3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb trójkolorowy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto żółte

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 150 g ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 290 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Ciasto zielone

  • 30 g drożdży
  • 150 g ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 310 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g Szczypiorku, lub zielonej części pora

Ciasto czerwone

  • 30 g drożdży
  • 150 g ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 310 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
5

Przygotowanie

  1. Umieścić w naczyniu miksującym wszystkie składniki na ciasto żółte i wyrobić 2 min /Blokada naczynia miksującego/ Ciasto

  2. Zmiksować zielone części pora lub szczypiorek - 5 sek/obr. 6. Dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności  i wyrobić ciasto 2 min /Blokada naczynia miksującego/ [corn]

  3. Umieścić w naczyniu miksującym wszystkie składniki na ciasto czerwone i wyrobić 2 min /Blokada naczynia miksującego/ Ciasto

  4.  Ciasto czerwone, żółte i zielone podzielić na dwie części i uformować z nich po 2 wałki z każdego koloru ciasta. Następnie upleść 2 warkocze trójkolorowe (jak na chałkę). Włożyć do 2 keksówek do wyrośnięcia i w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.

    Przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem bądź czarnuszką. Piec 40 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • U mnie to już tradycjaPiekę ten chleb od wielu...

    Zgłoszony przez rudoslawa na kwietnia 16, 2019 at 22:08.

    U mnie to już tradycjaU mnie to już tradycja
    Piekę ten chleb od wielu lat i jest już tradycją w moim domu w Wielkanoc. Zielone ciasto robię zawsze z zielonej części pora (przetestowane też inne wersje ale por daje najlepszy kolor)

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUper polecam ...

    Zgłoszony przez darekk12 na marca 7, 2017 at 22:11.

    SUper polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tyle pozytywów, więc

    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 30, 2014 at 22:39.

    Tyle pozytywów, więc niezwłocznie muszę wypróbować!

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek super, dokładnie jak

    Zgłoszony przez gosia-db7 na maja 2, 2014 at 22:48.

    Chlebek super, dokładnie jak na zdjęciu. Jeśli chodzi o mąkę to ja dałam 100g pszennej pełnoziarnistej i 200g mąki 650 i chlebek wyszedł leciutki i puszysty jak bułka, pięknie wyrósł. Jutro zrobię do niego słone masełko z oliwkami i suszonymi pomidorami i do griila myślę, że będzie wszystkim smakował tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek upieczony jest pyszny

    Zgłoszony przez dorotaja na kwietnia 16, 2014 at 23:04.

    Chlebek upieczony jest pyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek upiekłam na święta

    Zgłoszony przez wieśka_4 na kwietnia 5, 2013 at 13:39.

    Chlebek upiekłam na święta Wielkancne tmrc_emoticons.)  pycha palce lizać dzieci zajadały go z samym masełkiem a i starsi nie odmówili na prawdę plecam i dziękuję za przepis Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jakiej konkretnie mąki użyć?

    Zgłoszony przez sucre na stycznia 20, 2013 at 18:23.

    jakiej konkretnie mąki użyć? nie piekłam jeszcze chlebka tmrc_emoticons.;-) dziękuję z góry za info

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, bardzo smaczny i

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 11, 2013 at 18:46.

    Potwierdzam, bardzo smaczny i wyglada jak tecza Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ten chleb jest zjawiskowy

    Zgłoszony przez kalucha na stycznia 10, 2013 at 16:12.

    ten chleb jest zjawiskowy Love  muszę go wypróbować dzięki za przepis Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żona wczoraj go zrobiła jest

    Zgłoszony przez jaroslaw.sz na stycznia 10, 2013 at 16:02.

    Żona wczoraj go zrobiła jest bardzo dobry można jeść z samym masłem.Dzięki za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzieki :bigsmile:  Jak

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 3, 2013 at 10:22.

    Dzieki Big Smile  Jak upieke, to dam znac Big Smile Big Smile Cooking 1

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doedtowałam zieleninę

    Zgłoszony przez przestrzen-mozliwosci na stycznia 3, 2013 at 08:44.

    Doedtowałam zieleninę tmrc_emoticons.) Chlebek upiekę w weekend i dorzucę fotkę Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danusiu, w zielonym ciescie

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 2, 2013 at 12:56.

    Danusiu, w zielonym ciescie brakuje szczypiorku, umknelo tmrc_emoticons.;)  Moze jakies zdjecie ? Big Smile Big Smile Love Love Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze