3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowy ser żółty


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

SER ŻÓŁTY

  • 2 całe jajka, (surowe)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 1000 g białego sera, (tłustego lub półtłustego)
  • 1000 g mleka 3,2%, (kozie, krowie z krótkim terminem do spożycia)
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    SER ŻÓŁTY
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego wlać mleko i gotować 7min/90*C/obr 2.

    2. Dodać biały ser i dalej gotować 7min/90*C/obr 2.

    3. Odcedzić ser przez koszyczek.

    4. Do Blokada naczynia miksującego włożyć masło i podgrzać 2min/50*C/2obr.

    5. Dodać odsączony z seratki ser i podgrzać 7min/90*C/obr 2.

    6. Dodać pozostałe składniki i ostatecznie wymieszać ok. 2 min/90*C/obr 3-3,5.

    7. Szybko przelać do pojemników (pomóc sobie kopystką energicznie wyciągając powstałą masę) i wystudzić.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można dałączyć do sera według uznania różne dodatki: np. suszone pomidory, kminek, natke pietruszki, pieprz, kawałki szynki, boczek, itp. Czynić to przy pkt. 6. jako pozostałe składniki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • PYCHOTKA...

    Zgłoszony przez kaskaln13 na marca 1, 2024 at 07:43.

    PYCHOTKA
    Ser wychodzi bardzo łagodny i pyszny. zrobiłam z połowy ilości ale utrzymałam ilość soli i sody.
    W przepisie zabrakło mi informacji, że potrzebna jest gaza, przez ktora odciskamy zagotowane mleko z serem.
    Kochani - smaczny, zdrowy hahaha - no przeciez bez konserwantów i innych dziwnych dodatków.
    Teraz pora na wariancje i poprawianie smaku - takiego dla mnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prośba o infornacje, w którym momencie dodaje...

    Zgłoszony przez MagdalenaMagda na listopada 20, 2021 at 17:40.

    Prośba o infornacje, w którym momencie dodaje się jajka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A co zrobić z odcedzona serwatka? Nadaje się...

    Zgłoszony przez IzaSkrobek na stycznia 26, 2021 at 13:48.

    A co zrobić z odcedzona serwatka? Nadaje się jeszcze do czegoś?

    klik308

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kaya2006:...

    Zgłoszony przez Zbigu na listopada 29, 2020 at 15:59.

    Kaya2006:

    Obroty są na 2, a druga dwójka to punkt 2.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rozumiem, że mogę zrobić bez koziego mleka?...

    Zgłoszony przez Kaya2006 na listopada 18, 2020 at 06:16.

    Rozumiem, że mogę zrobić bez koziego mleka? Wystarczy mleko Wiejskie? Nie lubimy koziego, chociaż wiem, że jest zdrowe. Jak w tm6 ustawić obroty 2,2? Na końcu wystudzić, gdzie go można zostawić? Musi mieć jakąś konkretną temeprature? Z góry dziękuję za odpowiedź

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj. Rewelacja. Na razie bez...

    Zgłoszony przez Kasia090 na września 4, 2020 at 21:38.

    Zrobiłam dzisiaj. Rewelacja. Na razie bez przypraw, ale i tak wyszedł przepyszny. Nie dodałam sody, bo akurat nie miałam ale i tak się udał.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • RE WE LA CJA . Idealnie twardy, trochę...

    Zgłoszony przez Edyta10 na lipca 18, 2020 at 19:14.

    RE WE LA CJA Cooking 10. Idealnie twardy, trochę żółciutki. Smak lepszy od kupnego sera.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszka.

    Zgłoszony przez zuzabezguza na marca 5, 2020 at 23:41.

    Pyszka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Reeewelacja. Pyszka. Dalam 2 lyzeczki soli. Trzeba...

    Zgłoszony przez zuzabezguza na marca 5, 2020 at 23:39.

    Reeewelacja. Pyszka. Dalam 2 lyzeczki soli. Trzeba rzeczywiscie porzadnie go odsaczyc, zeby mial stala konsystencje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rok temu wykorzystałam przepis, niestety coś nie...

    Zgłoszony przez drubkowska na listopada 7, 2019 at 15:28.

    Rok temu wykorzystałam przepis, niestety coś nie poszło i ser wyszedł bardziej topiony niż żółty. Uznałam, że szkoda zachodu. Teraz postanowiłam sprobować jeszcze raz. Nie kupuję już sera w sklepie, wyszedł pyszny, twardy i idealnie się trze, niestety nie zdążyłam jeszcze topić Lol znika za szybko. Dodam, że nie dodaję jajek. Idealny jest, gdy używam wiejskiego mleka i sera od Pani z bazaru, ale z produktów sklepowych też jest ok.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny podbił serce córki

    Zgłoszony przez princesa116 na listopada 4, 2019 at 06:44.

    Pyszny podbił serce córkiLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaję do ulubionych ❤️

    Zgłoszony przez Mikusia na listopada 1, 2019 at 20:35.

    Dodaję do ulubionych ❤️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł obłędny, Wasze komentarze też bardzo...

    Zgłoszony przez Pattti na września 27, 2019 at 08:52.

    Wyszedł obłędny, Wasze komentarze też bardzo pomogły.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ser się udał,po wyjęciu z lodówki dobrze się...

    Zgłoszony przez madzior2711 na września 23, 2019 at 12:59.

    Ser się udał,po wyjęciu z lodówki dobrze się kroi. Dodałam 1,5 łyżeczki soli, ale nadal jest nie słony.Następnym razem dodam więcej i zobaczymy.Dziękuję za przepis Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry

    Zgłoszony przez Mariola05 na kwietnia 18, 2019 at 14:50.

    Bardzo dobry tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie zrobiłam , tak mocno odcisnęłam...

    Zgłoszony przez Kopesia na marca 28, 2019 at 11:39.

    właśnie zrobiłam , tak mocno odcisnęłam twaróg , że już w gazie zrobił mi się ciągnący glut , nie wiem może nadgorliwość nie będzie dobra , zobaczę , najwazniejsze , że trzeba na prawdę szybko wybierać ser z naczynia , smakowany na ciepło wydaje się mało słony więc sugestia niektorych jest słuszna

    foto dodane wieczorem , nawet dziury mam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawe, musze spróbować , koniecznie

    Zgłoszony przez Lamka na marca 27, 2019 at 12:54.

    ciekawe, musze spróbować , koniecznie

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry serek.POLECAM🤣🤣🤣🤣🤣...

    Zgłoszony przez Sabina07 na lutego 26, 2019 at 20:29.

    Bardzo dobry serek.POLECAM🤣🤣🤣🤣🤣
    Ja odcedzam przez gaze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super smaczny i łatwy w wykonaniu

    Zgłoszony przez Dorota. T na lutego 20, 2019 at 12:12.

    Super smaczny i łatwy w wykonaniu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ser robiłam z połowy porcji. Dodałam...

    Zgłoszony przez Aleksabdra1977 na lutego 17, 2019 at 12:58.

    Ser robiłam z połowy porcji. Dodałam czarnuszki. Jak dla mnie troszkę mało wyraźny smak. Następnym razem dodam więcej soli. Poza tym polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ser naprawde super ale aby uzyskac te twardawa...

    Zgłoszony przez PitCook na lutego 9, 2019 at 07:47.

    Ser naprawde super ale aby uzyskac te twardawa konsystencje naleza ser BAAARDZO mocno odcisnac go z serwatki. Ja zrobilem to niezbyt sumiennie i otrzymalem na poczatku konsystencje serka topionego a dopiero na drugi dzien przetrzymania go w lodowce zrobil sie na tyle twardszy aby go pokroic na troszke grubsze plastry.Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serek super! Ja odsączałam serwatkę przez...

    Zgłoszony przez beata.mw na stycznia 6, 2019 at 09:23.

    Serek super! Ja odsączałam serwatkę przez gazę, zostało więcej sera i potem żółty wyszedł twardszy, idealny do krojenia w plasterki, a jak się pięknie topi na tostach😎

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis ...

    Zgłoszony przez Ewwffka na października 10, 2018 at 03:46.

    Super przepis
    Daje ciut więcej sody

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny🙂

    Zgłoszony przez maria78 na września 27, 2018 at 09:55.

    Pyszny🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już się robi. Zobaczymy co wyjdzie. I jeszcze na...

    Zgłoszony przez agnes75 na września 1, 2018 at 18:11.

    Już się robi. Zobaczymy co wyjdzie. I jeszcze na dzisiaj z odzyskanej serwatki będę piekła chleb z gara na maślance. Wszyskto pierwszy raz.

    Wszystko się pięknie udało.Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ser pychotka

    Zgłoszony przez Agamiki17 na sierpnia 30, 2018 at 10:10.

    Ser pychotkaSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zdrowy

    Zgłoszony przez Porzeczi na lipca 27, 2018 at 13:17.

    zdrowy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • asindzia:...

    Zgłoszony przez OlaDdz na lipca 11, 2018 at 21:30.

    asindzia:
    Taki żółty wyszedł? Czy ja tam widzę dziury?
    Bo mój blaty i bez dziur tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest mega, dałam czubatą łyżeczkę soli i...

    Zgłoszony przez OlaDdz na lipca 11, 2018 at 21:27.

    Jest mega, dałam czubatą łyżeczkę soli i bazylię suszoną 2 łyżeczki.
    Robiłam z mleka koziego i sera białego półtłustego.
    To moje drugie podejście, za pierwszym razem dodałam za dużo sody i był miękki, ten jest twardszy.
    Tamten się nie topił pod wpływem temperatury, ten pewnie też nie będzie?
    Bo to bardziej taki serek topiony wg mnie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Poezja .Koniec z kupowaniem sera😉.Do tego...

    Zgłoszony przez Agakos na kwietnia 28, 2018 at 20:00.

    Poezja .Koniec z kupowaniem sera😉.Do tego kiełki rzodkiewki domowej roboty na chlebek i niebo w buzi☁☁☁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile można przechowywać w lodówce taki ser?

    Zgłoszony przez AniaK77 na kwietnia 7, 2018 at 09:09.

    Ile można przechowywać w lodówce taki ser?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serek jest pyszny ...

    Zgłoszony przez jwzuzia na marca 31, 2018 at 20:28.

    Serek jest pyszny tmrc_emoticons.)
    Osobiście troszkę zmodyfikowałam przepis i daję 1 łyżeczkę sody - jest bardziej puszysty tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serek pierwsza klasa😊 Pychotka!

    Zgłoszony przez DomiTch na marca 31, 2018 at 18:38.

    Serek pierwsza klasa😊 Pychotka!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis rewelacyjny. Ser bardzo smaczny

    Zgłoszony przez siulka na marca 25, 2018 at 17:47.

    przepis rewelacyjny. Ser bardzo smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W koncu zrobilam ten seerek, wyszedl pyszny! Juz...

    Zgłoszony przez Anetka1428 na marca 19, 2018 at 11:47.

    W koncu zrobilam ten seerek, wyszedl pyszny! Juz nie chce sera ze sklepu! Dziekuje za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada pieknie. Musze sprobowac. Dziekuje za...

    Zgłoszony przez Anetka1428 na marca 16, 2018 at 15:59.

    Wyglada pieknie. Musze sprobowac. Dziekuje za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny, wszystko wyszło tak jak trzeba-fajny...

    Zgłoszony przez edytka_33 na marca 16, 2018 at 07:44.

    Świetny, wszystko wyszło tak jak trzeba-fajny smak, odpowiednia konsystencja, tym razem na próbę zrobiłam z połowy składników i bez dodatków, soli dałam 1,5 łyżeczki i jest ok. Na pewno będę robić regularnie i eksperymentowac z dodatkami. Przepis jest super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny i szybki do zrobienia. Posmakował mojemu 2...

    Zgłoszony przez ewcia390 na marca 13, 2018 at 17:11.

    Pyszny i szybki do zrobienia. Posmakował mojemu 2 letniemu synkowi. Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam pierwszy raz. Wyszedł piekny, ale jak...

    Zgłoszony przez asindzia na marca 7, 2018 at 10:26.

    Robiłam pierwszy raz. Wyszedł piekny, ale jak dla mnie takze za mało soli.

    serser

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota....

    Zgłoszony przez ewikp na marca 5, 2018 at 21:47.

    Pychota.
    Wychodzi świetny nawet bez masła i jajek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomniałam dodać gwiazdek za ten wspaniały...

    Zgłoszony przez Langusta na marca 3, 2018 at 21:44.

    Zapomniałam dodać gwiazdek za ten wspaniały przepis, co czynię teraz.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku bardzo delikatny. Kolej więc na...

    Zgłoszony przez Langusta na marca 3, 2018 at 21:43.

    W smaku bardzo delikatny. Kolej więc na eksperymentowanie z dodatkami. Ten przepis na stałe zagości w menu mojej rodziny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepism super. Robię ten serek kolejny raz. Już...

    Zgłoszony przez Anita Anita na lutego 23, 2018 at 19:57.

    Przepism super. Robię ten serek kolejny raz. Już mąż nie chce kupnego.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny moj zrobiłam bez jajek i wyszedł...

    Zgłoszony przez Dorota Majewska na lutego 11, 2018 at 20:12.

    Przepyszny moj zrobiłam bez jajek i wyszedł Extra . Moja wersja z jednej porcji to 1/2 kminek+kozieradka a druga porcja zioła śródziemnomorskie z pomidorami takie zioła w torebce z firmy Kotanyi i jest Extra smak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • amelia2011:ja robiłam bez jajek bo zapomniałam...

    Zgłoszony przez Dorota Majewska na lutego 11, 2018 at 20:07.

    amelia2011:ja robiłam bez jajek bo zapomniałam ich dodać wyszedł super twardy i bez zarzutów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Komentarze zachęcają do zrobienia gdzie...

    Zgłoszony przez Besame na stycznia 17, 2018 at 16:11.

    Komentarze zachęcają do zrobienia tmrc_emoticons.) gdzie kupujecie mleko i z jakiej firmy? Chciałabym uniknąć porażki tmrc_emoticons.) czytałam w komentarzach, że suszone pomidory są super do tego może ktoś polecić z jakiej firmy i ile dodać tych pomidorów?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy mozna zrobic bez jajek? czy ktos probowal?

    Zgłoszony przez amelia2011 na stycznia 16, 2018 at 12:48.

    czy mozna zrobic bez jajek? czy ktos probowal?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ser będę robić zawsze.Pytanie ile może...

    Zgłoszony przez ewcia444 na stycznia 15, 2018 at 22:02.

    Super ser będę robić zawsze.Pytanie ile może max stać w lodówce
    Dziękuję za odpowiedź

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do przygotowania ze względu na tak pozytywne...

    Zgłoszony przez jolaskobejko na grudnia 9, 2017 at 20:59.

    Do przygotowania tmrc_emoticons.) ze względu na tak pozytywne komentarze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha!!!! Nigdy wiecej sklepowego☺

    Zgłoszony przez angela1407 na grudnia 7, 2017 at 14:16.

    Pycha!!!! Nigdy wiecej sklepowego☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •