Składniki
8 porcja/porcje/porcji
na krem
- 1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
- 5 łyżek cukru pudru zrobionego w Thermomix
- 2 opakowania serka mascarpone (2x250g)
- 5 jajek, najlepiej wiejskich, wiadomego pochodzenia
dodatkowe
- 8 listkòw miety, do dekoracji (lub wg. uznania)
- 8 owoców borówki, do dekoracji (lub wg uznania)
- 2 szklanki borówki
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Tu użyłam borówki, bo akurat takie owoce zerwałam w ogrodzie, może to być truskawka, banan i inne na jakie przyjdzie nam ochota. Z każdym z owoców smakuje zupełnie inaczej. Ja jednak uwielbiam w tym wydaniu z borówką.
Do naczynia miksującego założyć motylek, wrzucić 5 żółtek (oddzielonych od białek, będą jeszcze potrzebne) oraz 5 łyżek cukru pudru, utrzeć kogel-mogel 3min./obr.3,5.
Zdjąć motylek, dodać 2 serki mascarpone, założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego i wymieszać: 10sek./obr.4, zwiększyć stopniowo do 6 dodać przez otwór w pokrywie żelatynę(opcjonalnie, aby lepiej stężało) 5sek./obr.4.
Całość wyłożyć do dużej miski.
Naczynie miksujące umyć i osuszyć.
Ubić pianę z białek (przepis podstawowy) założyć motylek wrzucić 5 białek i szczyptę soli, ubijać: 4min./obr. 3,5 lub do czasu, aż piana będzie sztywna.
Przełożyć do miski z koglem-moglem i serkami i delikatnie wymieszać.
Przygotować 8 pucharków i układać warstwami:
1-2 łyżki borówki,
masa mascarpone (połowę masy rozłożyć do 8-miu pucharków),
1-2 łyżki borówki,
masa mascarpone (drugą połowę na wierzch).
Na wierzchu udekorować borówką i miętą.
Podawać schłodzone (co najmniej 1 godzinę w lodówce)
SMACZNEGO!
kremu na bazie kogla-mogla z serkami mascarpone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W opcji dla 4 osób dodajemy 2-3 jajka, 2-3 łyżki cukru pudru oraz 1 serek mascarpone
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzolpa1985 napisał: Bardzo
Najfajniejsze w tym deserze jest to, że chyba do wszystkich owoców pasuje
Pozdrawiam
Bardzo dobry, zrobilam z
Bardzo dobry, zrobilam z mandarynkami bo akurat mialam w domu i wszystkim domownikom bardzo smakowal.
Co do jajek, celowo
Co do jajek, celowo napisałam, że mają być "wiadomego pochodzenia" ponieważ jemy je tutaj na surowo. Z kupnymi, nawet tymi od babci na ulicy - jednak bym nie ryzykowała. Jeżeli chodzi o jajka to lepiej mieć stałego sprawdzonego dostawcę. No chyba, że ma się własny kurnik, a tego tylko pozazdrościć
Wczoraj wieczorem zrobiłam
Wczoraj wieczorem zrobiłam znowu, tyle, że z bananem, ponieważ nie chciało mi się iść po nocy do ogrodu po borókę. Zupełnie inny smak - polecam
Mikulinko, pewnie, że nie
Mikulinko, pewnie, że nie szkodzi, możesz je podać w salaterkach. Ja gdybym nie miała pucharków, podałabym w szklankach, co zresztą zrobiłam, bo deserów wyszło 8 a na zdjęciu jest 5. Pamiętaj, że do znakomitych deserów nadają się szklanki do whisky i blaszane miski
Smacznego!
Na samą myśl o tym deserze
Na samą myśl o tym deserze slinka do ust napływa. Borówkę swoją mam, za chwilkę wybiorę się do kurnika po jajka wiadomego pochodzenia.... Brakuje mi tylko tak szykownych pucharków, ale to chyba nie szkodzi?
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi