Składniki
15 porcja/porcje/porcji
Dodatki:
- 2 torebki fixu do bitej śmietany
- 0,5 litra śmietany 36%
- 1 puszek polewa tofi, kajmakowa lub krówkowa
- 150 g orzechów włoskich połówek
Ciasto:
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 125 g margaryny lub masła, (pokrojone na kawałki)
- 15 g miodu
- 500 g mąki
-
6
1h 0min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na cukier puder 10s/obr.10. 3. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wymieszać przy pomocy kopystki 40s/obr.5.
4. Cisto podzielić na 2 równe części, każdą kolejno rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, położyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem i piec kazde około 15 minut.
5. Gdy ciasta wystygną do czystego naczynia miksującego założyć motylek, wlać dobrze schłodzoną w lodówce śmietaną oraz wsypać fix śmietanowy,, ubijać na obr. 3, aż do uzyskania żądanej konsystencji.
6. Przełozyć masą śmietanową ciasto. Na wierzch posmarować polewę toffi, kajmakową lub krówkową oraz poukładać orzechy włoskie.
Ciasto toffi
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Proste wykonanie, a smakuje wyśmienicie. Wspaniałe na drugi dzień. SMACZNEGO!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzciasto wygląda super, na jaką blachę jest...
ciasto wygląda super, na jaką blachę jest przepis?
Pycha polecam
Pycha polecam
Witam. Proszę o informację
Witam.
Proszę o informację czy druga częsc ciasta moze poczekac te powiedzmy 30 min ( 15 min pieczenie plus wystygniecie i wyjecie go z blachy) zanim je upieczemy?
Nie mam dwoch jednakowych blach a nie chce by z ciastem cos sie stalo
Super!
Super!
Heureka
Wspaniale, cieszę się bardzo!
Wspaniale, cieszę się bardzo!
Heureka
Dzięki! Pozdrawiam serdecznie
Dzięki! Pozdrawiam serdecznie
Heureka
Smacznego!
Smacznego!
Heureka
Ciasto zrobione, czeka, aż
Ciasto zrobione, czeka, aż zmięknie dobrze schowane. Mam nadzieję, że dzieciaki nie znajdą i zdąży zmięknąć szybciutko się robi i wygląda super
To jest rewelacja
To jest rewelacja ciasto!
Robilam juz je kilka razy. Pasowalo na Wigilie i pasowalo jako mazurek na wielkanoc. Zawsze wychodzi, nawet dla tych co im nic nie wychodzi a nawet jak sie ma stara gazowke to kruche ciasto piecze sie 15min bez problemow. Smietane nawet jak ubijesz prawie na maslo to wychodzi swietna masa. Ciasto jest takie jak lubie najbardziej, czyli nie za slodkie no i ta masa krowkowa i orzechy w nia powtykane swietnie do siebie pasuja.
Polecam i dziekuje za super pomysl.
Ciasto pyszne i na każdą
Ciasto pyszne i na każdą okazję Polecam, bo nie jest trudne w wykonaniu a efekt jest super Pozdrawiam
Cieszę sie. Pozdrawiam
Cieszę sie. Pozdrawiam serdecznie
Heureka
Ciasto wyszło super ; ) Tylko
Ciasto wyszło super ; ) Tylko zamiast orzechów dalam migdały ; ) Wyszlo super i było smaczne ;d
Zaraz dopiszę , dzięki.
Zaraz dopiszę , dzięki.
Heureka
W punkcie 5 nie ma informacji
W punkcie 5 nie ma informacji o założeniu motylka na noże Wiem, że zwłaszcza nowi użytkownicy TM mogą się nie domyśleć tego
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Proszę pamiętać, że śmietana
Proszę pamiętać, że śmietana z lodówki. Można zajrzeć do niej po 2 minutach, bo jak za ciepła lub za długo się ubija to może zrobić się masło
Heureka
Właśnie robię to ciasto ; ) I
Właśnie robię to ciasto ; ) I mam nadzieje że mi wyjdzie ; D Napiszę jak smakuje ; D
Dodany do wypróbowania
Dodany do wypróbowania Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ciasto toffi jest bardzo
Ciasto toffi jest bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Dzięki za miły komentarz, ważny dla mnie na starcie w przepisowni. Podrawiam cieplutko.
Heureka
Kiedys, dawno temu robilam
Kiedys, dawno temu robilam Nie pamietam czy identyczne, czy bardzo podobne.... Nazywalo sie ciasto niebo i ziemia Jestem pewna, ze jest smaczne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
:bigsmile:SUPER. Pozdrawim
SUPER. Pozdrawim cieplutko!
Heureka
zaliczone, robiłam z krówką
zaliczone, robiłam z krówką palce lizać
Człowiek jest wart tyle, ile warte są jego słowa...
(No subject)
Heureka
Robie podobne ciacho ale
Robie podobne ciacho ale pieke biszkopt lub ukladam herbatniki. Twoje dodaje do wyprobowania.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję