Tu jesteś:
4
Składniki
30 plaster/plastry/plastrów
- 240 g wody
- 1 łyżeczka suchych drożdzy (5 g)
- 30 g cukru brązowego
- 30 g masła, plus dodatkowa porcja
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
-
6
36min
Czas całkowity 6minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, brązowy cukier i masło, wymieszać 1 min/37°C/obr. 3.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 3 części, uformować w kule i ułożyć obok siebie na posmarowanej tłuszczem blasze (około 30 x 12 x 10 cm). Pozostawić w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 30 minut). W czasie, gdy ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzSuper chleb tostowy. Dziękuję za przepis
Super chleb tostowy. Dziękuję za przepis
Dobry przepis.
Dobry przepis.
Pierwszy raz robiłam ale pyszny jest😊
Pierwszy raz robiłam ale pyszny jest😊
Świetny przepis. Chleb pyszny. Zamiast wody...
Do ulubionych...
Do ulubionych
Daje 15g świeżych drożdży i 1 łyżeczkę cukru, wtedy chleb nie przypomina chalki. Nie dzielę na 3 części i jest ok
Przepis super chleb długo świeży
Tostowy
Chleb tostowy Chleb...
Super chleb! Miał być na długo, przyszli goście i zjedli miękki, delikatny, nie zapycha, dobrze się kroi. Dałam 20g świeżych drożdży
Bardzo dobry chleb. Mój ulubiony przepis na...
Bardzo dobry chleb. Mój ulubiony przepis na tostowy. Chleb nie kruszy się, jak to często się zdarza tostowym. Zamieniłam drożdże instan na świeże - 20 g wystarcza. Daję 1 łyżeczkę cukru. Polecam gorąco!
Super przepis - moje dziecko uznało że lepszy...
Super przepis - moje dziecko uznało że lepszy niż kupiony. Zarówno do tostów jak też chlebki w jajku. Dałam 20dkg świeżych drożdży dziękuję
polecam zamiast wody dać mleko.
polecam zamiast wody dać mleko.
Mogę wykonać w TM5 ?
Mogę wykonać w TM5 ?
Super chlebek bardzo dziękuję za przepis
Super chlebek bardzo dziękuję za przepis
Świetny często do niego wracam
Świetny często do niego wracam
ja pszenną typ 550 albo 500. zależy jaką mam....
ja pszenną typ 550 albo 500. zależy jaką mam. tyle że ja bułki robię z tego przepisu. pycha
Jakiego typu mąki używacie do tego chleba?
Jakiego typu mąki używacie do tego chleba?
POLECAM...
POLECAM
Super chlebek tostowy i bułeczki. Moje dzieci są zachwycone. Polecam z czystym sumieniem.
Zrobiłam z tego przepisu bułki. Wyszło 8 duzych...
Zrobiłam z tego przepisu bułki. Wyszło 8 duzych pysznych buł. Przed włożeniem do piekarnika pomalowałam jajkiem. Boskie!!!!
Dziękuję za super przepis.
Dzis będę robić
Dzis będę robić
pychota ale ja dodalam 25g swiezych drozdzy, 15g...
pychota ale ja dodalam 25g swiezych drozdzy, 15g cukru i 15g masla
mireczka0407:dzieli sie na 3 kulki one sie polacza...
mireczka0407:dzieli sie na 3 kulki one sie polacza w pieczeniu a podzial sluzy by sie chleb nie darl pidczas smarowania np maslem
Super przepis!!!!! Od ok pół roku tzn od kiedy...
Super przepis!!!!! Od ok pół roku tzn od kiedy odkryłam ten przepis NIE KUPUJĘ chleba tostowego w sklepie😊
Czy probowal ktos piec z maka razowa?
Czy probowal ktos piec z maka razowa?
bardzo dobry
bardzo dobry
Pyszny, ale ja dałam mniej cukru...
Pyszny, ale ja dałam mniej cukru...
Chciałabym przetestować przepis,mam ochotę na...
Chciałabym przetestować przepis,mam ochotę na taki chlebek.Po przeczytaniu przepisu i opinii,zastanawiam się po co dzielić ciasto na 3 części....czy one podczas pieczenia się łączą?
I drugie ile mniej cukru brązowego można dać i ile drożdzy świeżych?
Bardzo dobry, proponuję dodać mniej cukru
Bardzo dobry, proponuję dodać mniej cukru
w smaku pyszny, ale też mi się trochę...
w smaku pyszny, ale też mi się trochę kruszył...
Trochę się kruszył ale ok
Trochę się kruszył ale ok
Przepyszny , my też go jemy nie tylko w tostach
Przepyszny , my też go jemy nie tylko w tostach
Ja właśnie go upiekłam,
Ja właśnie go upiekłam, zobaczymy jutro jak to wspaniały chlebek jest :P
chlebek rewelacja!
chlebek rewelacja!
Ulubiony całej rodzinki,
Ulubiony całej rodzinki, nigdy kupnego chleba tostowego
esti i thermomix
Super, nigdy więcej kupnego
Super, nigdy więcej kupnego chleba tostowego! Gdyby wszyscy wiedzieli jakie to łatwe
Polecam.
Super przepis. Ja również
Super przepis. Ja również rezygnuję z kupna chleba tostowego w sklepie. Spróbowałam zamiast wody dać mleko i równiez wyszedł bardzo smaczny.
Bardzo dobry chlebek tostowy
Bardzo dobry chlebek tostowy będę go piec częściej.
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
Super chlebek.Znikł w ciągu
Super chlebek.Znikł w ciągu dnia.Niebo lepszy od kupnego.
Potwierdzam Rewelacja! Już
Potwierdzam
Rewelacja! Już nie będę kupowała tego sztucznego ze sklepu! Też dałam 20 g świeżych drożdży!
Bardzo dobry chlebek, polecam
Bardzo dobry chlebek, polecam
Bardzo smaczny, polecam
Bardzo smaczny, polecam
Potwierdzam , chleb bardzo
Potwierdzam , chleb bardzo dobry zarówno świeży jak i tosty. Dodałam mniej cukru -20g i 20 g świeżych drożdży
mamoska
chlebek przepyszny -polecam
chlebek przepyszny -polecam tylko dobrze go nawilżyć po upieczeniu to będzie mięciutki
Super chlebek, można go
Super chlebek, można go zrobić migiem Po raz pierwszy jadłam chleb tostowy, który miał smak i nie był pompowańcem. Na stałe wszedł do naszej domowej przepisowni
Super chlebek
Super chlebek
Fantastyczny chlebek!
Fantastyczny chlebek!
Szybki sposób na chlebek na
Szybki sposób na chlebek na grzanki, długo utrzymał świeżość, ok. 4 dni. Ładnie wyrósł
Dałam 15 g i było ok
Dałam 15 g i było ok
Bardzo łatwy i smaczny
Bardzo łatwy i smaczny chlebek
Rewelacja dzieciaki się
Rewelacja dzieciaki się zajadały, zresztą nie tylko one spróbuję jeszcze z mąką orkiszowa
Bardzo dobry chlebek
Bardzo dobry chlebek
Super chlebek! Właśnie robię
Super chlebek!
Właśnie robię drugi raz (zmniejszyłam ilość cukru i robię na dwie mniejsze foremki). Obawiam się, że tak jak ostatnio zniknie momentalnie.. Ja go wcinałam z samym masłem, dzieciaki, a dzieła dopełnił mąż po powrocie z pracy