Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Na budyń:
- 25 gramów gorzkiego kakao lub karobu
- 550 gramów mleka roślinnego, (ryżowe, owsiane, sojowe)
- 120 gramów daktyli suszonych
- 30 gramów masła lub oleju kokosowego
- 1 szczypty soli
- ewentualnie cukier do smaku
- 90 gramów kaszy jaglanej
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do suchego naczynia miksującego wsypać kaszę jaglaną i podprażyć 1,5 min/100stopni/obr.1.
Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru i gotować 15min/100stopni/obr. 2. Naczynie przykryć koszyczkiem lub uchyloną ze skosa miarką - kasza lubi kipieć, nie należy odchodzić w tym czasie daleko od Thermomixa.
Ugotowaną masę spróbować co do słodkości, ewentualnie dosypać cukru do smaku i zmiksować 1min./obr.10.
Budyń przelać do kokilek lub miseczek i jeść na ciepło, kasza lubi dość szybko tężeć.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBudyń bardzo smaczny...
Budyń bardzo smaczny
kasze prażyłam troszkę dłużej bez założonej miarki.
Nie dałam daktyli tylko na końcu miodem posłodziłam.
Niezmiennie super deser dla całej rodziny. Robię...
Niezmiennie super deser dla całej rodziny. Robię zawsze z 1,5 porcji
Pyszny na pewno jeszcze zrobię
Pyszny na pewno jeszcze zrobię
Mi smakował. Zgodnie z podpowiedziami...
Mi smakował. Zgodnie z podpowiedziami zmniejszyłam ilość kakao (20g) oraz daktyli (80g). Obawiałam się goryczki więc przed wszystkim przelałam wrzątkiem i wyprażyłam na patelni. Goryczki nie było. Jest troszkę zamulający ale chyba z kaszy jaglanej nie da rady uzyskać normalnego budyniu 100%. Fajny, zdrowy zamiennik.
Debiut z budyniem jaglanym, polcam, dodałam malin...
Debiut z budyniem jaglanym, polcam, dodałam malin ze słoika
Fantastyczny pomysł, a efekt
Fantastyczny pomysł, a efekt końcowy godny polecenia .Przepyszny-zastosowałam mleko kokosowe z puszki i podałam z malinami.Dziekuje
ja dodaję 15 g karobu i 1
ja dodaję 15 g karobu i 1 lyżkę kakao, na słodkość tylko kilka daktylów lub banana i daktyla.
Pozdrawiam
Agata
Ogólnie dobry ale wyszedł mi
Ogólnie dobry ale wyszedł mi zbyt gęsty, następnym razem dodam więcej mleka.
Przepis świetny.
Przepis świetny. Zmodyfikowałam go trochę dla dziecka, bez karobu i kakao oraz dużo mniej daktyli. Jest pyszny i zdrowy
Serdecznie polecam, budyń
Serdecznie polecam, budyń jest pyszny, wspaniale kremowy również na zimno jak poprzedniczki zredukowałam ilość karobu do 15 g i daktyli do 6 sztuk. Dodałam również mleko kokosowe, ale to opcja dla łasuchów i stalowych żołądków, deser jest dość ciężki, jeśli się zdecydujecie, myślę, że maksymalnie 100 gram można spokojnie dodać, bez efektu tłustości
A czy nieprzepłukana kasza
A czy nieprzepłukana kasza nie ma goryczy? Ja gotując tradycyjnie prażę, płuczę wrzątkiem i dopiero gotuję. Czy tu wystarczy jedynie prażenie bez płukania wodą?
Bardzo męczący. Niestety
Bardzo męczący. Niestety nawet nie zjedliśmy go do końca, tak jakby zbyt kakaowy, zbyt ciężki. Na prawdę lubię zdrową żywność, ale drugi raz go nie zrobię.
karola
Fantastyczny! Idealny by
Fantastyczny! Idealny by przemycić dziecku jaglankę Zajadamy go całą rodziną.
Ja dodaję banana i czasem dorzucę kilka daktyli. Nie dosładzam, nie solę i zmniejszam ilość karobu do ok 15g. Mój roczny synek uwielbia ten podwieczorek
Dzięki za ten cudny przepis!
Pozdrawiam!
robiłam dziś kolejny raz ten
robiłam dziś kolejny raz ten budyń i wyszedł jeszcze lepszy - daktyli dałam o połowę mniej...no i okazało się, że ostatnio zapomniałam zmiksować kaszę, więc miałam ją w kuleczkach teraz jest gładki krem - obie wersje pycha! zdecydowanie mój ulubiony budyń!!!
Każdy przepis z jaglanej
Każdy przepis z jaglanej kaszy jest niesamowity - budyń przepyszny!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
przepyszny budyn, wlasnie
przepyszny budyn, wlasnie zrobilam na sniadanie z pierwszego, wlasnego mleka ryzowego... Mialam juz jedne spotkanie z kasza jaglana (ugotowana kasza i suszone owoce), ale nie moge go zaiczyc do udanych.. jednak budyn - zagosci u mnie na stale dziekuje za przepis
p.s. na przyszlosc dodam mniej daktyli, bo wyszlo dla mnie troche za slodkie, ale to kwestia gustu
Fan-ta-sty-czny efekt
Fan-ta-sty-czny efekt końcowy! To mój debiut z kaszą jaglaną i bardzo udany! Jestem zachwycona! Dziękuję za przepis. Z uwag: 25 g kakao wydaje mi się za dużo - było za mocno czuć; cukier/słodycz - jak najbardziej wskazana (u mnie miód i odrobina wanilii).
Cieszę się że Wam smakuje. Ja
Cieszę się że Wam smakuje. Ja też często go robię!!! W ten sposób przemycam dzieciom kaszę jaglaną.
Dorota
Polecam naprawde pyszny
Polecam naprawde pyszny budyń, w mojej wersji było mniej daktyli i 2 łyżeczki miodu. Pychotka.
Aldona
już zrobione i potwierdzam
już zrobione i potwierdzam bardzo smaczne z braku daktyli zrobiłam z dodatkiem fig i dodałam je pod sam koniec tylko do zmiksowania, a gotowałam kasze z mlekiem na prędk.1 i nic specjalnie nie kipiało
pozdrawiam i polecam zdrowy i pyszny deser, który nie tylko dzieciom smakuje
Pozdrawiam
Agata
Super pomysł! Bardzo lubię
Super pomysł! Bardzo lubię kaszę jaglaną i często ją gotuję ale na wodzie
Jola
Uprzedziłaś mnie bo też
Uprzedziłaś mnie bo też właśnie miałam umieszczać czekoladowy budyń z kaszy jaglanej
ja czasami robię go na wodzie- i też smaczny wychodzi, i nie prażę kaszy tylko przepłukuję ją wcześniej wodą. Spróbuję wg Twojego przepisu
pozdrawiam
Pozdrawiam
Agata