3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bulion warzywny


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

  • 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 200 g selera naciowego
  • 250 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 g pomidorów
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g grzybów, świeżych, lub świeżych pieczarek
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych, (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
  • 4 gałązki pietruszki, świeżej
  • 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 30 g białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    2. Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr. 7.
    3. Dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
    4. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
  • Naczynie termiczne
    Naczynie termiczne
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego...

    Zgłoszony przez natalia.kowalska3 na lipca 7, 2020 at 00:36.

    Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego bulionu. Jest niesłychanie potrzebny do wszystkiego, do zup, do sosów, do mięs, do gulaszu. No po prostu jest rewelacyjny. Zamiast parmezanu dałam za pierwszym razem zwykłą goudę startą na tarce, a za drugim razem 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych. Pycha.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PaulinaR87: Ile i jakich dała pani suszonych...

    Zgłoszony przez anetka2007 na marca 12, 2019 at 15:47.

    PaulinaR87: Ile i jakich dała pani suszonych warzych? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PaulinaR87: ile dałaś koncentratu?

    Zgłoszony przez joanna.olech na stycznia 6, 2019 at 16:56.

    PaulinaR87: ile dałaś koncentratu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy trzeba dodac szałwię bo u mnie nigdzie nie...

    Zgłoszony przez Monika32 na grudnia 29, 2018 at 17:33.

    Czy trzeba dodac szałwię bo u mnie nigdzie nie ma nawet suszonej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kami_milka:Witam zamiast parmezanu można dodać...

    Zgłoszony przez liimakmak na grudnia 1, 2018 at 21:55.

    kami_milka:Witamtmrc_emoticons.) zamiast parmezanu można dodać 30g nieaktywnych płatków drożdżowych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam

    Zgłoszony przez kamenc na września 23, 2018 at 18:37.

    Polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktoś wekował lub pasteryzował ten bulion na...

    Zgłoszony przez Daga87 na sierpnia 24, 2018 at 09:49.

    Czy ktoś wekował lub pasteryzował ten bulion na zimę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam!...

    Zgłoszony przez kami_milka na czerwca 12, 2018 at 22:39.

    Witam!
    Czy może ktoś z Was się orientuje czy można wykonać koncentrat bez soli i parmezanu? Jeżeli tak to w jaki sposób przechowywać? Ze względów zdrowotnych i na małe dziecko musim ograniczyć sól do minimum. Do tej pory robiłam bulion bez thermomixa i wekowałam, ale forma koncentratu byłaby zdecydowanie wygodniejsza.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis

    Zgłoszony przez weta34 na marca 17, 2018 at 16:59.

    Super przepisLol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, jestem nową użytkowniczką Thermomix'a....

    Zgłoszony przez AnuaKanua na marca 15, 2018 at 12:05.

    Witam, jestem nową użytkowniczką Thermomix'a. Chciałam zapytać ile można przechowywać taki koncentrat w lodówce i czy można go np. zamrozić w pojemnikach na lód i dodawać bezpośrednio do potraw. Robi tak ktoś z Was?
    Pozdrawiam,
    Ania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis!!!...

    Zgłoszony przez PaulinaR87 na grudnia 6, 2017 at 16:39.

    Super przepis!!!
    ROBIŁAM Z POMINIĘCIEM PARMEZANU I WINA.Zamiast pomidorów dałam koncentrat pomidorowy, zamiast świeżych ziół dałam suszone i wyszło super !!!!Zdrowy bulion na zdrowe zupki 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • p_topcia: jaką temperaturę ustawiacie ????

    Zgłoszony przez myszawwa na listopada 26, 2017 at 11:39.

    p_topcia: jaką temperaturę ustawiacie ????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Nie dodałam parmezanu, grzybów...

    Zgłoszony przez katlac na listopada 2, 2017 at 18:56.

    Bardzo dobre. Nie dodałam parmezanu, grzybów oraz wina, które zastąpiłam wodą. Mi również przywarło do dna, ale nie miałam problemów z wyczyszczeniem dna naczynia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyjątkowy!

    Zgłoszony przez Nowaczka4 na września 21, 2017 at 10:01.

    Wyjątkowy!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika,...

    Zgłoszony przez sebimana86 na marca 4, 2017 at 21:23.

    "Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia."


    Tzn że gorące trzeba wlać do słoika i od razu szczelnie zamknąć czy może przestygnąć ww otwartym pojemniku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • patryszka121:...

    Zgłoszony przez hunke na marca 2, 2017 at 10:58.

    patryszka121:

    Można, ale sól ma właściwości konserwujące i nie postoi zbyt długo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię tak, jak jest w przepisie, ale bez...

    Zgłoszony przez hunke na marca 2, 2017 at 10:54.

    Robię tak, jak jest w przepisie, ale bez parmezanu. Wychodzi świetny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wydaje mi się żę dodatek sera powoduje...

    Zgłoszony przez patryszka121 na listopada 9, 2016 at 16:03.

    Wydaje mi się żę dodatek sera powoduje przyklejenie się warstwy do dna. Czy tej soli nie można dać mniej ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bulion wychodzi super...a co zrobić z resztą...

    Zgłoszony przez Znany_Hodowca_Drobiu na listopada 7, 2016 at 19:16.

    Bulion wychodzi super...a co zrobić z resztą wina tmrc_emoticons.;) ?

    Cooking 1

    Nie dodaję parmezanu, grzyby suszone (chwilę wcześniej namoczone) i gotuję wg książki 25 do 30 min.

    Nie przypala się.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pytanie: ile potrzeba soli drobnej????

    Zgłoszony przez Lamka na października 19, 2016 at 18:19.

    pytanie: ile potrzeba soli drobnej????

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bulion super chociaż nie

    Zgłoszony przez Gladzinka na września 14, 2016 at 00:33.

    Bulion super chociaż nie dałam parmezanu a grzyby dodałam suszone mielone - efekt doskonały bo nie musiałam szorowaćBlokada naczynia miksującego tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja daje suszone zioła i seler

    Zgłoszony przez Frażka na marca 17, 2016 at 21:46.

    Ja daje suszone zioła i seler zarówno korzeń jak i naciowy. Bulion wychodzi bardzo dobry.

    Grażka


    Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny a jak bym tak

    Zgłoszony przez Annabell na marca 5, 2016 at 01:13.

    Dziewczyny a jak bym tak zamieniła świeże ziola

    na suszone? Jak myślicie cos z tego bedzie ? Nie ma u mnie nigdzie szałwi ani rozmarynu! Nawet selera naciowego nie ma. Czy moge naciowy zamienić na korzeń selera?

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie bez parmezanu,a i tak

    Zgłoszony przez Mac na marca 4, 2016 at 19:01.

    U mnie bez parmezanu,a i tak się przypaliło tmrc_emoticons.( Bulion jednak i tak super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasta rewelacyjna i szybka w

    Zgłoszony przez kasia.kaha na marca 2, 2016 at 00:08.

    Pasta rewelacyjna i szybka w przygotowaniu! Parmezan starłam osobno i nic mi się nie przypaliło.

    Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!" 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W sumie to chyba identyczny

    Zgłoszony przez Wilusz22 na lutego 28, 2016 at 19:18.

    W sumie to chyba identyczny przepis był w jednej z książek, ale dobrze, że znaleźć można też tutaj tmrc_emoticons.) Robiłam już drugi raz i świetnie się sprawdza przy zupach, które produkuję w ilości hurtowej. Zamiast świeżych grzybów dałam suszone i też wyszło bardzo smaczne, plus dodałam jeszcze korzeń pietruszki. Co do przypalania się, to już za pierwszym razem miałam podejrzenie, że to się tak skończy, więc profilaktycznie dodałam 100g wody. Nie pomogło, przywarło i tak, ale dało się to wyczyścić po odmoczeniu. Za drugim razem (dzisiaj) analogicznie - przy tym przepisie bez skrobania się chyba nie obejdzie. Jak ktoś lubi zupy i nie chce używać kupnych kostek to mimo wszystko warto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bulion zrobilam ,nic sie nie

    Zgłoszony przez Macyszynka na lutego 27, 2016 at 09:42.

    bulion zrobilam ,nic sie nie przpaliło.do mojego bulionu nie dodawalam wina oraz parmezanu...dzieci nie lubią nawet samego zapachu parmezanu tmrc_emoticons.;)uwazam ze nawet bez tych dwóch skladnikow wyszedl zdrowy bulionik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis , i co

    Zgłoszony przez grayeyse na listopada 20, 2015 at 15:44.

    świetny przepis , i co najwazniejsze bulion bardzo długo może stać w lodówce.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłam bez parmezanu i

    Zgłoszony przez AngelinaK na sierpnia 18, 2015 at 22:41.

    Ja robiłam bez parmezanu i też jest ok tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zastanawiam się czy można

    Zgłoszony przez izu na lipca 13, 2015 at 14:05.

    zastanawiam się czy można dorzucić suszone grzyby zamiast świeżych? zawsze to ładniejszy aromat tmrc_emoticons.-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, doskonałe

    Zgłoszony przez Agary na kwietnia 27, 2015 at 13:43.

    Świetny przepis, doskonałe proporcje. Używam bardzo często.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mając TM bulion warzywny

    Zgłoszony przez Mabuti na marca 19, 2015 at 21:22.

    Mając TM bulion warzywny warto zrobić już na samym starcie bo jest praktycznie bez przerwy w uzyciu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis i bardzo

    Zgłoszony przez marta6000 na marca 5, 2015 at 22:16.

    Świetny przepis i bardzo pomocnytmrc_emoticons.) Ja nie rozdrabniam parmezanu w TM5, tylko przy pomocy tarki i wtedy nie przypieka się na dnie. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przpieka się, to fakt. Ale to

    Zgłoszony przez anastazja.k na maja 18, 2014 at 18:47.

    Przpieka się, to fakt. Ale to super zamiennik chemicznej kostki rosołowej. Moze naprawdę długo stać w lodówce. Warto się pomęczyć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do autora mam 2 pytania. 1 co

    Zgłoszony przez r.ewelka na stycznia 26, 2014 at 23:14.

    do autora mam 2 pytania. 1 co masz na mysli "10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia." 

    czy to znaczy ze musi ostygnac w otwartym sloiku, czy zakrecic na goraco i poczekac az wystygnie słoik zupa zamkniety? Chyba to drugie. 

    i 2. Zawsze sie boje ze lisc laurowy sie potnie ale nie na miał i bedzie wyciaganie z ust podczas jedzenia. Tak nie było? Dz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy juz doszłaś do tego czemu

    Zgłoszony przez r.ewelka na stycznia 26, 2014 at 23:11.

    Czy juz doszłaś do tego czemu musiałas szorowaćBlokada naczynia miksującego? Dobrze wiedzieć zanim zrobię. Dz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Również chciałam się zapytać

    Zgłoszony przez magicznygarnek na lutego 28, 2013 at 11:08.

    Również chciałam się zapytać czy można zrobić bulion bez wina?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy mozna zrobic bulion bez

    Zgłoszony przez zapasniczek na stycznia 13, 2013 at 17:33.

    czy mozna zrobic bulion bez wina?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To co się stało z dnem  to

    Zgłoszony przez p_topcia na września 24, 2011 at 23:02.

    To co się stało z dnem Blokada naczynia miksującego to trudno opisać, całe dno przypalone, szorowałam równo godzinę.

    Mam nadzieję, że dla smaku było warto. Zobaczymy jak będę robić zupkę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze