Tu jesteś:
4
Składniki
- 450 g wody, ;
- 450 g mąki pszennej razowej, ;
- 220 g mąki, razowej;
- 40 g drożdży, ;
- 2 łyżeczki soli, ;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżka oleju.
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wlac wodę, drożdże i cukier. Podgrzać czas 2 min/37*C/obroty 2.
Dodać resztę składników, wyrobić ciasto czas 2min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto przełozyc do keksówki (37x12x7 cm) i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 40 min.).
Piec w temp. 200*C przez 50-60 min.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formir na ok. 10 min., następnie wyjąć, przykryć lnianą ściereczka i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChlebek bardzo nam smakuje.
Chlebek bardzo nam smakuje. Też dałam mąkę pszenną zwykłą.
Zamiast mąki pszennej razowej
Zamiast mąki pszennej razowej dodałam maki pszennej tortowej (bo tylko taką miałam). Pomimo tego chleb wyszedł bardzo dobry.
proponuję zjejść ten chleb
proponuję zjejść ten chleb bardzo szybko bo inaczej się popsuje bo niema zakwaszenie w tym chlebie
Mam pytanko czy 220 g mąki
Mam pytanko czy 220 g mąki razowej żytniej??
Tynka
Dobra uwaga... źle wpisałam
Dobra uwaga... źle wpisałam składniki dzięki
a dlaczego chleb w tytule ma
a dlaczego chleb w tytule ma żytni skoro w składzie jest tylko pszenica?
będzie próba:)
będzie próba
katrinaikarina