Wyślij do wydruku
Domowe salami

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Domowe salami Przepis jest nieprzetestowany
przez quchniawege
utworzono: 25.07.2013 Zmieniono dnia: 25.07.2013
3

Składniki

Portions15 kawałek/kawałki/kawałków
Masa

  • 330 g fasola, wcześniej ugotowana
  • 1 cebula(ok 80g)
  • 4 kasza jaglana, (ugotowana, 4 łyżki)
  • 2 skrobia ziemniaczana, łyżki
  • 1 agaru, łyżka
  • 5 przecieru pomidorowego, łyżek
  • przyprawy do smaku
6
2 godz
Przygotowanie 2 godz
Pieczenie / Gotowanie
7
DifficultyŚredni
Dla średniozaawansowanych użytkowników Thermomixa
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31

Przygotowanie

Masa

1.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i miksować. Zajmuje to około 5 minut, gdyż warto co chwilę ściągać ze ścianek naczynia masę, aby mieć pewność, że wszystko jest dobrze przemielone. 

 


2.

Powstałą masę przekładamy do wysmarowanych olejem szklanek (najlepiej prostych lub rozszerzanych ku górze, z grubego szkła). Masę należy dobrze uklepać, żeby nie było dziurek z powietrzem.


3.

Szklanki wsadzamy do garnka wyłożonego ściereczką i ostrożnie zalewamy ciepłą wodą, mniej więcej do 3/4 wysokości szklanek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 35 minut. 


4.

Po tym czasie ostrożnie wyciągamy szklanki i czekamy około godziny na przestudzenie, aby potem wyciągnąć "salami" okrawając dookoła nożem. Obtaczamy w przyprawach, zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 



5

Przygotowanie

Masa

1.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i miksować. Zajmuje to około 5 minut, gdyż warto co chwilę ściągać ze ścianek naczynia masę, aby mieć pewność, że wszystko jest dobrze przemielone. 

 


2.

Powstałą masę przekładamy do wysmarowanych olejem szklanek (najlepiej prostych lub rozszerzanych ku górze, z grubego szkła). Masę należy dobrze uklepać, żeby nie było dziurek z powietrzem.


3.

Szklanki wsadzamy do garnka wyłożonego ściereczką i ostrożnie zalewamy ciepłą wodą, mniej więcej do 3/4 wysokości szklanek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 35 minut. 


4.

Po tym czasie ostrożnie wyciągamy szklanki i czekamy około godziny na przestudzenie, aby potem wyciągnąć "salami" okrawając dookoła nożem. Obtaczamy w przyprawach, zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 



Akcesoria, których potrzebujesz

KopystkaKopystkakup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

KopystkaKopystkakup teraz

Wskazówki

Więcej smacznych przepisów na dania wegetariańskie z użyciem Thermomixa znajdziesz pod tym adresem http://quchniawege.blogspot.com/


Inne zdjęcia salami tutaj - http://quchniawege.blogspot.com/2013/07/domowe-salami-weganskie-bez.html

11

Wskazówki

Więcej smacznych przepisów na dania wegetariańskie z użyciem Thermomixa znajdziesz pod tym adresem http://quchniawege.blogspot.com/


Inne zdjęcia salami tutaj - http://quchniawege.blogspot.com/2013/07/domowe-salami-weganskie-bez.html

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (2)

Chyba by nie wyszło bo masa przed zagotowaniem jest dość miękka, szklanki jednak daja możliwość odpowiedniego uformowania wałeczka.

Przepis fajny i na pewno smaczny  Uśmiech  A można by było zawinać ta masę w folię spożywcza i uparować na waromie? Co o takim wykonaniu myślisz?

Dzięki za przepis  Uśmiech  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

 :)