Składniki
24 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 190 g mąki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- 160 g mąki ziemniaczanej
- 4 jaja kurze
- 180 g likieru ajerkoniaku
- 300-400 g owoców (jagody, borówki, morele, truskawki do wyboru)
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
lukier
- 80 g cukru pudru
- 40 g MT ajerkoniaku
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wkładamy masło (miękkie), cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli mieszamy 30sek./obr.4.
2. Dodajemy jaja i mieszamy 30 sek./obr.4.
3. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia ucieramy 30 sek./obr.4.
4. Na koniec wlewamy ajerkoniak i mieszamy 30 sek./obr.4.
5. Ciasto wylewamy do baszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Posypujemy owocami.
Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach .
Ciepłe ciasto polewamy lukrem mieszamy cukier puder z ajerkoniakiem 20 sek./obr.3.
SMACZNEGO!!!!
ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Polecam ciasto jest pyszne.
Z tej porcji w przepisie wychodzi blaszka 36X25.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto rzeczywiście
Ciasto rzeczywiście błyskawiczne w wykonaniu. Nie wiem czemu, ale ajerkoniak nie był w ogóle wyczuwalny No i niestety mnie też nie wyrosło za bardzo.
Dzieki ..biore sie za
Dzieki ..biore sie za pieczenie...
Jeśli chodzi o owoce zawsze
Jeśli chodzi o owoce zawsze dodaję do tego ciasta owoce świeże nie z puszki.
Blaszka 25x36 cm. Taka standardowa prostokątna blaszka.
Przepraszam nie wiem jak to
Przepraszam nie wiem jak to się stało, że nie zamieściłam jaka ilość proszku do pieczenia.
Jedną czubatą łyżeczkę.
Już poprawiam. Pozdrawiam!!
Wyglada smacznie ..a ile
Wyglada smacznie ..a ile proszku do pieczenia/?????
Ciasto bardzo dobre.
Ciasto bardzo dobre. (wszystkim smakowało bo ostre)
Proszę podać ile dać proszku do pieczenia i na jakiej wielkości blaszki piec oraz czy owocami mogą byś odcedzone brzoskwinie z puszki. Nie wiem czy dalam od[powiednią ilość ajerkoniaku (180g). Acha jeszcze jedno ; ciasto nie wyrosło mi tak jak na zdjęciu
Przepis bardzo prosty i
Przepis bardzo prosty i rzeczywiście ekspresowy a ciasto jest pyszne Pozdrawiam
Przepis jest " smaczny" ;)
Przepis jest " smaczny" Wypròbuje napewno
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni