Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- Ciasto
- 220 g wody, letniej
- 1 łyżeczka cukier lub 1 łyżeczka słodu
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa porcja
- 1 g soli
- Nadzienie „klasyczne”
- 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 400 g pomidorów, pokrojonych na kawałki, odsączonych
- 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 1 łyżeczka soli
- 6 liści bazylii, porwanych na kawałki
- 100 g szynki, pokrojonej w paski
-
6
50min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać 20 s/obr. 2.
- Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 2 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski, uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Przygotowanie calzone
- Nagrzgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego włożyć ser mozarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut. W tym czasie do miski włożyć pomidory, oliwę, sól, liście bazylii i szynkę, dobrze wymieszać.
- Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki (0,5 cm) placek w kształcie koła (Ø 26 cm). Na połowie każdego placka rozsmarować ¼ nadzienia zachowując 2 cm odstępu od brzegu. Brzegi zwilżyć wodą, złożyć drugą połowę placka, delikatnie wypuścić powietrze, zlepić brzegi dociskając je widelcem. Ułożyć calzone na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut. Podawać na ciepło.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre
Bardzo dobre
Dobre ale niestety musze stwierdzić, że d*py nie...
Dobre ale niestety musze stwierdzić, że d*py nie urwało :P
Polecam zmienić mąki: 100g mąki pszennej...
Polecam zmienić mąki: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej, 300g mąki pszennej
Smaczne, farsz u mnie szpinak z serem feta....
Smaczne, farsz u mnie szpinak z serem feta. Niestety jeśli się za cienko rozwałkuje ciasto, wówczas podczas pieczenia soki z farszu wypływają (na szczęście tylko jeden pieróg mi tak zrobił).
Bardzo smaczne, polecam
Bardzo smaczne, polecam
Bardzo dobre. Polecam. Ja
Bardzo dobre. Polecam. Ja również zmodyfikowałem farsz (pieczarki, salami)
Co prawda zmodyfikowałam
Co prawda zmodyfikowałam farsz ale przepis bardzo fajny.
Dobre, jednak z tą ilością
Dobre, jednak z tą ilością składników trochę ubogie, ja dodatkowo dodałam szynkę w plastrach, pieczarki przesmażone i paprykę pokrojoną w kostkę.
Bardzo smaczne danie. Nie
Bardzo smaczne danie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy dużo smacznego jedzenia. Nadzienie: szpinak, boczek, ser typu feta, czosnek
Super przepis. Można dodać
Super przepis. Można dodać nadzienie wg gustu. Moim mężczyźni bardzo lubią i fajne jest że jednym pierogiem się najedzą.
Bardzo dobre u mnie
Bardzo dobre u mnie nadzienie po wiejsku tj.cebula,kielbasa,czosnek,kukurydza,mozzarella
ja tez mini calzone robię :)
ja tez mini calzone robię a wychodzą super ! ja do środką wciskam jeszcze np szynkę, cebulkę, kukurydzę, paprykę czy pieczarki
Proszę napisać czy ciasto
Proszę napisać czy ciasto faktycznie musi stać aż 2 godziny, u mnie jest w kuchni dość ciepło , więc może krócej?
Dla dzieci robie mniejsze i z
Dla dzieci robie mniejsze i z nadzieniem kto co lubi. Świetny przepis
Rewelacja. Polecam
Rewelacja. Polecam
Rewelacja Farsz zrobiłam z
Rewelacja Farsz zrobiłam z pieczarek,papryki, mozzarelli,cebuli czerwonej i szynki. Bomba
Bardzo dobre!!!!
Bardzo dobre!!!!
pychota !!!!polecam !!!
pychota !!!!polecam !!!
Ale mozarella taka w zalewie
Ale mozarella taka w zalewie czy ser żółty?
Wspaniałe!
Wspaniałe!
Polecam!! Super wychodzą mini
Polecam!!
Super wychodzą mini calzone
Ja z tej porcji robię 8
Ja z tej porcji robię 8 mniejszych pierogów, wychodzą rewelacyjnie
Wszystko OK! Fajny przepis,
Wszystko OK! Fajny przepis, ale wytłumaczcie mi o co chodzi w tych zdjęciach w sposobie przygotowania???
Z tego ciasta wychodzi pyszna
Z tego ciasta wychodzi pyszna pizza!!!!! polecam
Robiłam te "pierogi" -pyszne.
Robiłam te "pierogi" -pyszne. Ja dodałam do nich wędlinę, pieczarki i ser żółty. Posmarowałam wewnątrz ketchupem. Wyszły pyszne, chrupiące. POLECAM!!!
Wyśmienite danie!Ja dodałam
Wyśmienite danie!Ja dodałam jeszcze pieczarki, odrobinke drobno pokrojonej w kosteczke cebulki zasmażonej. Palce lizać!