3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek z FB


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

chleb

  • 260 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
  • po 20 g otrąb (jakie masz) i ziarno słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 g letniej wody, lub 100-150g żuru ,barszczu i dopełniamy do reszty wodą
  • 6
    3h 15min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. DoBlokada naczynia miksującegowkładamy wodę drożdże i cukier wyrabiamy 2m/37*C/2

    Dodajemy resztę składników (mąki w proporcjach można zamienić a orkiszową na żytnią )

    Wyrabiamy 4m/Ciasto

    Do wyrośnięcia zostawiamy w Blokada naczynia miksującego.Około w moim przypadku 1,5godz.Musi wyjść przez otwór

    Jeszcze raz dla odgazowania 1mCiasto

    Wkładamy do wysmarowanej formy (keksówka 30cm.)

    Posmaruj jajkiem rozbełtanym

    Zostawiamy pod szmatką aż wypełni foremkę (wystarcza 20-30min)

    Nagrzej piekarnik do 200*C

    Wstaw foremkę na drugi poziom od dołu(lub na swój sprawdzony),na 35-40min.Pieczemy na pozycji góra - dół

    Mój ulubiony sposób na chrupiące skórki to 5min w tem .180*C na termoobiegu

    Po upieczeniu najpóźniej po5m wyjmnij z foremki i studź na kratce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jest to przepis zaispirowany Chlebkiem Uli z FB

Moje chleby są najczęściej z orkiszu więc zamieniłam mąki i tak w przepisie orginalnym jest 260g mąki pszennej i 100g mąki żytniej lub orkiszowej

Udało się i chlebek wyszedł fajnie wilgotny a na drugi dzień się nie kruszy

Smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek wyszedl przepyszny i co najwazniejsze:...

    Zgłoszony przez oska1990 na marca 25, 2017 at 13:32.

    Chlebek wyszedl przepyszny i co najwazniejsze: jest bardzo długo świezy. nie kruszy sie , nie jest zbyt zbity. Dla mnie bomba ! Zapisuje i następnym razem spróbuje zrobić z mąki żytniej. Polecam jak najbardziej ! Jeden z lepszych przepisów na chleb.Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przy takich mąkach trzeba

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 2, 2015 at 08:46.

    Przy takich mąkach trzeba dodać więcej wody dlatego ja nie kombinuje w ten sposób i zawsze dodaję trochę białej mąki a co do foremki to wykładam papierem do pieczenia i na suchy sypę otręby tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, wyszedł fajny chlebek,

    Zgłoszony przez Wirydiana na września 2, 2015 at 07:54.

    Witam, wyszedł fajny chlebek, ale mam pytanko - piekłam z dwóch rodzajów mąki - orkiszowej oraz pełnoziarnistej żytniej - konsystencja ciasta była staszliwie kleista - czy tak powinno być? I jeszcze jedno - czym wysmarować keksówkę aby chleb ładnie odchodził po upieczeniu? Nie miałam masła więc wysmarowałam formę olejem - strasznie ciężko było  mi wydostać chleb. W smaku jak najbardziej ok, troszkę spód mi przeszedł tym olejem (rzepakowym) którym smarowałam keksówkę, ale to moja wina.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • [quote=filandre] Upiekłam

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 31, 2015 at 10:54.

    [quote=filandre]

    Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli tmrc_emoticons.) Dziękuję za super przepis tmrc_emoticons.)

    tmrc_emoticons.;) Tak pilnowałam ,żeby czegoś nie przeoczyć no i masz .Dzięki za uwagę o soli ,oczywiście ,że musi byc 1 łyżeczka już poprawiłam w przepisie tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam dzisiaj, chlebek

    Zgłoszony przez filandre na marca 30, 2015 at 23:54.

    Upiekłam dzisiaj, chlebek jest doskonały. Dodałam tylko małą łyżeczkę soli tmrc_emoticons.) Dziękuję za super przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu,Twoje chlebki są

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 30, 2015 at 16:29.

    Haniu,Twoje chlebki są "dopracowane" i smaczne Love Przepis dodałam do wypróbowania Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak smakuje  ach

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 30, 2015 at 14:13.

    A jak smakuje  achkucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda smakowicie

    Zgłoszony przez emiboch na marca 30, 2015 at 11:55.

    tmrc_emoticons.;) wygląda smakowicie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam takie inspiracje !

    Zgłoszony przez mikulina na marca 30, 2015 at 07:48.

    Uwielbiam takie inspiracje !

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze