3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżemik paprykowy :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

dżem z czerwonej papryki

  • 1 kg czerwonej papryki, -bez gniazd nasiennych
  • 2 cytryny, -sok i skórka otarta
  • 300 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2-3 goździki opcjonalnie
  • 2 gałązki rozmarynu, -same igiełki
  • szczypta kardamonu, -mielonego
  • 20 g pektyny jabłkowej lub 1 op. żelfixu, - opcjonalnie
5

Przygotowanie

    dżemiku paprykowego
    • W suchym naczyniu umieścić goździki i igiełki rozmarynu; zmielić 30 sek / obr. 9 Przełożyć do miseczki.

      2.Paprykę  obrać, podzielić na kawałki, włożyć do naczynia, rozdrobnić 15 s / obr. 7

      3. Dodać sok i skórkę otartą z cytryn, cukier i sól i ew. pektynę; gotować 20 min. / 100*C / obr. 2 Na pokrywę naczynia postawić koszyczek, żeby nie pryskało w czasie gotowania.

      4. Dodać resztę składników i gotować 5 min. / 90*C / obr.2

      5. Zmiksować na gładką masę 30 sek. / obr. 9

      6. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dżem ma bardzo ciekawy smak i śliczny kolor. Pierwszą porcję robiłam bez dodatku pektyny ale był 'płynący" tmrc_emoticons.) dlatego do następnych porcji dodałam pektynę i konsystencja była ok.

Polecam do wypróbowania tmrc_emoticons.) 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dzisiaj przyszedł ten dzień na stworzenie...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na października 4, 2017 at 13:15.

    dzisiaj przyszedł ten dzień na stworzenie własnego przepisu. 3 kg papryki podzieliłam na dwie cześci i z jednej zrobie dzemik słodko ostry a drugi wg zamieszczonego tu przepisu.
    Wcześniej robiłam z chili i swietnie smakował w zastepstwie keczupu. Ogólnie wszyscy mlaskali donośnietmrc_emoticons.) ( ci którzy robią ostre) swój pierwszy dżem z chili robiłam bez żelfix ale był dość płynne dlatego dzisiaj zrobię inaczej.
    Zobaczymy któy wydzie lepszy nie omieszkam sie podzielić tą informacją

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zapisałam ,wypróbuje  

    Zgłoszony przez wiola77712 na czerwca 21, 2015 at 21:55.

    zapisałam ,wypróbuje

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny :bigsmile:  Bez

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 18, 2012 at 15:47.

    Fajny Big Smile  Bez pektyny, mniej cukru, ciut wiecej soli, i swietny sosik do makaronu, kaszy lub ryzu.... tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kat.j1 w tym roku po raz

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 7, 2012 at 11:07.

    Kat.j1 w tym roku po raz pierwszy robiłam ten dżem i używamy go do bułek, do chałki i raz syn zjadł słoik do racuchów. Myślę, że dobrze też będzie smakował np. z plackami cukiniowymi lub dyniowymi.  tmrc_emoticons.)  

    Może spróbuję zrobić jedną porcję z mniejszą ilością cukru i bez cynamonu za to z dodatkiem imbiru i całych ziaren zielonego pieprzu. Wtedy byłby b.dobrym dodatkiem do pieczonego indyka albo do pasztetów  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.p  W trakcie odpowiedzi przyszły mi kolejne pomysły  tmrc_emoticons.)  Dzięki za pytanie  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis. Mam

    Zgłoszony przez kat.j1 na listopada 7, 2012 at 09:18.

    Bardzo ciekawy przepis. Mam tylko pytanie, jako co używać taki dżemik? Jako sam dżem, czy może dodatek do czegoś?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Zainspirował mnie Twój

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na listopada 6, 2012 at 06:33.

    tmrc_emoticons.)Zainspirował mnie Twój przepis Elu :uwielbiam paprykę tmrc_emoticons.p i eksperymenty smakowe,jak tylko go zrobię to podzielę Cooking 1 się wrażeniami Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam chwilę i nadrabiam

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 5, 2012 at 23:14.

    Mam chwilę i nadrabiam zaległości. Pamiętam, że komuś obiecałam ten przepis dlatego go zamieszczam.  tmrc_emoticons.)  Szczyt sezonu paprykowego już za nami ale na targu można kupić czerwoną paprykę po 3-4 zł / kg  tmrc_emoticons.)  Warto wypróbować takie połączenie. Ja połowę słoiczków rozdałam w prezencie  Party   Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze