Wyślij do wydruku
Drożdżówki z serem

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Drożdżówki z serem Przepis jest nieprzetestowany
user icon przez julka112
utworzono: 29.08.2011 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

Portions14 porcja/porcje/porcji
  • Ciasto:
  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 gmiękkiego masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • jajko
  • 70 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 500 g twarogu, , pokruszonego
  • 100 g śmietany 18%
  • białko jaja
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix TM 31
9

Przygotowanie

1. Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2min30s/37°C/obr. 1.

2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 2min/Zablokowany/Interwał. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1min/Zablokowany/Interwał.

3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.

3*. Jeśli ciasto nie zmieści się  na jednej blaszcze można podzilić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką - piec bułeczki w dwóch turach.

4. Umyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C.

5. Założyć motylek. Do TM włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć 2min/60°C/obr. 3.

6. Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr. 6.

7. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min.



5

Przygotowanie

1. Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2min30s/37°C/obr. 1.

2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 2min/Zablokowany/Interwał. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1min/Zablokowany/Interwał.

3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.

3*. Jeśli ciasto nie zmieści się  na jednej blaszcze można podzilić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką - piec bułeczki w dwóch turach.

4. Umyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C.

5. Założyć motylek. Do TM włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć 2min/60°C/obr. 3.

6. Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr. 6.

7. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min.



10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (10)

a ja je piekę raz w tygodniu Uśmiech

Przepis super. Ja robie połowe z serem a połowe z twardą marmoladą i dodatkowo posypuję kruszonką, pycha Uśmiech

5
5

R E W E L A C J A  Gotowanie

Zrobiłam z połowy przepisu - rewelacyjne są te drożdżówki do kawki! polecam!!! Zniknęły jeszcze ciepłe Gotowanie

Efcia

Dziś upiekłam je pierwszy raz- brat zaglądał do piekarnika by sprawdzić czy serio sama je zrobiłam. pyszne:) 

5
5

Rewelacja. Piekłam już dwa razy, mnam mniam Uśmiech Wałkuję na placuszek, wycinam MT.  W moim piekarniku elektrycznym wystarczy piec 18 min - 200 stopni.

Rewelacja!!!!!

Parę dni temu żona zrobiła. Szczerze polecam. 

dzisiaj robię bułeczki wygladaja pysznie, napiszę co moje dzieci na nie.Ale chcę trochę je zmienić i zamiast sera dać budyń  Gotowanie

Bułeczki pyszne .... godne polecenia Uśmiech

No takich bułeczek najlepszy cukiernik nie upiecze:p