3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Focaccia z salami i pomidorkami daktylowymi


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 10 gramów oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 gramów mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 175 gramów wody
  • 1 łyżeczki cukru
  • 20 gramów drożdży

nadzienie

  • 6 pomidorków daktylowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczki oregano
  • 6 oliwek czarnych bez pestek
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 8 plasterków cienkiego salami
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier i wodę podgrzać 1min30s/37*C/obr.2

    2.Dodać mąkę, sól i oliwę wyrobić 2min30s/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

    3. 10 min przed upływem godziny rozgrzać piekarnik do 200*C.

  2. Nadzienie i pieczenie
  3. 1. Do naczynia włożyć czosnek, oliwki, oregano, bazylię, sól i 30 g oliwy. Rozdrbnić 5s/obr.5

    2. Pomidorki przekroić na połówki .

    3. Pomidorki i plasterki salami zalać oliwą z dodatkami i odstawić na 10 min. (najlepiej w czasie kiedy rozgrzewamy piekarnik)

    4. Ciasto po godzinie wyjąć posmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć na blaszkę również posmarowaną oliwą o wymiarach ok.22x28cm, rozprowadzić równomiernie (grubość ok.1,5cm).

    5. Palcami robić wgłębienia w cieście wsadzać w rządkach pomidorki wypukłą częścią do dołu oraz salamii zwinięte w różyczki.

    6. Resztą marynaty posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok.20-25 min, aż będzie rumiane.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Salami najlepiej by było cieniutko pokrojone, ja używam pakowanego z jednego ze znanych dyskontów.

Focaccia świetnie smakuje sama, ale też jako dodatek do zup kremów.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja,moi goście byli zachwyceni POLECAM

    Zgłoszony przez KASIULA 75 na października 30, 2021 at 21:44.

    Rewelacja,moi goście byli zachwycenitmrc_emoticons.) POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła super ! Robiłam naraz 4 blachy. Jedyne...

    Zgłoszony przez Danka_P1 na grudnia 7, 2018 at 10:02.

    Wyszła super ! Robiłam naraz 4 blachy. Jedyne co, to trzymałam w piekarniku 40 min. Dodatkowo przed ułożeniem dodatków całość posmarowałam pesto z pomidorów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe i proste

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 10, 2016 at 13:16.

    Wspaniałe i proste danie,.polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze