3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe z jagodami


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Owoce

  • Jagody świeże lub mrożone

Ciasto

  • 250 g mleka 3,2 %
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100-120 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM lub opakowanie cukru waniliowego
  • 70 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki krupczatki lub mąki pszennej
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kruszonka
  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, wymieszać 10s/obr. 6.

    Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki.

     

     

     

  2. CIASTO

    1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru, podgrzać 2 min 30 s/temp.37C/obr. 1.

     

    2. Dodać 150 g mąki, wymieszać 30 s/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia (ok. 15-30 min).

     

    3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać roztrzepane jajko i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym, resztę mąki, olej i szczyptę soli, wyrobić 3 min/Ciasto. Jeżeli ciasto mocno się klei dodać 2 łyżki mąki i wyrobić 1 min/Ciasto.

     

    4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jagody ułożyć na cieście ciasno obok siebie i posypać kruszonką.

     Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 C i piec:

    20 min/temp. 50 C, 15 min/temp. 100 C, 25 min/temp. 170-180 C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Część cukru używanego do ciasta można zastąpić ksylitolem. Ważne tylko, żeby cukier zwykły użyć do rozczynu, umożliwi to rozrost drożdży.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • henrietta: A ja też w takiej blaszce i środek mi...

    Zgłoszony przez pawwitt na lutego 14, 2023 at 20:58.

    henrietta: A ja też w takiej blaszce i środek mi wpadł tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne w smaku....

    Zgłoszony przez pawwitt na lutego 14, 2023 at 20:53.

    Pyszne w smaku.

    Tylko nie wiem czemu zawsze opada mi środek tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za podzielenie się opinią i bardzo...

    Zgłoszony przez AngelinaK na grudnia 3, 2022 at 22:17.

    Dziękuję za podzielenie się opinią i bardzo się cieszę, że smakowało Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis

    Zgłoszony przez dichongdymi39 na listopada 28, 2022 at 22:54.

    Super przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Dzisiaj skorzystałam z Pani przepisu,...

    Zgłoszony przez Ewa Wysocz na listopada 27, 2022 at 23:11.

    Witam. Dzisiaj skorzystałam z Pani przepisu, ciasto wyszło obłędnie smaczne. Zrobiłam z zamrożonymi borówkami i wyszło super. Jedyna wada to to, że szybko nikło. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. A dlaczego Pani nie poleca?...

    Zgłoszony przez AngelinaK na lipca 28, 2022 at 21:22.

    Witam. A dlaczego Pani nie poleca?
    Okolo 100 pozytywnych komentarzy chyba mówi samo za siebie.
    Nie smakuje czy po prostu coś nie wyszło? Wink
    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, nie polecam... usuwam z kolekcji

    Zgłoszony przez welaone na lipca 26, 2022 at 14:56.

    Zrobiłam, nie polecam... usuwam z kolekcji tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo smaczne . polecam

    Zgłoszony przez wiesiunia na maja 29, 2021 at 10:33.

    Ciasto bardzo smaczne . polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dobre

    Zgłoszony przez Halula na maja 14, 2021 at 16:25.

    dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam z borówkami i nektarynkami. Ciasto jest...

    Zgłoszony przez agulabk na marca 9, 2021 at 16:39.

    Upiekłam z borówkami i nektarynkami. Ciasto jest obłędne, gorąco polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto ładnie wyrasta i nie opada...

    Zgłoszony przez Aginkab na listopada 27, 2020 at 20:58.

    Ciasto ładnie wyrasta i nie opada jednak..kruszonka rozpuszcza się podczas pieczenia i wszystko spływa w głąb ciasta tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę już kolejny raz. Fantastyczne!!!...

    Zgłoszony przez BarbraS na listopada 19, 2020 at 11:17.

    Piekę już kolejny raz. Fantastyczne!!!
    Jedyne co zmieniłam, to ilość kruszonki - robę z podwójnej porcji, bo u mnie kruszonka jest lubiana przez wszystkich domowników.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto właśnie w piekarniku. Zrobiłam wg...

    Zgłoszony przez ShaggyBrown na listopada 10, 2020 at 20:48.

    Ciasto właśnie w piekarniku. Zrobiłam wg przepisu, ale zamiast jagód dodałam śliwki i jabłka, czyli typowa jesienna wersja. Ciasto robione w TM21.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Robię w dwóch mniejszych blaszkach,...

    Zgłoszony przez Miodunka66 na września 19, 2020 at 11:32.

    Pyszne. Robię w dwóch mniejszych blaszkach, wtedy środek nie opada.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam pierwszy raz to ciasto ze...

    Zgłoszony przez adorable na września 6, 2020 at 17:39.

    Właśnie zrobiłam pierwszy raz to ciasto ze śliwkami - przepyszne! Na pewno niejednokrotnie zagości na moim stole.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robie kolejny raz i kolejny raz wyszło Pyszne

    Zgłoszony przez Wioletta24 na sierpnia 19, 2020 at 12:40.

    Robie kolejny raz i kolejny raz wyszło Pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest pyszne!!!

    Zgłoszony przez Baradora13 na lipca 8, 2020 at 20:30.

    Ciasto jest pyszne!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto robiłam z wiśniami ,pychotka

    Zgłoszony przez anna-a na lipca 5, 2020 at 12:32.

    Ciasto robiłam z wiśniami ,pychotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest bardzo dobre i miękkie, na drugi...

    Zgłoszony przez tortuga90 na czerwca 11, 2020 at 21:37.

    Ciasto jest bardzo dobre i miękkie, na drugi dzień też super smakuje. Zrobiłam z truskawkami i rabarbarem i wszystkim smakowało. Piekę dużo i czesto i z czystym sumieniem mogę ten przepis każdemu polecić. Bardzo dziękuję za wstawienie przepisu Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam...

    Zgłoszony przez klinolaidzi na czerwca 11, 2020 at 19:44.

    Najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłamLove super przepis, rośnie cudownie i jest bardzo delikatne. Uwielbiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje ulubione ciasto drożdżowe. Doskonałe.

    Zgłoszony przez magierka na maja 11, 2020 at 23:06.

    Moje ulubione ciasto drożdżowe. Doskonałe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne i bardzo pulchniutkie. Zrobiłam z...

    Zgłoszony przez oska1990 na maja 11, 2020 at 18:52.

    Przepyszne i bardzo pulchniutkie. Zrobiłam z truskawkami na dużej prostokątnej blaszce. Polecam! Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne, puszyste .. trochę dłużej piekłam...

    Zgłoszony przez martusjaa na maja 10, 2020 at 12:37.

    przepyszne, puszyste Love .. trochę dłużej piekłam tylko -zależy pewnie od piekarnika tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • DotkaPsotka: Na większą blaszkę, np. 30x40, ale...

    Zgłoszony przez AngelinaK na maja 10, 2020 at 00:34.

    DotkaPsotka: Na większą blaszkę, np. 30x40, ale robiłam w trochę mniejszej i też było ok🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To przepis na dużą czy mała deke?

    Zgłoszony przez DotkaPsotka na maja 9, 2020 at 08:59.

    To przepis na dużą czy mała deke?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam wszystkim. Pyszne ciasto. Dziękuję za...

    Zgłoszony przez Aga Southampton na maja 4, 2020 at 01:49.

    Polecam wszystkim. Pyszne ciasto. Dziękuję za przepis 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy przepis na drożdżówkę. Piekłam z...

    Zgłoszony przez wiola4 na maja 1, 2020 at 13:34.

    Najlepszy przepis na drożdżówkę. Piekłam z różnymi owocami i serem. Pychota. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pięknie wyrasta i tak samo smakuje. Jest...

    Zgłoszony przez anii7 na kwietnia 18, 2020 at 19:03.

    Ciasto pięknie wyrasta i tak samo smakuje. Jest lekkie i puszyste. Śmiało można nazwać ciasto dużą drożdżówką. Zrobiłam z jabłkami. Ostatnią temperaturę pieczenia zmniejszylam do 150°C.
    Dziękuję za przepis. Naprawdę polecam! Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cześć ...

    Zgłoszony przez Nynaa na kwietnia 10, 2020 at 08:10.

    Cześć tmrc_emoticons.)
    Czy ktoś może próbował już robić to ciasto z serem zamiast owoców? Wyjdzie czy będzie zakalec? Jeśli robiliście to jak przygotowaliście ser?

    Ciasto z owocami jest przepyszne, najlepsze drożdżowe jakie jadłam! Ale bardzo lubię też z serem i zastanawiam się czy wyjdzie.
    Proszę o w miarę szybką odpowiedź.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Jestem nowym uzytkownikiem TM6 i dopiero...

    Zgłoszony przez Niumma na czerwca 28, 2019 at 17:12.

    Witam tmrc_emoticons.) Jestem nowym uzytkownikiem TM6 i dopiero testuje,ale w zyciu nie jadlam tak pysznego drozdzowego!!!! Pieklam po raz pierwszy w zyciu i jestem zachwycona. PRZEPYSZNE!!! Dziekuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny raz zrobione i kolejny raz meeegaaa dobre....

    Zgłoszony przez edytka_33 na maja 20, 2019 at 09:52.

    Kolejny raz zrobione i kolejny raz meeegaaa dobre. Przepis rewelacjaSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście ciasto puch , pieczone w okrągłej...

    Zgłoszony przez henrietta na maja 19, 2019 at 13:03.

    Rzeczywiście ciasto puch , pieczone w okrągłej bladzce takie małe polske panettone. Aż się bałam że z tej miękkości wyszedł.zakalec, ale nieeee..... palce lizać!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze ciasto drożdżowe jakie w życiu...

    Zgłoszony przez prezesik84 na maja 18, 2019 at 13:52.

    Najlepsze ciasto drożdżowe jakie w życiu jadłam a było ich trochę! Ciężko to w ogóle nazwać ciastem drożdżowym taki puch!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uzależniliśmy się dzisiaj wersja z malinami

    Zgłoszony przez Suchecka_Aga na maja 13, 2019 at 18:34.

    uzależniliśmy siętmrc_emoticons.;) dzisiaj wersja z malinami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobione z rabarbarem piekłam 10 min dłużej

    Zgłoszony przez Suchecka_Aga na maja 6, 2019 at 22:08.

    zrobione z rabarbarem tmrc_emoticons.;) piekłam 10 min dłużejtmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne.Polecam!

    Zgłoszony przez Agnieszka3010 na października 7, 2018 at 09:37.

    Ciasto pyszne.Polecam!Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne, robiłam ze śliwkami

    Zgłoszony przez gosia556 na sierpnia 26, 2018 at 18:52.

    przepyszne, robiłam ze śliwkami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Boskie ciasto. 😊Długo wilgotne!!!! Robiłam...

    Zgłoszony przez edi75 na sierpnia 19, 2018 at 08:44.

    Boskie ciasto. 😊Długo wilgotne!!!! Robiłam ze, śliwkami i kruszonką i samą kruszonką. Teraz będzie z, serem. 😉😉😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło cudnie, tak wyrosło że aż z blaszki...

    Zgłoszony przez farbociu na lipca 13, 2018 at 19:03.

    Wyszło cudnie, tak wyrosło że aż z blaszki uciekło Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto pycha !!

    Zgłoszony przez moniczka1515151515 na czerwca 7, 2018 at 18:46.

    ciasto pycha !!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto trafia do moich ulubionych przepisów....

    Zgłoszony przez Pixi na czerwca 2, 2018 at 21:40.

    Ciasto trafia do moich ulubionych przepisów. Udało się Smile. Dodałam rabarbar i truskawki. Miałam jedynie dylemat od którego momentu liczyć czas pieczenia po podwyższeniu temperatury, czy czekać az piekarnik osiągnie daną temperaturę, czy od razu kiedy przestawiam na wyższą. Ja nie czekałam, ale najwazniejsze, ze sie udało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto rewelacja, u mnie w wersji z truskawkami,...

    Zgłoszony przez SylwiaR na maja 27, 2018 at 10:08.

    ciasto rewelacja, u mnie w wersji z truskawkami, pychota Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Drożdżówka rewelacyjna. Wilgotna, puszysta i...

    Zgłoszony przez oksalis na maja 24, 2018 at 13:35.

    Drożdżówka rewelacyjna. Wilgotna, puszysta i zawsze się udaje. Robię ją z owocami sezonowymi lub mrożonymi. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak pszennej pełnoziarnistej z Lidla nie...

    Zgłoszony przez henrietta na maja 21, 2018 at 13:51.

    Tak pszennej pełnoziarnistej z Lidla nie pamiętam symbolu. 350g ciemnej i 150g tortowej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • henrietta:użyłaś mąki "ciemnej" czyli...

    Zgłoszony przez edytka_33 na maja 21, 2018 at 13:38.

    henrietta:użyłaś mąki "ciemnej" czyli pełnoziarnistej? W całości czy w części?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pięknie wyrosło, jest wilgotne nawet na...

    Zgłoszony przez henrietta na maja 21, 2018 at 12:17.

    Ciasto pięknie wyrosło, jest wilgotne nawet na drugi dzień. Użyłam ciemnej mąki pszennej, a zamiast jagód - rabarbar. Dziękuję za przepis, pycha !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny przepis. Ciasto wspaniałe....

    Zgłoszony przez Tess1967 na maja 5, 2018 at 11:10.

    Fantastyczny przepis. Ciasto wspaniałe. Zniknęło bardzo szybko.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny! Wyszla znakomicie

    Zgłoszony przez bonako79 na lutego 6, 2018 at 20:26.

    Przepis rewelacyjny! Wyszla znakomicie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietna kompozycja pani Angelinko.Namietnie...

    Zgłoszony przez slawoo na stycznia 26, 2018 at 17:42.

    SmileSwietna kompozycja tmrc_emoticons.;-) pani Angelinko.Namietnie powracam do niej
    Ma Pani swietna reke- gratuluje i polecam sie na przyszlosc z takimi rarytasami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pycha, robiłam pierwszy raz i wyszło...

    Zgłoszony przez pancia81 na stycznia 14, 2018 at 16:54.

    Ciasto pycha, robiłam pierwszy raz i wyszło super👌

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •