Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Składniki
- 240 g masła, (czasami daję mniej tłuszczu np. 120g masła, 60 g oleju lub masła kokosowego)
- 200 g cukru, (dałam mniej tj. 100 g)
- 120 g mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki ryżowej, ( zmieliłam w tm ryż Basmatti 1min./obr 10)
-
6
50min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Jeżeli nie masz zmielonego ryżu, zmiel go teraz 1min./obr. 10. Zamiast ryżu używałam też kaszy jaglanej.
2.Oczyść naczynie miksujące
(musi być suche i czyste) i załóż motylek.3. Wbić białka do naczynia miksującego i ubić 2min./obr. 4.
4.Zdjąć motylek.
6.Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem owoców i wyrobić 1min./obr4.
7. Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę i ułożyć na nim gęsto owoce, u mnie jabłka.
8.Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min./180 stopni.
9. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Ciasto:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W pierwotnym przepisie było 240 g cukru, ja nigdy tyle nie daję i nie polecam.
Jeżeli zmieniam ilość i rodzaj tłuszczu to zmienia się też konsystencja ciasta, ale w każdym przypadku nam smakuje
Smacznego!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzczy dodaje się proszek do pieczenia lub sodę ?
czy dodaje się proszek do pieczenia lub sodę ?
Ciasto bardzo smaczne, choć
Ciasto bardzo smaczne, choć wyszło bardzo gęste i wydobycie go z "Blokada naczynia miksującego" trochę nam zajęło czasu .
Wspaniałe ciasto, dziękuję!
Wspaniałe ciasto, dziękuję!
Moi "bezglutenowi" goście
Moi "bezglutenowi" goście byli zachwyceni ! Ja zresztą też, bo nie wiedziałam, że takie jedzenie też może być pyszne. Ciasto super, polecam jedynie znaczne zmniejszenie ilości cukru (ja dodaję niecałe 50g) lub zastąpienie go stewią. Poza tym świetne i zdrowe !
dziś zrobiła wyśmienite
dziś zrobiła wyśmienite
Bardzo ciekawy przepis i z
Bardzo ciekawy przepis i z naturalnych mąk bezglutenowych ( nie z kupnej z niepotrzebnymi dodatkami).
Spróbuję tylko zastąpić cukier jakimś innym słodem np: zmielonymi daktylami
Pozdrawiam
Agata