Tu jesteś:
4
Składniki
25 plaster/plastry/plastrów
- 80 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 25 g oleju, plus dodatkowa porcja
- 1 łyżeczka soli
- 30 g cukru
- 60 g masła, plus dodatkowa porcja
- 1 jajko
- 550 g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdzy (10 g)
- 1 żółtko, roztrzepane w miseczce
- 200 g papryki chili poblano, pokrojonej na kawałki or papryki zielonej i papryczki ½ chili, bez pestek
-
6
45min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chilli poblano i cebulę, rozdrobnić 7 s/obr. 6.
- Dodać olej i sól, podgrzać 8min/70°C/obr. "Mieszanie" . Pozostawić na 5 minut.
- Dodać cukier, masło i jajko, wymieszać 3 s/obr. 10.
- Dodać mąkę i drożdże, wyrobić 2min/"Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" , przełożyć do innego naczynia, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut). Natłuszczonymi dłońmi uformować bochenek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (około 30 x 12 x 10 cm). Chleb przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie. W czasie gdy ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Posmarować wierzch chleba żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 35 minut, dopóki nie nabierze złocistego koloru. Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy i pokrojeniem na kromki.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzDałam wszystko wedle przepisu chyba zabrakło...
Dałam wszystko wedle przepisu chyba zabrakło wody prawda?
Ann
Rozumiem, że jeżeli nie
Rozumiem, że jeżeli nie polbano, to zwykła zielona paptyka + połółwka chili?