Składniki
24 kawałek/kawałki/kawałków
- 2 łyżeczki kakao bez cukru
- 2 łyżeczki mleka
- 70 gramów cukru
- 125 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gramów mąki
- 2 minimalne szczypty soli
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc 40g margaryny, 20g cukru, 125g maki, szczypte soli, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 1 lyzeczke mleka: 10sek / obr 5, odlozyc. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc 85g margaryny, 50g cukru, 125g maki, szczypte soli, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 2 lyzeczki kakao: 10sek / obr 5, wyjac. Lekko wyrobic rekoma obydwa ciasta, osobno. Rozwalkowac cienko biale ciasto, posmarowac 1 lyzeczka mleka. Ciasto ciemne rozciagnac troche rekoma, ulozyc na bialym, lekko naciskajac, rozlozyc na bialym, pòzniej rozwalkowac, by pokryc cale biale ( wyjda 2 prostokaty nalozone na siebie). Zwinac wszystko , strona dluzsza, w dosc ciasny rulon. Pokroic na 24 plastry, ulozyc na blaszke. Piec w goracym piekarniku: 180° / 12-15min, wyjac, zostawic do wystygniecia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzzrobiłam ...do bialego
zrobiłam ...do bialego dodalam jednak drugą łyżeczke mleka; z wałkowaniem - no coż - białe rozwałkowałam a potem ciemne połoyżłam na białym i też rozwalkowałam - udało się
Zly przepis biale wyszlo jak
Zly przepis biale wyszlo jak kurszonka nie fall sie z niego nic zrobic wszystko wyzucilam
Witam! ja miałam podobnie jak
Witam! ja miałam podobnie jak Reni1947, ale dodałam 10g margaryny więcej do białego ciasta i lepiej się rozwałkowywało. i rzeczywiście dodawajcie szczypte soli, bo ja przesadziłam, ale i tak bardzo dobre,
Padło dziś na te
Padło dziś na te ciasteczka.Zaraz przychodzą moje wnuczki, więc w trakcie gotowania obiadu upiekłam spiralki bo wydawalo się, że są szybkie.W efekcie końcowym nie wyszło najgorzej, ale miałam trochę problemów z białym ciastem bo nie dało się rozwałkować, dość długo jeszcze je wyrabiałam na stolnicy, bo gdy wyjęłam z thermomiksa to przypominało kruszonkę a nie ciasto do cienkiego rozwałkowania, trochę lepszą konsystencję miało ciasto czarne.No ale w końcu jakoś sobie poradziłam i wyszły jak widać calkiem całkiem, a w smaku...........mmmmmmmniam, mniam bardzo dobre .Tak więc przepis powtórzę choć bardzo chciałabym uzyskać jakieś wskazówki co do rodzaju mąki (użyłam pszenną 550) i chyba ważne jest by użyć miękkiego tłuszczu , a ja wzięłam prosto z lodówki masło roślinne i może tu był błąd, że trudno było je rozwałkować?Dołanczam zdjęcia i serdecznie pozdrawiam.
Próbowałam wysłać fotki , ale chyba coś nie wyszło bo ich nie widzę.Muszę poszukać instrukci jak wysyłać fotki
No wreszcie - oto efekty mojej pracy
[[wysiwyg_imageupload:1581:]][[wysiwyg_imageupload:1582:]][[wysiwyg_imageupload:1583:]][[wysiwyg_imageupload:1584:]][[wysiwyg_imageupload:1585:]]
Zgadza sie, zebyscie sie nie
Zgadza sie, zebyscie sie nie nudzily, dziewczyny Jesienia zawsze mnie bierze ochota na eksoerymenty ciasteczkowe, potem mija....
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko następne ciasteczka
Veroniko następne ciasteczka do upieczenia
Fajne, podobne do moich
Fajne, podobne do moich cynamomowych. Oczywiście idą do mojego zbioru! Kiedy ja to wszystko zrobię?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"