3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb razowy-zytni


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 40 g oleju
  • 220 g mąki żytniej, Najlepiej firmy Melvit
  • 40 g drożdży
  • 450 g mąki pszennej razowej, Najlepiej firmy Melvit
  • 450 g cieplej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto na chleb
  1. Do Tm 5 wlać 450g wody, dodać 40g drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru.Podgrzac czas 2min/37C/obroty 2.

    Dodać 450g mąki pszennej razowej, 220g mąki żytniej, 1,5 łyżeczki soli, 40g oleju. Wyrobić czas 2 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

    Ciasto przełożyć do misy, pozostawic do wyrośnięcia na 30 min do 40 min. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wg uznania posmarować jajkiem i posypać ziarnani, np. Sezamem.

    Piec we wczesniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 40-50 min. Sprawdzac w miedzy czasie czy nie jest juz upieczony.

    Wyjąć z piekarnika, pozostawic do ostygniecia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Chleb po wymieszaniu musi byc lepki. Ma sie lepic do reki, inaczej bedzie za ciezki i sie nie wypiecze


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja! Chlebek

    Zgłoszony przez kruszynka_34 na lipca 15, 2015 at 12:11.

    Rewelacja! Chlebek przepyszny, super się kroi i wyszedł bardzo wysoki. Polecam bo naprawdę warto!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • JA ROBIĘ Z 3/4 PORCJI BO MAM

    Zgłoszony przez freklus na grudnia 26, 2014 at 23:36.

    JA ROBIĘ Z 3/4 PORCJI BO MAM BLASZKĘ KEKSÓWKĘ 30 CM I WIĘCEJ MI SIĘ NIE MIEŚCI, STAWIAM  W MISCE NA KALORYFERZE NA 40 MINUT, POŹNIEJ PRZEKŁADAM DO BLASZKI, SMARUJĘ ROZKŁUCONYM JAJKIEM , POSYPUJĘ PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKA, STAWIAM NA 15 MINUT NA KALORYFER W BLASZCE  I WTEDY GDY PIĘKNIE WYROSNIE, PIĘKĘ OKOŁO 52-54 MINUTY GRZANIE GÓRA -DÓL, 10 MINUT PRZED KOŃCEM WYŁĄCZAM GÓRNE GRZANIE.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mąka  żytnia zwykła typ 720,

    Zgłoszony przez freklus na grudnia 26, 2014 at 23:31.

    Mąka  żytnia zwykła typ 720, ja uzyłam wczoraj maki kupionej w Biedronce chyba  GdAŃSKIE mŁYNY, WYSZŁO SUPER

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mąkę żytnią dajemy też razową

    Zgłoszony przez Agn. na grudnia 26, 2014 at 00:58.

    Mąkę żytnią dajemy też razową czy zwykłą typ 720 Melvit?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko zależy od mąki. 

    Zgłoszony przez emciapa na grudnia 25, 2014 at 22:10.

    Wszystko zależy od mąki. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny tylko jedno

    Zgłoszony przez DorotaKa na grudnia 25, 2014 at 19:00.

    Bardzo smaczny tylko jedno pytanie -co zrobic zeby się nie kruszył przy krojeniu ???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, dziekuje. Pani chlebek

    Zgłoszony przez emciapa na października 8, 2014 at 18:36.

    Witam, dziekuje. Pani chlebek wyglada przepieknie. Moj wytrzymal 5 dni. W najbizszym czasie dodam kolejne przepisy na chleb, szczegolnie na zakwasie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam własnie upiekłam

    Zgłoszony przez freklus na października 8, 2014 at 12:56.

    Witam własnie upiekłam chlebek, natchniona Pani pomysłem, zrobiłam z 3/4 porcji na blaszce keksówce 30 cm, dodałam pestki dyni i słonecznika. Wyszedł pyszny, po 2 dniach jest nadal zmaczny!!!

    Polecam przepis, myśle, że jakby dłużej rósł, to byłby jeszcze lepszy. tmrc_emoticons.-)[[wysiwyg_imageupload:2231:]][[wysiwyg_imageupload:2232:]][[wysiwyg_imageupload:2233:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze