3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chelsea buns - słodkie ślimaczki


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

  • na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej, (dałam 650)
  • 60 g masła
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 65 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • na nadzienie:
  • 25 g masła
  • 2 łyżkibrązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 g żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • na glazurę:
  • 40 g cukru
  • 60 ml wody
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia moksującego włożyć wszystkie składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto czas 4 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto.
    Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na 1,5-2 h.
    Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie zagnieść oraz rozwałkować na kwadrat o boku ok. 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z przyprawami, a na koniec bakaliami. Zwinąć w rulon i podzielić na 12-14 części.
    Układać na blasze wyłożonej papierem i pozostawić na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Bułeczki piec przez 20-25 minut. 

    W międzyczasie przygotować glazurę z cukru i wody za pmoca motylka czas 4 min/poz.4. Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika i posmarować glazurą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy te bułeczki muszą tak długo rosnąć? Czy...

    Zgłoszony przez Gucha86 na czerwca 1, 2018 at 19:15.

    Czy te bułeczki muszą tak długo rosnąć? Czy jak je się pokroi to można piec odrazu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyyyyszne! Troszkę za długo

    Zgłoszony przez elluchna na kwietnia 14, 2015 at 16:06.

    Pyyyyszne! Troszkę za długo przetrzymałam w piekarniku a i tak rozpływają się w ustach! Dziękuję za przepis, który jeszcze wiele razy wykorzystam!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszności !

    Zgłoszony przez mikulina na listopada 7, 2014 at 13:12.

    pyszności !

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki pyszne robiłam juz

    Zgłoszony przez ika777 na czerwca 29, 2014 at 14:55.

    Bułeczki pyszne robiłam juz pare razy  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne :)  wlasnie

    Zgłoszony przez bomat1 na marca 7, 2013 at 23:03.

    przepyszne tmrc_emoticons.)  wlasnie skonsumowalam , chociaz na noc nie powinno sie jesc tmrc_emoticons.p  ale trudno sie oprzec ... tmrc_emoticons.) polecam....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam piec tego typu

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 7, 2012 at 20:06.

    Uwielbiam piec tego typu drożdżoweczki,efektownie wyglądają i są smaczne, tmrc_emoticons.;) a nadzienie można  dodać wg uznania tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha :p  Mamy kilka

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 7, 2012 at 13:03.

    Pycha tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Mamy kilka podobnych przepisòw na Przepisowni, ròznia sie 1 lub 2 skladnikami, ale powtarzam, ze w jakiej postaci by ich nie zrobic, sa zawsze przepyszne Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam te bułeczki już kilka

    Zgłoszony przez magi1 na października 7, 2012 at 12:55.

    Robiłam te bułeczki już kilka razy tmrc_emoticons.D są pyszne polecam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WŁAŚNIE WYJĘŁAM MOJE BUŁECZKI

    Zgłoszony przez edyta-78 na lipca 10, 2012 at 12:30.

    WŁAŚNIE WYJĘŁAM MOJE BUŁECZKI Z PIEKARNIKA tmrc_emoticons.D

    PACHNĄ PYSZNIE I JESZCZE LEPIEJ SMAKUJĄ tmrc_emoticons.;)

    NIESTETY,NIE MIAŁAM RODZYNEK I ŻURAWINY,WIĘC ZAMIAST TEGO,DAŁAM MIGDAŁY W PŁATKACH.

    CIASTO JEST PUSZYSTE I MIĘCIUTKIE.

    POLECAM TEN PRZEPIS Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze