Wyślij do wydruku
Bulion warzywny

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Bulion warzywny Przepis jest testowany
Bulion warzywny Przepis jest testowany
przez Thermomix
utworzono: 17.11.2010 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

Portions1 słoik/słoiki/słoików
  • 50 g parmezanu, , pokrojonego na kawałki
  • 200 g selera naciowego
  • 250 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 g pomidorów
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g grzybów, świeżych, lub świeżych pieczarek
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych, , (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
  • 4 gałązki pietruszki, świeżej
  • 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 30 g białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
6
45 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie / Gotowanie
7
DifficultyŁatwy
Nadaje się dla Thermomix początkujących
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix TM 31
9

Tak lubię gotować Przepis z książki
Tak lubię gotować

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
  2. Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr. 7.
  3. Dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
  4. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.


5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
  2. Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr. 7.
  3. Dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
  4. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.


10
11
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (6)

Przpieka się, to fakt. Ale to super zamiennik chemicznej kostki rosołowej. Moze naprawdę długo stać w lodówce. Warto się pomęczyć.

do autora mam 2 pytania. 1 co masz na mysli "10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia." 

czy to znaczy ze musi ostygnac w otwartym sloiku, czy zakrecic na goraco i poczekac az wystygnie słoik zupa zamkniety? Chyba to drugie. 

i 2. Zawsze sie boje ze lisc laurowy sie potnie ale nie na miał i bedzie wyciaganie z ust podczas jedzenia. Tak nie było? Dz

Czy juz doszłaś do tego czemu musiałas szorowaćZablokowany? Dobrze wiedzieć zanim zrobię. Dz

Również chciałam się zapytać czy można zrobić bulion bez wina?

czy mozna zrobic bulion bez wina?

To co się stało z dnem Zablokowany to trudno opisać, całe dno przypalone, szorowałam równo godzinę.

Mam nadzieję, że dla smaku było warto. Zobaczymy jak będę robić zupkę.