3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciabatta - pieczywo z Włoch


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 250 gletniej wody
  • 50 gletniego mleka
  • 20 g drożdży, (świeże)
  • szczypta cukru
  • 15 g Zakwasu, Spring Ciabatta ***
  • 480 g mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6
    35min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym wg kolejności w przepisie. (czas 25 sek. obroty 6). Ciasto będzie bardzo luźne. Dno miski posypujemy mąką i wyjmujemy ciasto do miseczki za pomocą kopystki. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w cieplym miejscu na około 40 min - ciasto powinno podwoić objętość.
    Posypujemy deskę/stolnicę mąką i delikatnie wyjmujemy ciasto z miski. Bardzo ważne aby ciasta nie ugniatać, nie ubijać podczas formowania. Najlepiej po prostu rozkroić kopystką ciasto na 12 porcji i każdą z porcji umieścić delikatnie na blaszce do pieczenia.
    Blachę umieszczamy w piekarniku, temperatura ok 50 stopni, 15-20min (bułeczki wyrosną).
    Po tym czasie przestawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy około 25-30 min.

    Ciabatty charakterysują się tym iż mają chrupiącą skórkę, są miękkie, puszyste w środku i są bardzo lekkie. Specyficzny smak włoskiego pieczywa. Ciabatta genialnie sprawdza się jako chlebek na kanapki. Bardzo dobrze smakuje rownież jako grillowana lub zapiekana kanapka. Jeżeli ktoś nie jadł nigdy ciabatty warto spróbować - można się zakochać w jej smaku.

    ***) zakwas Spring Ciabatta jest dostępny w internetowych sklepach niektórych młynów.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Gdzie dostane zakwas?

    Zgłoszony przez MixPomysłów na stycznia 27, 2017 at 15:44.

    Gdzie dostane zakwas?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne. Dziękuję za

    Zgłoszony przez Agn. na września 24, 2014 at 11:01.

    Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, super , wspaniałe -

    Zgłoszony przez leon59 na kwietnia 11, 2014 at 16:47.

    Pyszne, super , wspaniałe - rano upieczone i już zjedzone. Jutro piekę nowe .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy można upiec ciabatty

    Zgłoszony przez Agn. na marca 24, 2014 at 13:54.

    A czy można upiec ciabatty bez tego zakwasu? Za granicą go nie dostanę tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z mąki razowej na pewno buły

    Zgłoszony przez SAM na marca 9, 2014 at 10:36.

    Z mąki razowej na pewno buły nie wyjdą, bo po prostu nie wyrosną tmrc_emoticons.)Ciabatta to takie mocno wyrosnięte buły więc nawet jeśli coś wyjdzie - to nie będzie to ciabatta tmrc_emoticons.)

     

    Może zrób eksperyment z dodaniem np. odjęcie 1/5 wagi całej mąki, a w to miejsce mąka razowa lub coś innego z pełnego przemiału. Z thermomixem uzyskanie czegoś takiego nie powinno być problemem. Po prostu przed przystąpieniem do pieczenia mielimy ziarno i dalej wg przepisu tmrc_emoticons.)Smacznego! 

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WItam ponownie - melduje ze

    Zgłoszony przez radekfoto na marca 9, 2014 at 09:52.

    WItam ponownie - melduje ze bułeczki wyszły SUPER!!!!! mam pytanie czy próbowałes je piec z innej mąki np razowej??? pozdrawiam juz wiosennie ze Szwecji! Barbara

    radekfoto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy moge wiedziec gdzie

    Zgłoszony przez radekfoto na lutego 11, 2014 at 09:36.

    Czy moge wiedziec gdzie zakupiła Pani zakwasSPRING CIABATTA

     

    radekfoto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki wyszły przepyszne,

    Zgłoszony przez Anna30M na września 14, 2012 at 17:39.

    Bułeczki wyszły przepyszne, chyba je uwielbiam, właśnie robię drugi raz! Chcialam dodac zdjecie ( moich buleczek ) do komentarza ale nie moge lub nie wiem jak! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyjdą ... wyjdą Nie mają

    Zgłoszony przez SAM na września 12, 2012 at 13:29.

    Wyjdą ... wyjdą tmrc_emoticons.)Nie mają innego wyjścia tmrc_emoticons.DPrzepis sprawdzony kilkadziesiąt razy juz tmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam te bułeczki,

    Zgłoszony przez Anna30M na września 12, 2012 at 13:27.

    Uwielbiam te bułeczki, zamówiłam zakwas spring ciabatta i zamierzam dzisiaj upiec te bułeczki, mam nadzieje ze mi wyjdą  Cooking 7 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Pochwalam

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 3, 2012 at 01:24.

     Pochwalam tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze