Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 40 g oleju
- 220 g mąki żytniej, Najlepiej firmy Melvit
- 40 g drożdży
- 450 g mąki pszennej razowej, Najlepiej firmy Melvit
- 450 g cieplej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Do Tm 5 wlać 450g wody, dodać 40g drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru.Podgrzac czas 2min/37C/obroty 2.
Dodać 450g mąki pszennej razowej, 220g mąki żytniej, 1,5 łyżeczki soli, 40g oleju. Wyrobić czas 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do misy, pozostawic do wyrośnięcia na 30 min do 40 min. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wg uznania posmarować jajkiem i posypać ziarnani, np. Sezamem.
Piec we wczesniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 40-50 min. Sprawdzac w miedzy czasie czy nie jest juz upieczony.
Wyjąć z piekarnika, pozostawic do ostygniecia
Ciasto na chleb
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chleb po wymieszaniu musi byc lepki. Ma sie lepic do reki, inaczej bedzie za ciezki i sie nie wypiecze
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacja! Chlebek
Rewelacja! Chlebek przepyszny, super się kroi i wyszedł bardzo wysoki. Polecam bo naprawdę warto!!!
JA ROBIĘ Z 3/4 PORCJI BO MAM
JA ROBIĘ Z 3/4 PORCJI BO MAM BLASZKĘ KEKSÓWKĘ 30 CM I WIĘCEJ MI SIĘ NIE MIEŚCI, STAWIAM W MISCE NA KALORYFERZE NA 40 MINUT, POŹNIEJ PRZEKŁADAM DO BLASZKI, SMARUJĘ ROZKŁUCONYM JAJKIEM , POSYPUJĘ PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKA, STAWIAM NA 15 MINUT NA KALORYFER W BLASZCE I WTEDY GDY PIĘKNIE WYROSNIE, PIĘKĘ OKOŁO 52-54 MINUTY GRZANIE GÓRA -DÓL, 10 MINUT PRZED KOŃCEM WYŁĄCZAM GÓRNE GRZANIE.
Mąka żytnia zwykła typ 720,
Mąka żytnia zwykła typ 720, ja uzyłam wczoraj maki kupionej w Biedronce chyba GdAŃSKIE mŁYNY, WYSZŁO SUPER
Mąkę żytnią dajemy też razową
Mąkę żytnią dajemy też razową czy zwykłą typ 720 Melvit?
Wszystko zależy od mąki.
Wszystko zależy od mąki.
Bardzo smaczny tylko jedno
Bardzo smaczny tylko jedno pytanie -co zrobic zeby się nie kruszył przy krojeniu ???
Witam, dziekuje. Pani chlebek
Witam, dziekuje. Pani chlebek wyglada przepieknie. Moj wytrzymal 5 dni. W najbizszym czasie dodam kolejne przepisy na chleb, szczegolnie na zakwasie.
Witam własnie upiekłam
Witam własnie upiekłam chlebek, natchniona Pani pomysłem, zrobiłam z 3/4 porcji na blaszce keksówce 30 cm, dodałam pestki dyni i słonecznika. Wyszedł pyszny, po 2 dniach jest nadal zmaczny!!!
Polecam przepis, myśle, że jakby dłużej rósł, to byłby jeszcze lepszy. [[wysiwyg_imageupload:2231:]][[wysiwyg_imageupload:2232:]][[wysiwyg_imageupload:2233:]]