3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka


Wydrukuj:
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajka cale
  • 1 szczypta kurkumy, dla koloru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g Miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka lub wody

kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier, wymieszać 1 min/ 37C / obr.3

    Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/Ciasto

    Zostawić w Blokada naczynia miksującego do wyrośnięcia, ok. 30 min.

    Podzielić na 3 części, z których utoczyć wałeczki i zapleść warkocza. Mozna zrobić 1 dużą lub 2 małe chałki.

    Zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.

    Piec w temperaturze 180C, ok. 40 min lub do uzyskania jasno brązowej skórki.

    Studzić na kratce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto piwinno być dość miękkie, ale plastyczne.

Można chałeczki upiec w foremkach keksowych.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dziękuję za przepis chałka jest...

    Zgłoszony przez Ewa Wysocz na grudnia 7, 2021 at 13:34.

    Bardzo dziękuję za przepis Smile chałka jest rewelacyjna, zawsze wychodzi i jest przepyszna. Zawsze korzystam z tego tego przepisu i znika w mig Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna chałka 😀 szybko i łatwo do...

    Zgłoszony przez Finia na maja 6, 2020 at 12:16.

    Przepyszna chałka 😀 szybko i łatwo do zrobienia ,bardzo polecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja ja posmarowałam nutellą i wyszła...

    Zgłoszony przez sylwiaK85 na czerwca 14, 2019 at 00:04.

    rewelacja Smile ja posmarowałam nutellą i wyszła pyyycha Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna, prawdziwa chałka. Bardzo prosty...

    Zgłoszony przez Mijodzik na stycznia 28, 2019 at 20:07.

    Przepyszna, prawdziwa chałka. Bardzo prosty przepis. Zdecydowanie polecam Love

    Mixingbowl closed Mijodzik

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ogromną i bardzo smaczna !...

    Zgłoszony przez Kasia 1313 na stycznia 6, 2017 at 00:50.

    Ogromną i bardzo smaczna !

    Ledwo się zmieścila w piekarniku Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podpisuje się pod pozytywnymi komentarzami, MEGA...

    Zgłoszony przez lubieczat na listopada 19, 2016 at 01:02.

    Podpisuje się pod pozytywnymi komentarzami, MEGA PYCHOTA !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszna, nawet mega . a

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na grudnia 14, 2015 at 21:08.

    pyszna, nawet mega Big Smile . a kruszonka rewelcja. po upieczeniu posmarowałam dżemem i podgrzałam mleko w TM na 5min 50* i odpłynęłam  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • od chałki zaczęła sie moja

    Zgłoszony przez ewa.korczynska@o2.pl na listopada 25, 2015 at 13:11.

    od chałki zaczęła sie moja przygoda z termomixem, jest  świetna i zawsze sie udaje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze