Wyślij do wydruku
Cytrynowa babka piwna :-)

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Cytrynowa babka piwna :-) Przepis jest nieprzetestowany
przez magi1
utworzono: 10.04.2012 Zmieniono dnia: 11.04.2012
3

Składniki

  • 510 g mąki pszennej
  • 360 g cukru
  • 250 ml jasnego piwa, może być cytrynowe
  • 225 ml oleju, z pestek winogron
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix TM 21
9

Przygotowanie

Do naczynia wbić jajka i zmiksować kilka sekund przy obrotach na poz. 3-4. Następnie przy włączonym urządzeniu na pozycji 4 dodać cukier, cukier waniliowy - chwilke miksować, nastepnie dodać mąkę, sól, proszek oraz olej i wlać piwo i miksować - ogólny czas ok.2 minut. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać na poz. 1.

Masę wylać do natłuszczonej  i wysypanej mąką formy (jedna duża lub dwie małe). Piec 45-60 minut w temp. 180 stopni aż babka się ładnie zarumieni.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polewą. Babka jest bardzo dobra, nie czuć w niej piwa i jest bardzo wilgotna.

Smacznego Uśmiech



5

Przygotowanie

Do naczynia wbić jajka i zmiksować kilka sekund przy obrotach na poz. 3-4. Następnie przy włączonym urządzeniu na pozycji 4 dodać cukier, cukier waniliowy - chwilke miksować, nastepnie dodać mąkę, sól, proszek oraz olej i wlać piwo i miksować - ogólny czas ok.2 minut. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać na poz. 1.

Masę wylać do natłuszczonej  i wysypanej mąką formy (jedna duża lub dwie małe). Piec 45-60 minut w temp. 180 stopni aż babka się ładnie zarumieni.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polewą. Babka jest bardzo dobra, nie czuć w niej piwa i jest bardzo wilgotna.

Smacznego Uśmiech



10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (5)

Dziękuje Grażynko Uśmiech ciesze się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie Uśmiech

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Uśmiech

5
5

Babka pyszna Całus Polecam Całus

No i BOMBA!!!Wiem, że łatwiej i praktyczniej jest przy takim urzadzeniu podać wagę Mrugnięcie no i teraz oczywiście z miłą chęcią upiekę to przepyszne ciacho ;P bo wiem, że zachowam proporcje Mrugnięcie Dziękuję bardzo i pozdrawiam Mrugnięcie

Jest kilka przepisów na TM na szklanki...ale jeżeli to faktycznie przeszkoda to oczywiście modyfikuje przepis i podaje w g...przepis robiłam ze starego przepisu mojej mamy właśnie na szklanki i z rozpedu wpisałam go w orginalnej wersji. Ale dziekuję za cenną uwagę i pozdrawiam, polecam wypróbować przepis babka jest rewelacyjna. Uśmiech

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Uśmiech

Chyba tak bardzo przyzwyczailiśmy się do przepisów do TM, że aż razi taki przepis na szklanki...chetnie bym nawet taka babkę zrobiła...ale nie mam szklanki...może nastepnym razem warto zapisać wagę...Pozdrawiam