3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto toffi


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

Dodatki:

  • 2 torebki fixu do bitej śmietany
  • 0,5 litra śmietany 36%
  • 1 puszek polewa tofi, kajmakowa lub krówkowa
  • 150 g orzechów włoskich połówek

Ciasto:

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 125 g margaryny lub masła, (pokrojone na kawałki)
  • 15 g miodu
  • 500 g mąki
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto toffi
  1. 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
    2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na cukier puder 10s/obr.10. 3.  Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wymieszać przy pomocy kopystki 40s/obr.5.
    4. Cisto podzielić na 2 równe części, każdą kolejno rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, położyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem i piec kazde około 15 minut.
    5. Gdy ciasta wystygną do czystego naczynia miksującego założyć motylek, wlać dobrze schłodzoną w lodówce śmietaną oraz wsypać fix śmietanowy,, ubijać na obr. 3, aż do uzyskania żądanej konsystencji.
    6. Przełozyć masą śmietanową ciasto. Na wierzch posmarować polewę toffi, kajmakową lub krówkową oraz poukładać orzechy włoskie.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Proste wykonanie, a smakuje wyśmienicie. Wspaniałe na drugi dzień. SMACZNEGO! tmrc_emoticons.-)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ciasto wygląda super, na jaką blachę jest...

    Zgłoszony przez rusilona na listopada 7, 2016 at 16:01.

    ciasto wygląda super, na jaką blachę jest przepis?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha polecam

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:02.

    Pycha polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Proszę o informację

    Zgłoszony przez katbid na grudnia 18, 2015 at 14:29.

    Witam.

    Proszę o informację czy druga częsc ciasta moze poczekac te powiedzmy 30 min ( 15 min pieczenie plus wystygniecie i wyjecie go z blachy) zanim je upieczemy?

    Nie mam dwoch jednakowych blach a nie chce by z ciastem cos sie stalotmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 15, 2015 at 20:47.

    Super! tmrc_emoticons.)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniale, cieszę się bardzo!

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 15, 2015 at 20:46.

    Wspaniale, cieszę się bardzo! tmrc_emoticons.)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki! Pozdrawiam serdecznie

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 15, 2015 at 20:45.

    Dzięki! Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smacznego!

    Zgłoszony przez halinarg na grudnia 8, 2014 at 08:16.

    tmrc_emoticons.;) Smacznego!

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto zrobione, czeka, aż

    Zgłoszony przez Maliniak na grudnia 7, 2014 at 15:29.

    Ciasto zrobione, czeka, aż zmięknie dobrze schowane. Mam nadzieję, że dzieciaki nie znajdą i zdąży zmięknąć tmrc_emoticons.) szybciutko się robi i wygląda super  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •     To jest rewelacja

    Zgłoszony przez Ula i Zyga na maja 13, 2014 at 23:46.

     

     

    To jest rewelacja ciasto!

    Robilam juz je kilka razy. Pasowalo na Wigilie i pasowalo jako mazurek na wielkanoc. Zawsze wychodzi, nawet dla tych co im nic nie wychodzi a nawet jak sie ma stara gazowke to kruche ciasto piecze sie 15min bez problemow. Smietane nawet jak ubijesz prawie na maslo to wychodzi swietna masa. Ciasto jest takie jak lubie najbardziej, czyli nie za slodkie no i ta masa krowkowa i orzechy w nia powtykane swietnie do siebie pasuja. 

    Polecam i dziekuje za super pomysl. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne i na każdą

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 12, 2014 at 20:37.

    Ciasto pyszne i na każdą okazję Big Smile Polecam, bo nie jest trudne w wykonaniu a efekt jest super Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę sie. Pozdrawiam

    Zgłoszony przez halinarg na września 1, 2013 at 08:44.

    Cieszę sie. Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.;-)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło super ; ) Tylko

    Zgłoszony przez EwelinaS na sierpnia 31, 2013 at 12:52.

    Ciasto wyszło super ; ) Tylko zamiast orzechów dalam migdały ; ) Wyszlo super i było smaczne ;d

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaraz dopiszę , dzięki.

    Zgłoszony przez halinarg na sierpnia 29, 2013 at 18:44.

    Zaraz dopiszę , dzięki. tmrc_emoticons.)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W punkcie 5 nie ma informacji

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 29, 2013 at 15:28.

    W punkcie 5 nie ma informacji o założeniu motylka na noże  tmrc_emoticons.~  Wiem, że zwłaszcza nowi użytkownicy TM mogą się nie domyśleć tego  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę pamiętać, że śmietana

    Zgłoszony przez halinarg na sierpnia 29, 2013 at 14:21.

    Proszę pamiętać, że śmietana z lodówki. Można zajrzeć do niej po 2 minutach, bo jak za ciepła lub za długo się ubija to może zrobić się masło tmrc_emoticons.-)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie robię to ciasto ; ) I

    Zgłoszony przez EwelinaS na sierpnia 29, 2013 at 13:02.

    Właśnie robię to ciasto ; ) I mam nadzieje że mi wyjdzie ; D Napiszę jak smakuje ; D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodany do wypróbowania 

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 17, 2013 at 15:03.

    Dodany do wypróbowania  tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto toffi jest bardzo

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 15, 2013 at 08:07.

    Ciasto toffi jest bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Dzięki za miły komentarz, ważny dla mnie na starcie w przepisowni. Podrawiam cieplutko. tmrc_emoticons.-)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kiedys, dawno temu robilam

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 13, 2013 at 15:47.

    Kiedys, dawno temu robilam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Nie pamietam czy identyczne, czy bardzo podobne.... Nazywalo sie ciasto niebo i ziemia tmrc_emoticons.)  Jestem pewna, ze jest smaczne tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:SUPER. Pozdrawim

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 9, 2013 at 14:41.

    Big SmileSUPER. Pozdrawim cieplutko!

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zaliczone, robiłam z krówką

    Zgłoszony przez Koralinka na lipca 9, 2013 at 13:16.

    zaliczone, robiłam z krówką palce lizaćtmrc_emoticons.)

    Człowiek jest wart tyle, ile warte są jego słowa...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (No subject)

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 8, 2013 at 12:03.

    tmrc_emoticons.)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robie podobne ciacho ale

    Zgłoszony przez magi1 na lipca 7, 2013 at 22:37.

    Robie podobne ciacho ale pieke biszkopt lub ukladam herbatniki. Twoje dodaje do wyprobowania. tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze