Składniki
15 porcja/porcje/porcji
- 2 łyżeczki cukru
- 360 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
-
6
2h 30min
Czas całkowity 1h 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2
2. Dodajemy mąke pszenną i żytnią orsz sól. Wyrabiamy 3 min/"Ciasto" .
3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.
6. Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.
7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli naczynie żaroodporne lub garnek nie ma przykrycia możemy użyć folii aluminiowej.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: www.thermoprzepisy.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPiekłam z mąki pszennej i mąki kukurydzianej,...
Piekłam z mąki pszennej i mąki kukurydzianej, dodałam len i sezam. Chleb jest przepyszny
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
Jest idealny,skórka chrupiąca w środku.Bardzo...
Jest idealny,skórka chrupiąca w środku.Bardzo często do niego wracam
Można piec w brytfance?
Można piec w brytfance?
szybko się go piecze i jest pyszny .
szybko się go piecze i jest pyszny .
Bardzo dobry chlebek
Bardzo dobry chlebek
kamila.83: tak, zawsze można zamienić.
kamila.83: tak, zawsze można zamienić.
Czy zamiast świeżych drożdży można dodać...
Czy zamiast świeżych drożdży można dodać suche (opakowanie 7gr)?
Chleb pyszny!...
Chleb pyszny!
Da się go upiec bez uprzedniego nagrzewania naczynia, można włożyć bochenek do wyrośnięcia do naczynia i bez przykrycia piec - sprawdziłam, tylko na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągam i pieke sam chleb bez naczynia
Czasem smaruje jajkiem i sypie makiem 🤤
Chlebek łatwy w wykonaniu a jaki dobry polecam
Chlebek łatwy w wykonaniu a jaki dobry polecam
Chleb pyszny, skorka super chrupiaca.
Chleb pyszny, skorka super chrupiaca.
Chlebuś przepyszny 😋. Ładnie wyrasta, a po...
Chlebuś przepyszny 😋. Ładnie wyrasta, a po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Dziękuję za przepis.
Bat: możliwe że masz piekarnik bez termoobiegu,...
Bat: możliwe że masz piekarnik bez termoobiegu, a wtedy trzeba dodać 20 stopni. Tak zrobiłam i wyszło ok 😊
Czy można zrobić w zwykłej blaszce ? Wolałabym...
Czy można zrobić w zwykłej blaszce ? Wolałabym dwa mniejsze jednak żaroodporne mam tylko duże 🤔
iza7716:obroty 2 a druga 2 to nr kolejnej...
iza7716:obroty 2 a druga 2 to nr kolejnej czyności. zmyliło Cię brak odstępu między 22
Chlebek jest wyśmienity. Polecam serdecznie.
Chlebek jest wyśmienity. Polecam serdecznie.
Anusia
Pyszny chleb, kilka składników ))...
Pyszny chleb, kilka składników ))
Ja robię w naczyniu żaroodpornym.
kaktus17: ja często korzystam z :...
kaktus17: ja często korzystam z :
http://www.ciastkowylab.pl/kalkulator-blach/
A jak coś to polecam wpisać w Google "kalkulator blach" i wybrać odpowiednią stronę. Pozdrawiam
Cudowny.chrupiacy.Ja piekłam po raz pierwszy...
Cudowny.chrupiacy.Ja piekłam po raz pierwszy ,dodałam żurawinę ,przez ostatnie 15 min .pod spod postawiłam blaszkę z wodą.
Prosty do wykonania I smaczny chleb...
Prosty do wykonania I smaczny chleb 👍😁Dodaję ziarna I rodzina zadowolona.
Dzisiaj upiekłam, pierwszy raz (i w ogóle mój...
Dzisiaj upiekłam, pierwszy raz (i w ogóle mój pierwszy) chlebek. Ciasto wyrosło, wszystko zgodnie z przepisem i opisem, ale po 30 minutach pieczenia w garnku i potem po 15 minutach pieczenia bez przykrycia, chleb był jasny, piekłam jeszcze 8 minut i tylko lekko zbrązowiał choć w środku był upieczony. Co zrobiłam nie tak? A może to wina piekarnika?
Przeois prosty, łatwy i chlebek smaczny POLECAM
przepis super
przepis super
Fajny przepis,ja dodałam jeszcze pestki dyni,...
Fajny przepis,ja dodałam jeszcze pestki dyni, słonecznika i siemię lniane.Uformowany chleb przygotowany do wyrośnięcia ułożyłam na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą(zgodnie z podpowiedziami w komentarzach) i z łatwością przeniosłam go później do naczynia żaroodpornego. Tym sposobem łatwo też wyjąć chleb i nie przywiera😀
Czy można zamienić mąkę pszenną na inna? np....
Czy można zamienić mąkę pszenną na inna? np. orkiszową ?
Wczoraj zrobiłam mi smakuje bardzooooo. A mąż...
Wczoraj zrobiłam mi smakuje bardzooooo. A mąż mówi że mu śmierdzi drożdżami pomocy
Świetny przepis !!!! Ja dodaje jeszcze ziarna...
Świetny przepis !!!! Ja dodaje jeszcze ziarna słonecznika, sezam, dynie
Świetny chleb. Moim domownikom tak posmakował,...
Świetny chleb. Moim domownikom tak posmakował, że już innego nie chcą. Jednym słowem się urządziłam....teraz nie mam wyjści i go piec już muszę 😂👍🏻👍🏻👍🏻
Idealny przepis zawsze się sprawdza. Dzisiaj był...
Idealny przepis zawsze się sprawdza. Dzisiaj był lekki tuning.... 300gr mąki pszennej, 150gr mąki kukurydzianej i 150gr mąki orkiszowe dodatkowo przed samym wyrabianiem 3 łyżki sezamu białego. Rewelka polecam wypróbować 👍
Marjano
Dzis pierwszy raz robiłam 😋😋😋
Doda69: ja teraz po wyciagnieciu naczynia z...
Doda69: ja teraz po wyciagnieciu naczynia z piekarnika delikatnie smaruje jego dno olejem też zdaje egzamin ☺
Piękny chlebuś
Piękny chlebuś
kana333:Chlebek pyszny. Też miałam problem z...
kana333:Chlebek pyszny. Też miałam problem z wyjęciem chleba. Ja podłożyłam papier do pieczenia posmarowany masłem. Pozdrawiam
Bardzo smaczny. Z pewnoscia zagosci częściej na...
Bardzo smaczny. Z pewnoscia zagosci częściej na moim stole. Pytanie jednak mam co zrobic zeby nie przywieral do dna naczynia zaroodpornego? Troszke sie napocilam zeby go wyciagnac 😉
dzieki
dzieki
Janeczka1:ilość świeżych podziel przez 2,42 i...
Janeczka1:ilość świeżych podziel przez 2,42 i wyjdzie porcja suchych i odwrotnie.
nie mam swiezych driozdzy ile suchych dodac?
nie mam swiezych driozdzy ile suchych dodac?
Jaka temperaturę muszę ustawić piekarni żeby...
Jaka temperaturę muszę ustawić piekarni żeby rozgrzać gar ?
iza7716:obroty 2,punkt 2. Trochę zle napisane....
iza7716:obroty 2,punkt 2. Trochę zle napisane. Powodzenia.
iza7716: obroty 2, a następna liczba to punkt...
iza7716: obroty 2, a następna liczba to punkt numer 2.
mój właśnie sie piecze, pierwszy raz i pierwsza...
mój właśnie sie piecze, pierwszy raz i pierwsza potrawa w moim TM5. Jest napisane ..ustawić obroty na 22 ale jak? jak skala jest do 10?
Może pytanie śmieszne... ale proszę o konkretne odp.
Bardzo smaczny chlebek, polecam.
Bardzo smaczny chlebek, polecam.
Jeden z moich ulubionych przepisów na chleb,...
Jeden z moich ulubionych przepisów na chleb, który na stałe zagościł w mojej kuchni. Długo zachowuje świeżość. Polecam z czystym sumieniem.
Smakowity chrupiacy
Smakowity chrupiacy
przepyszy, na stałe zagościł w mojej kuchni
przepyszy, na stałe zagościł w mojej kuchni
Smak tego chleba przypomina mi stare dobre czasy ...
Smak tego chleba przypomina mi stare dobre czasy wystarczy odrobina masła i chleb ze swoją chrupiącą skórką smakuje po prostu bosko !!! Polecam
rewelacja
rewelacja
rewelacja , ja dodatkowo dodaje garsc nasion...
rewelacja , ja dodatkowo dodaje garsc nasion slonecznika, dyni a czasami prazona cebulke
a jak zwiekszyc skladniki na wieksze naczynie...
a jak zwiekszyc skladniki na wieksze naczynie zaroodporne ktos pomoze
Chleb pyszny, dalam troche mniej wody (ok 100g...
Chleb pyszny, dalam troche mniej wody (ok 100g mniej) i uzupełniłam maślanką. Super wyszedł!
Chlebek pyszny Piekłam juz wielokrotnie zgodnie...
Chlebek pyszny Piekłam juz wielokrotnie zgodnie z przepisem, a także traktując przepis jako inspirację, czyli mąki różne, w różnych proporcjach, a także dowolne ziarenka 70-80g. Zawsze się udaje. Trzeba uważać, żeby się nie poparzyć przy przekładaniu. Ja wspomagam się matą do pieczenia i rękawicami Piekłam także chleb z gara na maślance wg przepisu Chadidża (na przepisowni). Tam wystarcza temp. 210 st.C góra/dół. Ciekawe, czy ten chlebek też by wyszedł?
Upiekłam dzisiaj. Chlebek super,skórka...
Upiekłam dzisiaj. Chlebek super,skórka chrupiąca. Zamiast mąki żytniej dałam zmielone żyto. Dużo osób pytało o rozmiar naczynia,nie widziałam żadej odpowiedzi,więc ja pozwolę sobie na to pytanie odpowiedzieć. Ja piekłam w standardowym naczyniu żaroodpornym(wchodzi w nie 3.5 l.wody) i wyszedł płaski, kolejnym razem upiekę w mniejszym(1.5 l.)