Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 180 g wody letniej
- 40 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g czarnych oliwek bez pestek odsączonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych z zalewy
- 450 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki rozmarynu suszonego
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do suchego naczynia wsypac rozmaryn i 200 g maki, rozdrobnić 10 sek.obr.8
2. Dodać pozostala makęi resztę składników, wyrobić 3min/"Ciasto"
3.Ciasto wyjać, podzielić na pół, rękami natłuszczonymi olejem uformować dwa równej wielkości placki (kwadraty o wym. 20 x 20cm), ułożyć na blaszce do pieczenia. Powierzchnię każdego placka ponacinac w kratkę ukośnie i odstawic do wyrośnięcia na okolo 15-20min.
4. Rozgrzac piekarnik do temp. 180st.C (termoobieg)
5. Chlebki posmarować olejem, piec około 25-30 min
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można uformowaćjeden większy placek, np podłużny. Należy wtedy rozgrzac piekarnik do 200 st.C w trybie grzania gór-dół.
Chlebki podawać z pastami , włoskim masłem ziołowym. doskonały na piknik, do grilowych potraw.
Rozmaryn dodaje chlebkom charakterystyczny smak, można zamiast niego dodać innych ulubionych ziół.
Przepis pochodzi z broszurki "Euro przepisy" Piekłam kilka razy, jest smakowity, polecam. SMACZNEGO
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzREWELACJA!!!! zrobiłam jeden chleb w garnku...
REWELACJA!!!! zrobiłam jeden chleb w garnku rzymskim, więc wiadomo, że z innym czasem pieczenia, coś fantastycznego Zabraklo info o rozdrobnieniu oliwek i pomidorów na szczęście mam 2 naczynia miksujące
A to przepis jak piekłam w garnku rzymskim: Garnek z gotowym ciastem zakryłam przykrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika. Ustawiłam temp. 200-210 C, a czas pieczenia 40 min zaczęłam liczyć od momentu, gdy piekarnik osiągnął zadaną temperaturę. Po 40 min ostrożnie zdjęłam pokrywkę i piekłam dodatkowo 15 min. Po tym czasie ostrożnie wyjęłam chleb z garnka i studziłam na kratce. REWELACJA!
Wygląda smakowicie,po
Wygląda smakowicie,po opiniach myślę,że mogę go robić w ciemno
Bardzo chetnie wyprobuje
Bardzo chetnie wyprobuje
Jest czas grilowania więc
Jest czas grilowania więc trzeba chlebek wypórbować.Oby tylko ciepełko było
Dziękuję Grażynko za uwagę.
Dziękuję Grażynko za uwagę. Już poprawiłam. Trzeba rozdrobnić 10 sek/obr.8
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, czy rozmaryn z 200g
Gabrysiu, czy rozmaryn z 200g mąki trzeba zamieszać, a potem dodać resztę składników ???? Pozdrawiam serdecznie
Tego nie wiem, kochanie, moze
Tego nie wiem, kochanie, moze byc, bo w przepisach maselko jest Trzeba zapytac Mixi. Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Słuchajcie, ten przepis i
Słuchajcie, ten przepis i jeszcze jeden na masło włoskie opublikowałam wczoraj, ale go nie widać w "ostatnio dodanych." Czy dlatego , że nie ma zdjęcia?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wypròbuje Gabrysiu, zapowiada
Wypròbuje Gabrysiu, zapowiada sie smacznie Nie ma Twojego zdjecia.... Co sie stalo??
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni