3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁKI MAŚLANE NA MLEKU KOZIM


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 70 g Miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mleka koziego pełnego
  • 2 żółtka kurze
  • 80-100 g cukru trzcinowego
  • 40 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny sezam do posypania
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. -do naczynia włożyć drożdże, cukier, żółtka i mleko, wymieszać – 1,5 min, temp. 50 st.C, obr. poz. 5

    -dołożyć resztę składników wg podanej kolejności i wyrabiać – czas 1,5 min, Blokada naczynia miksującego, obr. Ciasto

    • -ciasto wyłożyć i pozostawić do wyrośnięcia (ok. ½ godz.)

    • -następnie z ciasta wycinać bułeczki i formować jak pączki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnym sezamem

    • -ponownie pozostawić do wyrośnięcia

    • -wstawić do ciepłego piekarnika i piec 15-20 min, temp.180 st.C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto szybciej urośnie gdy odstawimy je w ciepłe miejsce. Ważne jest, aby urosło 2 razy, wówczas bułki są bardzo puszyste.

Dla osób uczulonych na produkty pochodzące od krowy, zamiast masła można dodać 50g oleju rzepakowego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre. Użyłam mleka krowiego i 70 g cukru...

    Zgłoszony przez Sylwnuk na marca 8, 2020 at 11:14.

    Bardzo dobre. Użyłam mleka krowiego i 70 g cukru brązowego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również zmodyfikowałam: dałam 70g...

    Zgłoszony przez Michalina.Bogaczewicz na listopada 20, 2016 at 23:33.

    Ja również zmodyfikowałam: dałam 70g cukru trzcinowego, mleko owsiane, mąkę orkiszową 700. Ciasto wyrastało w piekarniku nagrzanym do 50st (bez dalszego grzania). Wyszło 15 bułeczek. Piekłam ok.17 min. 190st góra-dół, a po 5 min sam dół, bo góra mocno się zarumieniła. Wyszły wspaniałe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • TROSZECZKE ZMODYFUKOWAŁAM,

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na grudnia 20, 2015 at 21:11.

    TROSZECZKE ZMODYFUKOWAŁAM, dalam 70g cukru, zwykle mleko i wyszły wyśmienite. polecam przepis  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają bardzo apetycznie

    Zgłoszony przez Zdzisia Jacher na lutego 4, 2014 at 18:03.

    Wyglądają bardzo apetycznie na pewno spróbuję je zrobić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez beata-gigon na lutego 4, 2014 at 18:03.

    Pychotka Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki pyszne Polecam

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na lutego 4, 2014 at 18:02.

    Bułeczki pyszne tmrc_emoticons.-) Polecam

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze