3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny na zakwasie-bez drożdży


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Zakwas

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cieplej wody

Ciasto na chleb

  • 1 łyżeczki soli
  • 40 g oleju
  • 100 g mleka
  • 40 g oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g zaczynu, zaczyn z zakwasu pszennego
  • 6
    6h 30min
    Czas całkowity 6h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto na chleb
  1. Miskę natłuścić olejem lub masłem, odstawić.

    Do naczynia miksujacego dodajemy: 220g zaczynu,100g  mleka,500g mąki pszennej, 40g oleju, 1 łyżeczkę soli, ewentulanie 1,5 łyżeczki.

    Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto

    Przekładamy do natłuszczonej misy, prZykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośniecia na ok.3-5 godzin. ciasto musi podwoić swoją objetość.

    Formujemy chlebek, wkładamy do przygotowanej blachy, pozostawiamy do wyrośnięcia na jeszcze ok. 30 minut. Chleb na blaszce naciąć.

    Przed samym wstawieniem do piekanika posmrować jajkiem lub wodą, można posypać ziarnami wg uznania, lub mąką.

    W tym czasie rozgrzewamy piekarnik 220 stopni. Wstawiamy gotowy chleb, po 10 minutach skręcic piekarnik do 200-180 stopni. Piec ok. 30 minut

     

  2. Zakwas
  3. Jesli nie mamy wcześniej zrobionego zakwasu, to 4 dni przed pieczeniem chleba robimy zakwas:

    W misce dodajemy

    1 dnia- 50g ciepłej wody, 50g mąki pszennej, po 12 godzinach mieszamy

    2 dnia- 24 godziny później dokarmiamy zakwas: 50g ciepłej wody, 50g mąki pszennej.  

    3-go i 4-go dnia powtarzamy proces. Co 12 godzin mieszamy, co 24 godziny dokarmiamy.

    Zakwas musi mieć konsystencję gęstej śmietany.  Po 4 dniach powinien mieć  lekko kwaskowaty zapach, i być oleisty.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Chleb na samym zakwasie nie lubi pośpiechu, musi miec czas do wyrośnięcia.

Jeśli nam się śpieszy i nie mamy czasu na rośnięcie chleba w 5 godzin, można dodać 10g drożdzy, wtedy czas rośnięcia chleba skraca sie do ok. 1 godziny


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy