Tu jesteś:
4
Składniki
40 plaster/plastry/plastrów
- 350 g orkiszu
- 150 g gryki
- 350 g wody, letniej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 2 - 3 łyżeczki soli
- 40 g octu
- 90 g ziaren słonecznika
- 90 g siemienia lnianego, or nasion dyni
- 50 g sezamu
- masło, do posmarowania formy do pieczenia
- płatki owsiane, do posypania formy do pieczenia
-
6
50min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć 1min/obr.10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostały orkisz i grykę, zemleć 1min/obr.10, dodać do naczynia z wcześniej rozdrobnionym orkiszem.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i miód, wymieszać 5 s/obr. 3.
- Dodać rozdrobniony orkisz i grykę, sól, ocet, ziarna słonecznika, siemię lniane i sezam, wyrobić 4min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Obroty wsteczne" .
- Formę do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm) posmarować masłem i posypać płatkami owsianymi. Ciasto wyłożyć do formy, z wierzchu posypać płatkami owsianymi, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez 40 minut.
- Przed wyłożeniem chleb pozostawić w formie do ostudzenia na 15 minut. Pokroić chleb na kromki.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszny
Przepyszny
Piekłam pierwszy raz. Wyszedł super dobry,...
Piekłam pierwszy raz. Wyszedł super dobry, chociaż mi nie wyrósł. Mimo że płaski to w smaku idealny.
Czy można dodać suche drożdże zamiast...
Czy można dodać suche drożdże zamiast świeżych?
beatkaf-67: tak. Ja daje od razu mąkę i wychodzi...
beatkaf-67: tak. Ja daje od razu mąkę i wychodzi bardzo dobry! Czasami zmniejszam ilość gryczanej na rzecz żytniej i wychodzi równie dobry! Polecam ten przepis!
Chlebek bardzo dobry. Wyszedł mi doskonale za...
Chlebek bardzo dobry. Wyszedł mi doskonale za pierwszym razem, robiłam zgodnie z przepisem. Ocet dałam balsamiczny. Będę go piekła często
Witam,czy można dać od razu mąkę...
Witam,czy można dać od razu mąkę orkiszową?Nie mam orkiszu.Czy gryka to po prostu kasza gryczana?
iwonka_sz: jestem ciekawa, daj znać
iwonka_sz: jestem ciekawa, daj znać
pyszny!!!
pyszny!!!
chlebek wyszedł
chlebek wyszedł pysznyrodzina uszczęśliwionadodałam też trochę orzechów włoskich i pokombinowałam z mąką
Ten chleb robiłam bez
Ten chleb robiłam bez przekonania, bo nie przepadam za mąką gryczana ale chleb jest przepyszny, naprawdę polecam. Jestem mile zaskoczona. No i dzieciom bardzo smakuje, co mnie niezmiernie cieszy. Dziękuję za przepis.
Chlebek bardzo dobry
Chlebek bardzo dobry
Genialny. Najlepszy.
Genialny. Najlepszy.
Bardzo dobry chleb.
Bardzo dobry chleb.
Upiekłam ten chleb z mąki
Upiekłam ten chleb z mąki orkiszowej i kaszy gryczanej niepalonej, dodałam ocet balsamiczny. Bardzo mnie i mojej rodzinie smakuje. Jest szybki i prosty w wykonaniu i najważniejsze bardzo smaczny.
Bardzo dobry
Bardzo dobry
Chlebek bardzo dobry. Dałam
Chlebek bardzo dobry. Dałam kaszę gryczaną niepaloną, miód gryczany, ocet balsamiczny. Chleb długo zachowuje świeżość i nie kruszy się . Następnym razem zrobię modyfikację- zamiast gryki dodam mąkę żytnią pełnoziarnistą, a zamiast octu- zakwas na żurek. Zobaczymy co z tego wyjdzie
dodaję do mojej kolekcji
dodaję do mojej kolekcji
Mój ulubiony chleb. Orkisz
Mój ulubiony chleb. Orkisz daję z mąką pszenną pół na pół i wtedy się nie kruszy. Fajny smak, dużo błonnika i może stać kilka dni i nie wysycha.
Mam pytanie jakiego octu
Mam pytanie jakiego octu użyć?
Chlebuś fajny, ocet nadaje mu
Chlebuś fajny, ocet nadaje mu posmaku chleba na zakwasie. Ja nie użyłam orkiszu, tylko zwykłej mąki pszennej i połowę ilości podanych ziaren. Dołożyłam jeszcze 10 g otrąb pszennych. Polecam, jest mocno ziarnisty.
Meg
:DPrzepis bardzo ciekawy
Przepis bardzo ciekawy tylko wytłumacz po co ocet i jaki
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Już jestem po degustacji
Już jestem po degustacji Przepyszny, na pewno na stałe zagości na stole w moim domu! Dziękuję i czekam na więcej przepisów bez mąki pszennej Zdecydowanie 5*
Nareszcie znalazłam chleb bez
Nareszcie znalazłam chleb bez mąki pszennej!!!! Jupi Już jest w piekarniku, dam znać jak mi smakował! Chociaż mam nadzieje, ze wyjdzie przepyszny! Bardzo bardzo dziękuję za przepis