychodzą 4 ciasteczka. Dałam 40 gram cukru ale czekolady pół na pół czyli gorzka i mleczna... Dzieciom bardzo smakowało... Czas pieczenia 10 minut w 200 stopni bez termoobiegu.  Rewelacja, w środku plynne ....Polecam!

    Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W jakiej tmp.  piec?

    Zgłoszony przez emme na października 9, 2016 at 08:57.

    W jakiej tmp.  piec?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mozna przygotować masę -

    Zgłoszony przez Anetass na września 29, 2016 at 20:29.

    Czy mozna przygotować masę - wlać do foremek i zaczekać z pieczeniem np godzinę? Tak aby upiec juz przy gościach? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, wczoraj robiłam

    Zgłoszony przez Beti81 na września 3, 2016 at 16:48.

    Bardzo dobre, wczoraj robiłam i dziś robię ponownie tmrc_emoticons.)  Ja daję 60 g cukru bo nie lubię bardzo słodkich ciast  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę sie bardzo, że

    Zgłoszony przez motocyklistka na sierpnia 6, 2016 at 10:36.

    Cieszę sie bardzo, że smakowało. Myślę, że każdy sam musi wyczuć swój piekarnik metodą prób i błedówtmrc_emoticons.;-) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!!!! Super

    Zgłoszony przez edytka_33 na lipca 28, 2016 at 18:46.

    Rewelacja!!!!!! Super przepis. Robilam juz dwa razy-za pierwszym nieco "przeciagnelam" ale wyszlo pyszne delikatne ciastko mocno czekoladowe. Za drugim razem wyszlo z lawa w srodku-obie wersje sa swietne. U mnie najlepszy czas to 10 minut.Gratuluje i polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze